2019. február 8., péntek

Szív a szívben Valentin napra

Közeledik a Valentin nap, ennek apropójából készítettünk egy táblácskát, ami jelképezi a szeretetet. Elkészítéséhez csak pár alapanyagra lesz szükség és egy fél akril formára.  Ha Ti is jártatok már úgy, hogy összetört egy akril dísz fele, de sajnáltátok kidobni az épen maradt részt, akkor most ez egy remek felhasználási lehetősége lesz. Bármilyen formájú fél akril forma megfelel, mert minden formával szépen fog mutatni az elkészült táblánk.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék
- Falap (25x25cm)
- Lágy PVC öntőforma (K3PTA 434)
- Formaöntő por
- Akril szív (10cm)
- Vaspaszta (vörösbarna)
- 3D stencil (LS4 34828)
- Matt dekormetál festék (csokoládé, rózsaarany)
- Metál viaszpaszta (rózsaarany)
- Antikoló paszta (umbra)
- Expressz ragasztó
- Lapos ecset, festőkés
- Ceruza, kartonlap, olló, gyertya és víz a formaöntő porhoz.
- Szatén szalag


Először a szív formát fogjuk kiönteni, mert kell egy kis idő amíg kiszárad. Készítsünk elő egy tálkát, egy kevés vizet és a formaöntő port. Adagoljunk kb. annyi port a tálkába amennyi elegendő a szív forma kiöntéséhez. Adjunk a porhoz annyi vizet, hogy tejföl sűrűségű, önthető masszát kapjunk. Töltsük ki a szív formát a masszával, és tegyük félre száradni.


Amíg a szív formánk szárad, fessük le a falapot alapozó festékkel.


Készítsük elő az akril szívet, és rajzoljuk körbe egy kartonlapon. Ezt a karton most arra fogjuk használni, hogy amikor a 3D mintát készítjük, ki tudjuk takarni azt a részt ahová nem szeretnénk ha kerülne a pasztából. Időközben a kiöntött szív forma megszáradt, óvatosan emeljük ki a lágy öntőformából.


Az előkészített, lealapozott falapra készítsük el a 3D mintát a stencil segítségével, de ne feledkezzünk meg arról a részről ahová majd az akril fél szív formát fogjuk felragasztani. Helyezzük el a kartonlapból kivágott szívet, ezt rögzíthetjük áthelyező ragasztó spray-vel, de ha ügyesen a stencil alá tesszük és a stencilt rögzítjük az is elegendő. Tehát helyezzük fel a karton szívet, óvatosan helyezzük rá a stencilt, amit rögzítünk és elkezdhetjük kitölteni a stencil mintát a vaspasztával festőkés segítségével. Ahol a karton van azt a részt igyekezzünk kikerülni.
Ha készen vagyunk a minta stencilezésével, óvatosan emeljük le a stencilt, majd szintén óvatosan távolítsuk el a karton szívet is. Így pontosan kialakítottuk azt a részt ahová a fél akril szívet helyezzük majd el. Várjuk meg, amíg teljesen megszárad a vaspasztából kialakított 3D mintánk.


A stencil minta teljes száradása után, ha szükséges, finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk le. Vegyünk elő egy teljesen egyszerű maradék gyertyát és kenjük át a 3D minta felületét. Erre azért van szükség, mert az akrilfestékek, a matt dekormetál festékek és az enamel festékek is annyira jól tapadnak és erős kötést biztosítanak a felületeken, hogy nagyon nehéz lenne visszacsiszolni. Mi most ebben az esetben azt szeretnénk elérni, hogy a festék alól picit előbukkanjon a vaspaszta barnás színe.


Ha viaszozással is készen vagyunk, egy ecset segítségével söpörjük le a maradék gyertya forgácsot. Készen áll a táblánk a festésre. A matt dekormetál csokoládé és rózsaarany színeiből öntsünk ki egy tálkára egy keveset. Fessük meg a szív alakzat belsejét a csokoládé, míg a tábla többi részét a rózsaarany színnel.


A középrész festése után, ne mossuk ki az ecsetet hanem rögtön vegyünk fel az ecsetünkre a rózsaarany színből, és úgy kezdjük el a tábla szélénél a festést. Így a tábla szélei kapnak egy színátmenetet és mivel ez a festék is tökéletesen alkalmas a színátmenetek kialakítására, könnyen el tudjuk érni. Egy-két ecsetvonás és máris gyönyörűen összemosódott a két szín. A kiöntött kis szív formát is fessük le a csokoládé színnel.


A festék teljes száradása után csiszoljuk vissza a festéket a 3D mintáról, hogy látszódjon a vaspaszta barnás színe.


A kiöntött kis szív formát egy ecset segítségével kenjük át a rózsaarany színű metál viaszpasztával.


A 3D mintánál, ahol találkozik a csokoládé és a rózsaarany szín, lágyítsuk a két szín közötti részt szintén a rózsaarany viaszpasztával.


Mintha keretet adnánk, a tábla széleit picit emeljük ki az antikoló paszta umbra színével.


Végül az expressz ragasztóval először a kiöntött szív formát rögzítsük, majd ragasszuk fel az akril szívet is.


Az akril szív tetejére kössünk és ragasszunk fel egy szép masnit. Ezzel el is mondhatjuk, hogy a szívemet adtam ajándékba, teljes szívből, szeretetből!




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...