2018. október 31., szerda

Pentart repedő rendszerek

A Pentart repedő rendszerek népes családjával szeretnénk most megismertetni benneteket. A jelenleg forgalomban lévő 10 féle különböző rendszerünk mindegyike más-más repedezettséget eredményez. 9 féle kétkomponensű és 1 egykomponensű repedő rendszerünk áll rendelkezésre az alkotni vágyóknak. Reméljük, hogy az átfogó összeállítással segítségetekre lehetünk a megfelelő repedő rendszer kiválasztásában.


Transzparens (átlátszó) repedő gél szett


Kétkomponensű, vízbázisú rendszer fényesen átlátszóra száradó, repesztett felületek készítésére. Kenjük az 1. komponenst egyenletes rétegben a tiszta felületre és hagyjuk megszáradni. Ezután vigyük fel a 2. komponenst, mely géles állagának köszönhetően nem folyik, így könnyen kezelhető. A repedések rajzolata, mélysége függ a felvitel irányától és rétegvastagságától. A 2. komponens stencilezhető, miáltal érdekes repedezett mintákat készíthetünk. A transzparens repedő gél szett kiváló választás mindenféle felületre és még üvegre vagy átlátszó műanyagra is. Pentart Átlátszó színező diszperziót keverve a 2. komponenshez látványos színes repedéseket készíthetünk. A 2. komponenst ecsettel és festőkéssel is felhordhatjuk a felületre. A repedéseket Pentart antikoló pasztával vagy Pentart befejező viasszal emelhetjük ki.



Klasszikus repesztőlakk szett


Régi tárgyaink megrepedezett lakkrétegét imitálhatjuk, ha a vízállóra száradó klasszikus repesztőlakkot alkalmazzuk, felületi repedések kialakításához. A már díszített tárgy felületére kenjük fel az 1. komponenst, majd annak száradása után kenjük fel a 2. komponenst. A lakkréteg száradás közben megrepedezik, a repedéseket a felületre dörzsölt színezőanyaggal (pl. Pentart antikoló paszta, Pentart befejező viasz) emelhetjük ki. A kialakuló repedések rajzolata függ az ecsetvonások irányától, a komponens rétegek vastagságától.



Finomvonalas repesztőlakk szett


Régi porcelán kagylós hajszálrepedéseit imitálhatjuk, ha a finomvonalas repesztőlakkot alkalmazzuk, felületi repedés kialakítására. A már díszített tárgy felületére kenjük fel az 1. komponenst, majd annak teljes száradása után alaposan oszlassuk szét a 2. komponenst az ujjunkkal végzett körkörös mozdulatokkal. A 2. fázis lakkréteg száradás közben megrepedezik, a repedéseket a felületre dörzsölve, nem vizes színező anyaggal (pl. Pentart folyékony patina, vagy Pentart antikoló paszta) emelhetjük ki. A kialakuló repedések rajzolata függ a két komponens rétegvastagságától, illetve a száradási időtől. A 2. lakkréteg nem szárad vízállóra, ezért egy napos száradás idő után a repedezett felületet Pentart oldószeres lakkal kenjük le.



Opálrepesztő szett


Kétkomponensű vízbázisú rendszer, mely hajszálrepedéses, opálos, vízálló felületek kialakítására alkalmas. Az opálrepesztő szett üvegen homokfújt hatást eredményez. A 2. komponenst csak az 1. komponens teljes száradása után kenjük fel a felületre. A repedések kiemelésére Pentart antikoló paszták használatát ajánljuk.



Random repesztőlakk szett


A random repesztőlakk szett kétkomponensű repesztő rendszer, mellyel kisméretű, szabálytalan alakzatú, felületi repedések alakíthatóak ki. A már díszített tárgy felületére kenjük fel az 1. komponenst, majd annak száradása után, vigyük fel a második komponenst. A 2. fázis száradás közben megrepedezik, átlátszó és vízálló lesz. A repedéseket a felületre dörzsölt színezőanyaggal (olajfesték, antikoló paszta, pigmentpor stb.) emelhetjük ki.



