2018. július 28., szombat

Koptatott virágtartó zománcfestékkel

Csodásan kopott, lepattogzott hatást mutatunk most meg pár lépésen keresztül. Egy olyan virágtartót készítünk el, ami nagyon emlékeztet a lepattogzott zománc felületre. Ugyanezzel a virágtartó alappal a későbbiekben még fogtok találkozni, azért hogy megmutassuk, hogy egy ugyanilyen tárgyra milyen sok festési, díszítési technikát lehet alkalmazni. Természetesen nem csak virágtartót lehet ilyen technikával elkészíteni, hanem nyugodtan használhatjuk nagyobb felületeken, mint pl. bútorokon, dobozokon.




Szükséges anyagok és eszközök:

- Virágtartó (fali)
- Dekor zománcfesték (fekete és fehér)
- Vintage hatás medium
- Transzparens repedő gél szett
- Befejező viasz (tölgy)
- Lapos ecset, sörte ecset
- Csiszoló vászon, puha rongy, csomagolópapír



Az első dolgunk most az, hogy finoman csiszoljuk át az egész virágtartó felületét.  Mielőtt elkezdenénk a díszítését mindenképpen elő kell készítenünk a felületet. Ha már sima a felülete és a sorjáktól is megszabadultunk, alaposan portalanítsuk le.
Készítsük elő a munkafelületünket, takarjuk le egy csomagolópapírral vagy olyan terítővel, amit nem sajnálunk, ha festékes lesz. A dekor zománcfesték nagyon jól fedő és tapadó festék, ezért ha olyan helyre kerül, ahová nem szeretnénk, akkor nehezen tudjuk eltávolítani.
Most, hogy a virágtartónkat és a munkafelületünket is előkészítettük, jöhet a festés.
Az alapszínt a dekor zománc fekete színével fogjuk kialakítani. Fessük le a teljes felületet egyenletesen, ügyelve arra, hogy a faragott, kivágott résekbe is kerüljön festék. A felesleget a résekből ecsettel töröljük ki, hogy ne maradjon ott festéktöbblet.


Várjuk meg a festék száradását, ami kb. 2-3 óra. Itt még nem tökéletesen száraz, de további festésre már alkalmas a felület. Készítsük elő a vintage hatás médiumot és cseppentsünk jó néhány cseppet a festett felületre, majd ecsettel oszlassuk el. Mivel a dekor zománcfesték fényes és sima felületet biztosít, így a vintage effect viaszossága miatt a felkenése után, kis apró pöttyökbe húzódik össze. Nekünk ez a reakció éppen kapóra jön és ezt kihasználva fantasztikus lepattogzott hatást tudunk elérni. Kenjük át a vintage médiummal a virágtartót ott, ahol ezt a lepattogzott hatást szeretnénk kialakítani. Várjuk meg a vintage effekt száradását, a tejfehér színe színtelenre szárad.
A dekor zománcfestéket alapvetően nem lehet csiszolni, vagy ha mégis sikerül, akkor biztosan nagyon fáradságos munkával. Ezzel a módszerrel viszont könnyen csiszolhatóvá tudjuk tenni a festett felületet. Egy erősen koptatott hatást egyszerűen, nagyobb erőfeszítések nélkül is ki tudunk alakítani.


Ha a vintage médium megszáradt, kenjük át a virágtartó teljes felületét a fehér dekor zománccal. Ahol a vintage effect-et használtuk, ott a festék is egy kicsit összekapódik, amit pár ecsetvonással szépen el tudunk teríteni. Egy rétegben is tökéletes fedést biztosít. Ha mindenhol átfestettük a fehér színnel, tegyük félre száradni.


A festék száradása után csiszoljuk át a felületet. Csiszoljuk le a fehér festékréteget ízlés szerint. Én most jó erős koptatást szerettem volna elérni, ezért nem voltam kíméletes a csiszolással.


Azért, hogy egy kicsit fokozzuk az öreg hatást és a teteje se legyen túl steril, ehhez az erősen kopott felülethez, még egy kis repedéssel egészítsük ki.
Az átlátszó repedő gél első fázisával kenjük le közepes vastagságban a virágtartó tetejét. Az első fázis száradása után kenjük át a második fázissal. Azért, hogy nagy repedéseket tudjunk elérni, kicsit vastagabban vigyük fel a második fázist. Használhatunk festőkést is a felkenéséhez. Száradás közben kialakulnak a repedések.


Ha a repedések is kialakultak, emeljük ki a tölgy színű befejező viasszal. Sörte ecsettel vigyük fel a viaszt a felületre, majd egy puha ronggyal töröljük vissza a felesleget. Ha jobban szeretnénk visszatörölni, azt a színtelen viasszal tudjuk megtenni.


A virágtartó oldalait is néhol kenjük át a tölgy színű viasszal, itt is puha ronggyal töröljük vissza a felesleget. A sötét színű viasztól még öregebb hatása lesz. Bár nagyon szép fehéren is, de ami öreg az egy kicsit veszít a fehérségéből, így a viasz kifejezetten jól áll a nagyon kopott hatáshoz.


Nézzétek a kis pöttyöket, amit azért tudtunk így visszacsiszolni, mert a fényes dekor zománcfestéken a vintage effect összehúzódott sok kis apró pöttyöket alkotva. Így olyan virágtartót készítettünk, ami nagyon hasonlít a régi, kopott, lepattogzott igazi zománc felületre. Ezt a technikát bátran alkalmazhatjuk nagyobb felületeken, akár bútorfestésnél is.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...