2018. július 31., kedd

Bútorfesték nem csak bútorra

A bútorfestők körében népszerű lágy dekorfestékek nem csak régi, szép emlékű bútoraink mai köntösbe öltöztetésekor használhatók. Segítségükkel a dekupázsoló kreatívok is új felhasználási lehetőségekkel bővíthetik palettájukat. A dekorfestékek izgalmas és különleges kiegészítője a két fázisú lágy repedő festék rendszer. Most ennek felhasználására mutatunk egy ötletet.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Alapozó festék
- Matt akrilfesték (földbarna)
- Rizspapír
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Repedő festék rendszer
- Lazúrgél (paliszander)
- Matt lakk
- Umbra antikoló paszta
- Lapos ecset, festőkés, csiszoló hasáb


Első lépésben a doboz tetejét alapozzuk le az alapozó festékkel - erre kerül majd a kép, hiszen így adja ki a legszebben a rizspapír minta a színeit -, majd fessük le az oldalait földbarna akrilfestékkel. 


A rizspapír felragasztása következik: alulról és felülről egyaránt kenjük át matt ragasztólakkal a biztos tapadás érdekében. Csak felülről kent ragasztó esetén leválhat a rizspapír.


Száradás után a repedő festék rendszer első fázisával alakítsunk ki foltokat a doboz oldalain. Így érdekesebb hatást érhetünk el: csak helyenként lesz repedés a felületen.


Azokra a területekre, ahová nem került a repedő rendszer első fázisa, ecsettel vigyünk fel a színt adó második fázisból. Ebben az esetben festékként használható.


Hagyjuk magától megszáradni az első fázist (Ne hajszárítózzuk!), majd ha áttetszővé vált, ezekre a helyekre egy festőkéssel vigyük fel a második fázist, lehetőleg egyenletesen. A festőkéssel húzott mozdulataink iránya hatással van a repedések rajzolatára. Így bizonyos mértékben befolyásolni tudjuk a repedések mintázatát.
Teljes száradás után, ami anyagvastagságtól függően lehet 0,5-1 óra, csiszoljuk át a felületet egy finom csiszolóhasábbal vagy csiszoló papírral, egységbe hozva ezzel  a kétféle felületet.
Egy száraz ecsettel söprögessük ki a csiszoláskor keletkezett port a kialakult repedésekből.


A doboz oldalait az antikoló pasztával alakítsuk kopott, koszos, vagyis régies hatásúvá. A belsejét paliszander színű lazúrgéllel kezeljük, ami illik dobozunk hangulatához.


 Végül a doboz tetején körben ragasszunk pamutcsipkét, aminek a belső szélénél antikoló pasztával egy kis árnyékot festünk


Utolsó simításként szereljünk rá fém fogantyút, dekoráljuk bojttal, szaténszalagokkal, amit a sarkoknál szintén kicsit átsimogatunk antikoló pasztával az egységes hatás érdekében.




 Ötlet, kivitelezés és fotó: Kalmár Tímea - Decoupage Műhely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...