Mikrorepesztő lakk szett


Kétkomponensű repesztő rendszer, mellyel kisméretű, szabálytalan négyszögekből álló, felületi repedezés alakítható ki. A már díszített tárgy felületére kenjük fel a mikrorepesztő lakk szett 1. komponensét, majd annak száradása után vigyük fel a 2. komponenst. A 2. fázis száradás közben megrepedezik, átlátszó és vízálló lesz. A repedéseket a felületre dörzsölt színezőanyaggal (olajfesték, antikoló paszta, pigmentpor stb.) emelhetjük ki.



Velúr repesztő rendszer szett


A kétkomponensű, vízbázisú velúr repesztő rendszer szett puha és selymes bőrtapintású, repedezett felületet képez. Az 1. komponens teljes száradása után ecsettel vigyük fel a 2. komponenst, mely száradás után áttetszően matt, cseppálló, rugalmas réteget képez. Bőrhatásának köszönhetően szép bőrimitációkat készíthetünk. A repedéseket nem célszerű színezőanyaggal kiemelni, mert így a selymes, puha tapintás nem érvényesül. A repedezettség kontrasztját a fényesre száradó 1. komponens (alsó réteg) és a selymes matt 2. komponens (felső réteg) ellentéte adja.



Repedő festék rendszerek


A hétféle színben (fehér, eleféntcsont, zuzmózöld, country kék, viktoriánus rózsaszín, burgundi vörös és barna) kapható repedő festék rendszer repedezett, könnyen csiszolható, kopott felületek kialakítására szolgál. Elsőként az 1. komponenst kenjük fel vékony és egyenletes rétegben a felületre, majd száradás után, a 2. komponenst, amelyet ecsettel és festőkéssel (spatulával) is felhordhatunk. Száradás közben a festék megrepedezik, a repedések rajzolata, mélysége függ a felvitt festék rétegvastagságától. A festett felület száradás után viaszolással vagy lakkozással válik időtállóvá.



Repedőpaszta rendszerek


A kétféle színben kapható (fekete és fehér), kétkomponensű vízbázisú repedőpaszta rendszerrel változatos, mély és finom repedezett felületeket alakíthatunk ki. Először kenjük fel az 1. komponenst (Pentart repedőpaszta alappal), vékony egyenletes rétegben. Majd ha megszáradt, ecsettel, szivaccsal vagy festőkéssel (spatula) vigyük fel a 2. komponenst (repedőpaszta). Száradás közben a paszta megrepedezik, a repedések hálózata és mélysége függ a felvitt paszta rétegvastagságától. A Repedőpaszta rendszer alkalmas sablonozáshoz és különféle kiegészítő díszítésék készítésére is. Vékony rétegben repedezett festék hatást kelt, míg vastag rétegben térhatású, repedezett vakolatra emlékeztető repedezettség alakul ki. Száradás után tovább festhető és antikolható.



Egykomponensű repesztőlakk


Ódon tárgyak pergő és repedezett festékének hangulatát adja az egykomponensű repesztőlakk. Fessük le a díszítendő felületet akrilfestékkel, majd annak száradása után kenjük rá a repesztőlakkot. Amikor a repesztőlakk megszáradt, az alapszíntől eltérő tónusú akrilfestékkel fessük le ismét a tárgyat. A második festékréteg a repesztő hatására száradás közben megrepedezik. A kialakult repedésekben az alapszín fog előbukkanni. A repedések rajzolata függ a rétegek vastagságától és a felhordási módtól.



Reméljük hasznosnak találjátok ezt az átfogó összeállítást és kipróbáljátok a nektek leginkább tetsző repedő rendszereink egyikét. Alkotásaitokat megoszthatjátok velünk és más alkotókkal Pentart Dekor csoportunkban!

Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...