2019. március 16., szombat

Húsvéti dekoráció matt dekormetál festékkel és moha pasztával

Pár hónapja még a karácsonyi dekorációkon gondolkodtunk, de ahogy rohan az idő, ideje lassan a húsvéti dekorációknak nekilátni. Ma egy olyan ötletet mutatunk, amihez akár törött díszkeretet is fel tudunk használni és olyan maradék fél polisztirol tojást is, ami egy másik díszből megmaradt. Így a kidobástól meg tudjuk menteni ezeket a törött vagy fel nem használt alapanyagokat. Ezen kívül csak egy kis festékre, moha pasztára és pár alapanyagra van szükségünk. Nézzük, hogyan is áll össze egy egésszé.

Szükséges anyagok és eszközök:

- Képkeret
- Alapozó festék (primer)
- Expressz ragasztó
- Dekormetál matt festék (csokoládé)
- Metál akrilfesték (zöld)
- Antikoló festék (fehér)
- Matt akrilfesték (fekete, olíva, country-zöld)
- Moha hatás paszta (világoszöld, sötétzöld)
- Metál viaszpaszta (bronz)
- Lapos ecset, stencil ecset
- Hőlégfúvó vagy erősebb teljesítményű hajszárító


Majd minden esetben alapozással kezdjük a műveleteket, de most az alapozás előtt ragasszuk meg az eltört gipsz keretet expressz ragasztóval. Ha más anyagból áll rendelkezésünkre egy törött díszkeret, akkor is először ragasszuk össze a törött elemeket, de az aljából szándékosan hagyjunk ki darabokat. Ha a ragasztással elkészültünk fessük le az alapozó festékkel a ragasztott díszkeretet, a fél polisztirol tojást és a nagy képkeretet is a hátlappal együtt.


Az alapozó festék száradása után fessük le a képkeretet és a hátlapot a matt dekor metál csokoládé színével. A fél polisztirol tojást fessük le a metál akrilfesték zöld színével. A megragasztott díszünket fessük le a dekor metál csokoládé és a metál akrilfesték zöld színeivel, foltosan. Az ecsetet egyszer a csokoládé színbe, majd a metál zöld színbe mártsuk, így szépen össze tudjuk mosni a két színt. Ízlés szerint használjuk a színeket, kinek hogy tetszik, barnásabban vagy zöldesebb árnyalatban. Mindegyik elemen várjuk meg a festék száradását.


A képkereten alakítsunk ki koptatott hatást, melyet a fehér antikoló festékkel száraz ecsetes technikával érhetünk el. Használjunk hozzá sörte ecsetet. A díszes keretet is koptassuk, fessük át a fehér antikoló festékkel, majd gyorsan töröljük is vissza a felesleget. Az antikoló festék szépen beleül a mélyedésekbe, a domború részekről pedig szinte maradéktalanul vissza tudjuk törölni.



A fél tojásunkat kicsit dobjuk fel fekete színű pöttyökkel. A fekete akrilfestéket hígítsuk fel egy pici vízzel és egy sörte ecsetet használva ízlés szerint spricceljük be vele a fél tojásunkat. Ezzel a megoldással egy kicsit érdekesebb lesz a végén az összhatás.


A képkeret hátlapjára ragasszuk fel a díszes gipszmintát az expressz ragasztóval. A minta közepébe pedig ragasszuk fel a fél tojásunkat.



A dísz hiányzó részét egészítsük ki a moha pasztával. Stencil ecset segítségével vigyünk fel először a moha hatás paszta sötétebb, majd a világosabb zöld színeiből.


Ha kialakítottuk a mohás részt, még a paszta nedves állapotában kezdjük el hőlégfúvóval szárítani, így a hő hatására a moha paszta felpufisodik és kialakul egy 3D-s hatás. Ha nincs kéznél hőlégfúvó, egy erősebb teljesítményű hajszárító is bevethető a hőkezeléshez. Figyeljünk oda, hogy csak a moha hatás pasztát hőkezeljük, a polisztirol tojást ne hőkezeljük, mert megolvad és eldeformálódik!


A hőkezelés után árnyaljuk be az olíva és a country-zöld matt akrilfestékekkel a moha paszta egyes részeit, ezzel még élethűbb hatást érünk el.


Hogy elegánsabbá tudjuk varázsolni a dekorációnkat, a díszes keretrészt emeljük ki a metál viaszpaszta bronz színével. A viaszpasztából vegyünk fel keveset az ujjunkra és simogassuk át a domború részeket, majd tegyük meg ugyanezt a képkeret széleinél is.


Ez a húsvéti dekoráció már teljes mértékben a tavasz hangulatát fogja idézni.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...