2018. augusztus 25., szombat

Akril dísz opálrepesztővel

Azt tudtátok, hogy az opálrepesztő kiválóan alkalmazható műanyag felületen is?
Bár most még meleg van és talán eszünkbe se jut a hideg időszakra gondolni, de az idő olyan gyorsan repül, hogy lassan elkezdhetjük az ünnepi díszeket tervezgetni, elkészíteni. Most azt mutatjuk meg, hogy az opálrepesztő milyen szépen mutat egy műanyag díszen.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Akril dísz (átlátszó műanyag csepp)
- Sűrű gélpaszta, matt (Heavy Body Gel)
- Szalvéta
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Opálrepesztő szett
- Antikoló paszta (antikarany)
- 3D dekortoll (fehér)
- Lapos ecset, szivacs ecset, maszkoló szalag



A műanyag felületeknél is - akárcsak az üvegnél - nagyon fontos, hogy a díszítés előtt alaposan zsírtalanítsuk le a teljes felületet. Ha így teszünk biztos, hogy tartósan rajta maradnak a felvitt anyagok. Ez esetben egyszerűen mosogatószeres szivaccsal mosogassuk el, öblítsük le, majd töröljük szárazra. Ezzel készen áll a felület a díszítésre.
A csepp alakú formát nagyjából közép tájékon, keresztbe ragasszuk ki maszkoló szalaggal. A szalvétából vágjuk ki a rózsamintákat. Olyan szalvétát válasszunk aminek a mintája elfér a maszkoló szalag alatti részen. Természetesen nem muszáj, hogy virág minta legyen, mert minden, méretben megfelelő minta jól mutat majd a csepp formán.


A maszkoló szalag alatti részre szivacsecset segítségével vigyük fel a sűrű matt gélpasztát. Törekedjünk az egyenletességre. A csepp forma mindkét felével járjunk el ugyanígy. Várjuk meg a gélpaszta száradását.


A gélpaszta száradása után, a szalvétából kivágott mintát dekupázsoljuk a gélpasztás részre. Ügyeljünk, hogy ne kenjünk a ragasztóból a szabadon maradt részre. Száradás után szép matt felületet kapunk, ami tökéletesen illeni fog az opálrepesztőhöz.


Ha a dekupázsolt rész is megszáradt, kenjük le a az opálrepesztő első fázisával a szabadon maradt részt, a csepp forma mindkét darabján.


Ha az opálrepesztő első fázisa teljesen megszáradt (ezt onnan tudjuk, hogy a tejfehér színe színtelenre szárad), kenjük le szintén mindkét felét a második fázisával. Száradás közben kialakulnak a repedések és ezúttal szép opálosra szárad. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha hagyjuk magától szépen megszáradni és nem siettetjük szárítóval.


Ha a repesztő második fázisa is megszáradt, emeljük ki a repedéseket az antikarany színű antikoló pasztával. Egy papírtörlővel vagy egy puha ronggyal kenjük át a repedezett felületet az antikoló pasztával, majd a felesleget töröljük le, így máris láthatóvá válnak a repedések.


Azért, hogy a dekupázsolt részt kicsit elkülönítsük és egyben ki is emeljük, rajzoljunk rá egy kis szegélyt. A 3D dekortollal rajzoljunk ízlés szerint mintát. Nem kell, hogy bonyolult legyen, elég egy pár vessző, pár pont és máris készen van a szegélyünk.


Különböző szalvéta mintákkal más-más hatást érhetünk el, az így elkészült díszt akár el is ajándékozhatjuk, de az ünnepek alatt is biztosan megállja majd a helyét a fenyőfánkon.

 


Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...