2019. január 16., szerda

Fém hatású tálca pouring lakkal

Az ünnepek alatti hajtásban biztos mindenkivel előfordult már, hogy olyan tárgyat vásárolt, amit utána egész biztos nem vagy nem olyan minőségben használ a későbbiekben. Ez a tálca is egy ilyen egyszerű műanyag darab volt. Most az mutatjuk meg, hogyan alakíthatunk át egy nem túl előnyös műanyag tálcát régies, fémes hatásúvá, ami a mindennapokban is megállja a helyét.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Műanyag tálca
- Alapozó paszta (fekete)
- Dekormetál matt festék (csokoládé, Oxford kék)
- Stencil (rózsa mintás)
- Delicate metál akrilfesték (ezüst)
- Pouring lakk
- Lapos ecset, stencil ecset, szivacs ecset


Első lépésként alaposan zsírtalanítsuk le a tálca teljes felületét. Elég, ha mosogatószeres szivaccsal jól átdörzsöljük, majd öblítés után szárazra töröljük. Ezek után kenjük át a tálca teljes felületét a fekete színű alapozó pasztával (gesso). Közepes vastagságban, szép egyenletesen oszlassuk el a tálca felületén. Fontos, hogy ügyeljünk az egyenletességre, mert a következőkben felvitt metál festék jobban kiadja a hibákat.


Ha készen vagyunk az alapozással, várjuk meg amíg teljesen megszárad az alapozó paszta és csak aztán folytassuk a díszítést. Így kialakul egy erős kötés és nyugodtan dolgozhatunk tovább a műanyag tálcánkon.


Az alapozónk megszáradt, folytathatjuk a festéssel. A tálca közepét fessük le a Dekormetál matt festék csokoládé színével, a tálca széleit pedig az Oxford kék színnel.


Várjuk meg a festék száradását és ismételjük meg, fessük át még egy rétegben. Két rétegben nagyon szépen fed a festék és sejtelmes csillogása is csodásan mutat. Pont annyira csillog, amennyire kell most nekünk a fémes hatás eléréséhez.


A festék teljes száradása után a tálca széleire, oda, ahol az Oxford kékkel festettük, picit fessünk bele a csokoládé színnel. Így olyan hatást tudunk kialakítani, mintha azon a részen kicsit megkopott volna. Nagyon kevés festéket használjunk, éppen csak finoman kenjük át ezeket a részeket.


Következő lépésben alakítsuk ki a mintát a tálca közepére, egy tetszőleges stencillel. Helyezzük fel a stencilt, rögzítsük maszkoló szalaggal, majd fessük meg a mintát a a delicate ezüst színével, stencilecset segítségével. Használhatunk szivacsecsetet is a stencilezéshez, de arra figyeljünk, hogy kevés festékkel dolgozzunk, mert így lesz szép kontúros a mintánk.


A stencil minta száradása után készítsük elő a Pouring lakkot és kezdjük el kiönteni. A tálca közepére öntsünk egy jókora adagot, kb. olyan mennyiséget, amit el tudunk oszlatni ezen a területen. Óvatosan mozgatva folyassuk szét a lakkot a tálca pereméig, hogy mindenhová jusson belőle.


Ha a kiöntéssel elkészültünk, helyezzük egy egyenes felületre a lakkozott tálcánkat. Ha szükséges, akkor egyensúlyozzuk, illetve úgy hagyjuk megszáradni, hogy egyenletesen tudjon a lakk elterülni, majd megszáradni. A Pouring lakk száradásának adjunk időt, ez minimum 24 óra. Ha teljesen átlátszó lesz a felülete akkor tekinthetjük száraznak.


Ha megszáradt a lakk a tálca közepén, akkor ismét készítsük elő a stencilt. Helyezzük vissza a stencilt, de most úgy, hogy az előzőleg kialakított mintához képest kicsit csúsztassuk el. Ezután töltsük fel kevés ezüst színű delicate festékkel a szivacsecsetet és ismételjük meg a stencilezést.


A minta széleihez az ezüst színre pici csokoládét is fessünk, így egy érdekes színátmenetet és egyben 3D hatást tudunk kialakítani.


Ha a második réteg stencil mintánk teljesen megszáradt, ismét öntsük ki a Pouring lakkal a tálca közepét. Járjunk el ugyanúgy, mint az első rétegnél: folyassuk, terítsük el a lakkot a tálca pereméig. A második réteg lakknál is fontos, hogy egyenes felületen száradjon meg a lakk.




Ezzel el is készültünk, már csak a lakknak kell teljesen megszáradnia, és a műanyag egyen tálcánkból alkottunk egy igazán elegáns, egyben ódon kinézetű tálcát, amit a mindennapokban bátran elő tudunk venni. A lakk teljes száradása után gyönyörű fényes felületet kapunk, ami ráadásul finom, puha tapintású.



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...