2017. február 14., kedd

Szívbe zárt emlék

Mára egy igen kedves, a Valentin nap apropóján szív alakú, ám nem csak Valentin napra kiváló ötletet hoztunk. Egy számunkra fontos fotó vagy egy kép felhasználásával igazán egyedi emléket, ajándékot készíthetünk, zárjuk tehát szívbe őket!



 Szükséges anyagok és eszközök:

- Átlátszó műanyag szív
- Alapozó festék (primer)
- Dekor Paint Soft festékek (farmerkék, méregzöld, barna, fehér)
- Expressz ragasztó
- Dekupázs ragasztólakk (selyemfényű)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Szalvéta
- Karton vagy műanyag lap
- Csipkedarab és szaténszalag
- Olló és kés


Az átlátszó műanyag szívet és a keményebb karton vagy műanyag lapot készítsük elő. A szívecskénk egyik felét először sablonként fogjuk használni, mivel ennél a szívnél nincs belső elválasztó elem. (Ha sikerül beszerezni olyat, amiben van elválasztó elem, úgy ez a lépés kihagyható.) Én egy keményebb műanyag lapot használtam, de a célnak megfelel egy kartonlap is.
Rajzoljuk át a műanyag lapra a szív formát, majd ollóval vágjuk ki. Próbáljuk bele, hogy szépen beleilleszkedik-e, ha szükséges igazítsunk rajta.


Ha méretben megfelelő, akkor ezt az elválasztó elemet fessük le alapozó festékkel. Száradás után fogjuk elhelyezni a kiválasztott fotót vagy képet, ami lehet egy rizspapírra vagy fotópapírra kinyomtatott fotó vagy egy tetszőleges szalvéta is. Én most egy szalvéta mintát dekupázsoltam ragasztólakk felhasználásával. (A lézernyomtatóval készített rizspapíros fotókat még dekupázs technikával érdemes elkészíteni, míg a fotópapírra nyomtatott képet egyszerűen ragasszuk fel expressz ragasztóval) A kimaradt részt fessük tovább a szalvéta színeivel harmonizáló festékkel, ehhez használhatunk akril vagy lágy dekorfestéket is.


Mivel gyurmával fogunk dolgozni, célszerű egy nagyobb szilikon lapot előkészíteni, amivel megvédjük a munkafelületünket és nem utolsó sorban a gyurmával is könnyeben tudunk bánni. (Ha nincs kéznél szilikon lap, egy nagyobb darab sütőpapír is megteszi)
A levegőre száradó gyurmát dolgozzuk össze kézzel, majd egy nyújtófa segítségével nyújtsuk ki kb. 2-3 mm-es vastagságúra. Célszerű a kinyújtás után felemelni a gyurmát, hogy ne tapadjon túlságosan a szilikon lapra. Ezután vegyünk elő egy csipke vagy függöny darabot és terítsük rá a még nedves gyurmára, majd nyújtófával nyomjuk bele.


A műanyag szívünk egyik felével fogunk dolgozni. Borítsuk be folpackkal, simítsuk rá teljesen. Erre azért van szükség, hogy később a megszáradt gyurmát könnyen le tudjuk majd róla emelni.


Kezünkkel óvatosan borítsuk be a szívet a megmintázott, de még nedves állapotú gyurmával, közben vigyázzunk, hogy a mintát ne nyomjuk szét. Oldalainál a felesleget vágjuk le egy kés segítségével. Ezután egy kisebb szív alakú mintát vágjunk ki belőle késsel - ez lesz a szívecskénk kis ablaka -, ehhez használjunk egy papírlapból kivágott szív alakú sablont.



Hagyjuk teljesen megszáradni és megkeményedni a gyurmát. Vastagságtól függően célszerű 2-3 órát várni erre. Ezután óvatosan emeljük le a szív keretet és fessük le alapozó festékkel.


Az alapozó száradása után kőszerű hatást szeretnénk elérni, melyhez most a lágy dekorfestékeket fogjuk használni: foltokban fessük meg a farmerkék, a méregzöld és a barna színekkel. A szív keret belsejét érdemes fehér dekorfestékkel lefesteni.


A festékek száradása után a stencil ecset segítségével nagyon kevés, az ecsetről leitatott fehér dekorfestékkel, száraz ecsetes technikával fessük át a külső felületet.


Ragasszuk fel a szívecskénk elejére. Ezután ragasszuk bele a korábban elkészített elválasztó elemet és a hátulját is.
A fentebb leírt módon készítsük el a mintázott gyurmát. Most a még nedves állapotban ragasszuk fel és igazítsuk rá a szívecskénk hátuljára. A felesleges darabokat kis késsel vágjuk le. Az illesztésnél óvatosan nyomjuk össze a másik feléhez, majd hagyjuk pár órát teljesen kiszáradni.


Ezután alakítsuk ki az elejéhez hasonlóan a kőhatást: ugyanúgy alapozó festék, majd a színes lágy dekorfestékek, később a szárazecset technikával a fehér dekorfesték használatával.
Száradás után lakkozzuk le, ehhez használjunk vizes bázisú matt lakkot.


Díszítsük az illesztésnél csipkeszalaggal, melyet expressz ragasztóval rögzítünk. Végül kössünk rá egy masnit szaténszalagból, így igazán kedves kis ajándék született.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...