2019. április 19., péntek

Húsvéti tojáshéj - festett szálpasztával

Az elmúlt években szebbnél szebb húsvéti tojást és díszítési ötletet mutattunk már. Most egy picit rendhagyó, nagyobbacska tojáshéjat imitáló húsvéti asztaldíszt készítettünk. Az elkészítéséhez a szálpasztát és a folyékony vízfestékeket használtuk.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Lufi
- Szálpaszta
- Formaöntő por
- Matt akrilfesték (fehér)
- Folyékony vízfesték (piros, citrom, narancs, pink és barna)
- Lakk spray
- Lapos ecset, csepp alakú ecset, festőkés


Kezdjük ezt most egy kicsit játékosan. Gyermekkori emlékünket felidézve fújjunk fel egy lufit akkorára, amilyen nagyra szeretnénk a tojást. Nem szükséges semmilyen előkezelés, kezdjük el felhordani a lufira a szálpasztát. Igyekezzünk egyenletesen teríteni, a vastagság legyen legalább 1-2 mm. Ehhez a művelethez használjunk festőkést.


Egy részén hagyjunk szabad területet, ezen keresztül tudunk majd később a belsejéhez hozzáférni. Ha a kellő vastagságban felhordtuk a pasztát, hagyjuk száradni minimum 24 órát.


Teljes száradás után a lufit szúrjuk ki és távolítsuk el az így kialakult "tojáshéj" belsejéből.


A szálpaszta ekkora méretben még picit rugalmas, így egy kis merevítésre lesz szükségünk. Ezt a formaöntő porral fogjuk elérni. Keverjünk a porból egy olyan elegyet, ami a tejföltől picit hígabb sűrűségű, hogy jól el tudjuk a tojás belsejében folyatni.


Öntsük bele és oszlassuk el a belső felületén, folyassuk el, hogy jusson mindenhova.



Ezután állítsuk picit döntött pozícióba. Az aljába összegyűlt elegy száradása után megtartja majd a súlypontját és nem fog elborulni. Várjunk minimum 1 órát a száradásra.



Száradás után a tojáshéjunk felső peremétől kiindulva szálpasztából alakítsunk ki virágokat és leveleket. Ehhez is használjunk festőkést.


Hogy egységes színt kapjunk és megóvjuk, a tojás belsejét fessük le a fehér színű matt akrilfestékkel.


A tojáshéj külső felületét színezzük az általunk kedvelt színekkel. Készítsük elő a folyékony vízfestéket és egy kis vizet.


Kezdjük el megfesteni a virágokat és a leveleket a kívánt színárnyalatokkal.


A virágok után a teljes külső felületét színezzük a vízfestékkel. Bátran használjunk egymással harmonizáló színeket, vegyítsük őket.


Bolondítsuk meg a belsejét a külsején használt színekkel. A vízfestékkel feltöltött ecsettel fröcsköljük a festéket a belsejébe. Így egy kicsit izgalmasabb hatást érünk el.


Végül, hogy a festéket megóvjuk, fújjuk le a külső és belső felületét is a matt lakk spray-vel.


Egy vidám, tavaszi hangulatú kiegészítőt készítettünk, ami a húsvéti asztal dísze is lehet.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...