2018. december 17., hétfő

Gipszből öntött Vintage hangulatú karácsonyfadíszek

Sokféle műanyag gipszkiöntőformát használhatunk apróbb díszek és kiegészítők készítésére. Talán az egyik legegyszerűbb módja ez a színes és saját kézzel festett karácsonyfadíszeknek. Így több ornamentum is elkészülhet egyszerre, melyeket akár a gyerekek segítségével kifesthetünk.
Most ilyen vintage hangulatú figurákat öntöttünk mi is gipszből, melyeket Dekormetál matt festékkel és akrilfestékkel tettünk színessé. Kövessük nyomon lépésről-lépésre a kifestés módját, amelyhez egy kis Befejező viaszt is használtunk.


Szükséges anyagok és kellékek:

- Gipszkiöntőforma: ólomkatonák vagy egyéb karácsony témájú öntőforma
- Dekormetál matt festékek: bronz, csokoládé és Oxford kék
- Matt akrilfestékek: púderszín, sötétkék, piros, sárga, fekete és fehér
- Ízlés szerint: Befejező viasz / barna
- Valamint: modellgipsz, dekorzsineg, ecsetek és olló



Először készítsünk akasztókat az öntendő figuráinknak. Ezután készítsük el a modellgipszből a masszát. Elsőként mindig a vizet tegyük az edénybe, majd erre szórjuk a gipszport. Az alaposan összekevert elegy híg, tejföl állagú legyen.



Adagoljuk a masszát a formákba, majd tegyük az akasztókat a gipszbe. Ezután csak a gipsz megkötésére és a teljes száradásra kell várnunk. 24 óra elteltével szárazak lesznek az öntvények, melyek a formából könnyen kipattinthatóak.



Kezdjük a festést a figurák arcainak és kezeinek a befestésével (púder színű matt akril). Ezután elkezdhetjük a Dekormetál matt festékekkel a sapkák, csizmák és egyéb részletek kifestését.



Ha megvagyunk a metálos részekkel rátérhetünk a matt akrilfestékekből kikevert színek felvitelére. Mi most alapszíneket használtunk, amelyekből a megfelelő árnyalatokat kevertük össze. Természetesen használhattok kész árnyalatokat is. A képen látható pirosba egy kis feketét tettünk, hogy sötétebb és régiesebb hatása legyen a színnek.



A zöldet sárgából és kékből kevertük ki, amihez ugyancsak tettünk egy kis feketét és fehéret. A szürkéskéket sötétkékből, fehérből és pici sárgából kevertük ki. A színkeverés jó játék lehet a gyerekeknek, akik könnyebben megtanulhatják, hogy milyen színekből állnak össze a kevert színek. A figurák haja és szakálla fehér és fekete színekből állnak.



Amikor már az összes figura ki lett festve rátérhetünk a részletek kialakítására. Egy vékony ecsettel fessük meg a szemeket, szemöldököt feketével. Utólag tehetünk a púder színű akrilba egy kis pirosat, ebből készül az arcpír és a szemkörüli rész. Fehér festékkel tovább részletezhetjük és gazdagíthatjuk az ólomkatonák vagy diótörő figurák megjelenését. Itt meg is állhatunk akár, de Befejező viasszal (barna), adhatunk egy kis patinát a figuráknak. Kenjük be őket a viasszal, majd töröljük vissza, hogy csak a hajlatokban maradjon a barna viaszból.



Ennyi az egész, ugye nem volt bonyolult? Ezen a képen láthatjátok a viaszolt és a natúr állapotot. Mindkettő szép, válasszuk a nekünk leginkább tetsző megjelenést. Reméljük kedvet kaptatok egy kis festéshez, és ti is készítetek saját karácsonyfadíszeket. Alkotásaitokat megoszthatjátok velünk és másokkal Pentart Dekor csoportunkban. Kellemes festegetést kívánunk nektek!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...