2019. február 2., szombat

Festett üvegedények Üveg és porcelánfestékkel és Tükör permetfestékkel

Minden háztartásban akad néhány olyan üvegedény, amelyek egy készletből maradtak meg. Társaik már rég eltörtek, de mégis sajnáljuk kidobni őket. Az ilyen üvegtárgyakból szép kiegészítőket, lakberendezési dekorációt készíthetünk. Néhány ilyen edényt választottunk mi is, melyeket Üveg és porcelánfestékkel, illetve Tükör permetfestékkel díszítettünk. Lássuk, hogyan készíthetünk egyszerűen és gyorsan, látványos, színes üvegtárgyakat.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Üveg és porcelánfesték (kék és magenta)
- Üveg és porcelánfesték médium
- Tükör permetfesték üvegre
- Védőlakk permet spray
- Lakk-spray (fényes)
- Bármilyen üvegtárgy
- Valamint: szivacsecset, szükség szerint ecset és keverőtálca


Először tisztítsuk meg az üvegeket! Zsír és pormentesek legyenek, majd a Tükör permetfestékkel (üvegre) fújjuk be az edények belsejét (opcionálisan az edények talpát is). Mielőtt a festéket permeteznénk, rázzuk fel alaposan, a benne levő fémgolyó segít ebben (úgy, mint az aeroszolos festékek esetében is).


Miután megszáradtak a tükörpermetes részek, a Védőlakk permettel egyenletesen fújjuk le azokat. Ha ez is megszáradt, akkor a fényes lakk spray-vel is fújjuk le őket. Így biztosan a helyén marad a Tükör permetfesték.


Készen vagyunk az alappal, jöhet az üvegek színezése. A fényes vagy fedő vízbázisú festék üveg-, porcelán- valamint fémfelületek festésére alkalmas. A színek jól keverhetőek egymással, melyeket az Üveg és porcelánfesték médiummal világosíthatunk, lágyíthatunk. A teljes száradási idő (24 óra) elteltével sütőben 100 fokon 30 percig, illetve mikróban 700W-on 10 percig tehetjük mosogatóállóvá az Üveg és porcelánfestékkel festett dísztárgyainkat. Mi most nem hőkezeljük az edényeinket, mert Tükör permetfestékkel is dekoráltuk őket, illetve csak dísztárgyak lesznek belőlük!
Egy tálkába öntsünk a médiumból egy nagyobb adagot, és pár cseppet a magenta színű üvegfestékből. Egy szivacsecsettel hordjuk fel az üvegtárgy külső oldalára az elegyet, stumpfoló (döfködő) mozdulatokkal.


Ha befejeztük az üvegedényünk külsejének festését, akkor a belsejét is, melyet Tükör permetfestékkel kezeltünk (majd lakkoztuk), fessük le a magenta színű és médiummal kevert, áttetsző eleggyel. A médium miatt átlátszóra szárad az üvegfesték, így előtűnik a tükrös belső festés. Szép színes, opálos hatást kelt és igazán elegáns megjelenést kölcsönöz a tárgynak.


A művelet ugyanaz a többi edénynél is, mint az előzőekben leírtaknál. A különbség csak annyi, hogy pár csepp kék színű üvegfestéket is adunk a magenta és a médium mellé, így lilásabb árnyalatot kapunk.


Ha marad egy kevés lilás árnyalat, akkor az első, magenta színű edényünk peremét díszíthetjük vele. Így egy szép színátmenetet kapunk. Reméljük, hogy kedvet kaptatok ti is egy kis üvegfestéshez, és ti is kipróbáljátok ezt a technikát. A dísztárgyakba helyezhettek mécsest, vagy terméseket, vagy akár az ékszereiteket is tarthatjátok bennük. Alkotásaitokat nekünk is mutassátok meg Dekor csoportunkban!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...