2018. október 17., szerda

Ünnepi gyertyás asztaldísz az újrahasznosítás jegyében

Lassan ideje elkezdeni a karácsonyi asztali dekorációkon gondolkodni. Ha szeretnétek egy igazán pénztárcabarát megoldást és közben még újrahasznosítani is, akkor most ehhez mutatunk egy szuper ötletet: Gyertya hatású mécsestartókat készítünk kidobandó papírgurigákból, melyekhez az új matt dekormetál festékeket, bársonyporokat, valamint a szivárvány- és jéghatás pasztákat használjuk fel.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Rusztikus MDF lap (20x34x6mm)
- 6db papírguriga (3db kisebb és 3db nagyobb)
- Alapozó festék (primer)
- Matt dekormetál festék (oxfordkék, ezüst)
- Expressz ragasztó
- Bársonypor (fehér, zöld és piros)
- Jéghatás paszta
- Szivárvány paszta
- Kétoldalas ragasztó
- Karton, olló, ragasztópisztoly
- lapos ecset, festőkés


Mielőtt a papírgurigákat elkezdenénk lealapozni, készítsük el a belsejébe azt a támaszt, amire a teamécseseket fogjuk ültetni. Egy kartonlapra rajzoljuk körbe a gurigákat. külön egyesével, mert eltérőek lehetnek a kerületei.


Ollóval vágjuk ki a köröket úgy, hogy kb. fél centimétert hagyjunk rá. Ezután körbe vagdaljuk be, a körön belül kb. egy-két milliméterrel beljebb. Hajtogassuk be a széleket így éppen annyival kisebb kört kapunk ami pont belefér a gurigáinkba.


Szép sorba, mind a hat gurigánál járjunk el ugyanígy. Mérjük bele a teamécseseket, hogy pont a gurigáink széléig érjenek, majd rögzítsük az expressz ragasztóval a papírbélést.


Várjuk meg, amíg a ragasztó megszárad és biztosan rögzíti a papírbéléseket. Ha elcsúszik akkor bizony ferdén nem fog szépen mutatni benne a teamécses. Ha megszáradtak, akkor készen állnak a gurigák az alapozásra. Kenjük le mind a hat darab gurigát az alapozó festékkel.


Az alapozó teljes száradása után fessük le a gurigákat a matt dekormetál festék oxfordkék színével és a falapot pedig az ezüst színnel. Későbbiekben erre a faalapra fogjuk rögzíteni a gurigáinkat.


Ahhoz, hogy élethű gyertyákat tudjunk imitálni, a megfolyt faggyút is el kell készítenünk. Ehhez pedig  egy kis varázslatot kell alkalmaznunk: melegítsük elő a ragasztópisztolyt és ha kellően felmelegedett, húzzunk vonalakat a ragasztóból a gurigákra hosszirányban. Egyik vonal rövidebb, míg másik kicsit lehet hosszabb. Ne várjuk meg a ragasztó kihűlését, rögtön a meleg ragasztóba szórjuk bele a fehér bársonyport. Picit ütögessük le a felesleget és így hagyjuk kihűlni. Mindegyik gurigát ugyanígy készítsük el.


Vékony, kétoldalas ragasztóból alakítsunk ki több csíkot a gurigák aljára. A ragasztó védőfóliáját eltávolítva, szórjunk a csíkokra ízlés szerint a zöld és a piros bársonyporból. Picit nyomkodjuk bele a ragasztóba, majd a felesleget egy száraz, puha ecsettel seperjük le.
Ha elkészültünk, próbáljuk rá a gurigákat a falapra, nézzük meg, hogy hogyan mutat a legjobban. Ha kitaláltuk az elrendezést, rögzítsük a gurigákat ragasztópisztollyal.


Az ünnepi hangulathoz készítsünk havas, jeges alapot a kollekciónknak. A falapra a gyertyák körül, festőkés segítségével vigyünk fel a jéghatás pasztából és a szivárvány pasztából. Végül a gyertyáink peremére is vigyünk fel a jéghatás pasztából.


Biztonsági okokból használjunk elemes teamécseseket, bár az igazi gyertyához nagyon hasonló szép ünnepi asztaldíszt készítettünk, de mégis csak papírból van!






Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...