2018. szeptember 2., vasárnap

A rozsda mint dekoráció - könyvdoboz "fém" díszekkel


A rozsdát használhatjuk dekorációs elemként is alkotásunk során. Ezt most egy könyvdobozon mutatjuk be, ahol is látványos, fémes hatású díszítőelemeket készítünk néhány egyszerű lépésben.



Szükséges anyagok és kellékek:

- Karton könyvdoboz
- Fa sarok-díszítőelemek
- Öntőforma
- Rizspapír szalvéta
- Rozsda effekt szett
- Alapozó festék
- Matt akrilfesték (földbarna)
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Matt lakk
- Folyékony Patina bitumenes
- Decor Clay öntőpor
- Mozaik és kavicsragasztó
- Wax paszta (ezüst)
- Lapos ecset, festőkés, csiszoló hasáb


 Elsőként az öntőporból készítsük el a díszítéshez szükséges darabokat. Ehhez használhatunk lágy öntőformát, szilikon öntőformát, a lényeg az, hogy hajlékony legyen, mert így tudjuk könnyen kivenni a formából miután megkötött. A Decor Clay öntőpor használatát ebben a bejegyzésünkben részletesen leírtuk
Egy kis segítség, ha nem tudjuk mennyi anyagra van szükségünk: a porral töltsük meg a készítendő formát. Fontos, hogy ne ütögessük, ne tömörítsük! Ez a mennyiség a folyékony komponenssel összekeverve pont annyi lesz, amennyi az öntvény elkészítéséhez szükséges.


 Miután kívülről lealapoztuk a dobozt, a gerinc kivételével ragasszunk a felületére rizspapír szalvétát. Célszerű kisebb és homogénebb mintázatú papírt választani. A túl lógó részeket  csiszoló hasábban könnyen eltávolíthatjuk (közepes szemcseméretű).


 A fa sarokelemeket alapozzuk le, majd száradás után ragasszuk fel mozaik és kavicsragasztóval.


 Kevés földbarna akrilfestéket keverjünk el alapozóval, így egy nagyon világos árnyalatot kapunk, ami illeszkedik a rizspapír színéhez. Ezzel fessük le a könyvdoboz gerincét.


 Tunkoljuk be alapozó festékkel a felragasztott elemeket és szórjunk a még nedves anyagba a rozsda hatás porból.


 Ez után a rozsda hatás reagensekből csepegtessünk rá, felváltva a háromféle színből. Egy ecsettel egyengessük, oszlassuk el, hogy mindenhova jusson.
Ami lefolyt, egy papírtörlővel itassuk fel, különben csúnya foltos lesz a felület.


 Pár óra száradás után ezt látjuk. Szépen dolgoztak a reagensek, változatos foltok keletkeztek.


 Matt lakkozást követően egy kisebb ecset segítségével folyékony patinával árnyaljuk be a rozsdás elemek melletti területeket, egy szivacsdarabbal puhítsuk el a széleket. A könyv lapjait alakítsuk ki úgy, hogy egy nagyobb ecsettel bekenjük az egész oldalát -ügyelve a mélyedésekre-, majd a felületéről egy papírtörlővel visszatöröljük.


 Kis száradás szükséges mielőtt a földbarna akrillal szárazecset technikával kialakítjuk a sarkok, élek végleges kinézetét, végül ezüst színű wax pasztával simogassuk át a díszítőelemek felületét a fémes hatás érdekében.


Íme az elkészült doboz, amelyen a rozsda effekt szerves része az elkészült alkotásnak, régi, rozsdás fémdísz hatását keltve.







Ötlet, kivitelezés és fotó: Kalmár Tímea - DecoMűhely

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...