2018. augusztus 22., szerda

A holland aranykort megidéző dobozka Opálrepesztő szettel

Talán a legszebb virágábrázolások csendélet formájában a 17. századi Hollandiában születtek az akkori festőművészek vásznain és fatábláin. Hihetetlen részletgazdagsággal, élethű ábrázolással érték el a művészek, hogy szinte igazi növényeknek hatnak ezek virágcsendéletek. A mai bejegyzésünket egy ilyen nagyszerű művész, Johannes Davidsz de Heem (1606-1683) egyik szépséges alkotása ihlette. Ám megijedni nem kell, szabadkézi festést nem igényel a dekoráció, csupán virágmotívumos rizspapír vagy szalvéta szükséges az aranykort megidéző dobozka elkészítéséhez.
Hogy ódon hangulatot varázsoljunk a virágok mellé, az Opálrepesztő szettünket hívtuk segítségül. A kétkomponensű vízbázisú rendszer hajszálrepedéses, opálos, vízálló felületek kialakítására alkalmas. Éppen ezért nemcsak fa és egyéb felületek díszítésére alkalmas, hanem üvegre is használhatjuk. Lássuk, hogyan készül a fadobozka, mely elröpít minket a virágok aranykorába.





Szükséges anyagok és kellékek:

- Opálrepesztő szett
- Matt vagy selyemfényű Dekupázs ragasztólakk
- Alapozó paszta (fehér)
- Lazúrgél (dió)
- Befejező viaszok (barna)
- Pentart vagy bármilyen natúr fadoboz (doboz szett, lekerekített cikksz: 5860)
- Dekupázs rizspapír vagy virágmintás szalvéta (A4-es méret DFSA4277 sorozat)
- Valamint: ecsetek, csillagcsavarhúzó, hajszárító, kisolló és szivacs



Először szereljük szét a fadobozt egy kisméretű csillagcsavarhúzóval. Távolítsuk el a zsanérokat és a zárat, majd a doboztetőt fessük le egy rétegben fehér Alapozó pasztával, míg a doboz alsó részét Lazúrgéllel (dió színű). Hajszárítóval szárítsuk meg őket, és a virágmintás rizspapírból vagy más, virágmintás szalvétából vágjuk ki egy kisollóval a nekünk tetsző virágmotívumokat.



Rendezzük el a kivágott mintákat nekünk tetsző kompozícióban a fehérre festett doboztetőn. Majd az egyes mintákat emeljük fel és kenjünk alá matt vagy selyemfényű Dekupázs ragasztólakkot. Ezután a virágok tetejét is kenjük le a ragasztólakkal, majd hajszárítóval szárítsuk meg őket.



Ha teljesen száraz a doboztető, akkor az Opálrepesztő szett egyes komponensével kenjük le az egész doboztetőt. Hagyjuk megszáradni, hajszárítóval inkább ne sürgessük a dolgot. Nyugodtan kitehetjük a napra a friss levegőre, ott gyorsabban megszárad az alapréteg. Ezután vékony rétegben kenjük fel a második komponenst is. Ezt is kitehetjük a napra, ahol szép lassan megrepedezik a felülete. Hajszárítóval csak akkor próbálkozzunk, ha már megszáradt ez a második réteg, és elkezdődött a repedezettség kialakulása. Ilyenkor a hajszárító hőjének hatására még több repedés keletkezhet. Végül emeljük ki a repedéseket Befejező viasszal (barna).



Végül szereljük vissza a dobozhoz tartozó zsanérokat és zárat. A képen láthatjátok, hogy milyen opálos, szép matt felületet kapott a doboztető, melyen finom, vékony vonalakban alakult ki a repedés. A viaszon kívül nem kell a repedezett felületet zárni, oldószeres vagy más lakkokkal, az Opálrepesztő vízálló réteget képez.



Reméljük ti is kedvet kaptatok az Opálrepesztő szett kipróbálására. Használjátok bátran üvegtárgyak vagy éppen festett fatárgyak dekorálására egyaránt. Alkotásaitokat szívesen látjuk Pentart Dekor csoportunkban.



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...