2018. július 4., szerda

Antikolt könyvdoboz táblafestékkel

A táblafestékes megoldások divatosak manapság, sokszor sokféle felületen láthatjuk nap mint nap. Az így kezelt felületek praktikusak és jól kihasználhatóak. Mi most egy kicsit rendhagyó felhasználási módot mutatunk meg. Miért is ne üzenhetnénk egy olyan könyv dobozon amit a táblafestékkel festettünk le. De hogy még izgalmasabb és kicsit romantikusabb legyen, ezért mi most egy stencilt is bevetettünk hozzá.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Könyv alakú doboz
- Alapozó festék (primer)
- Krémes matt akrilfesték (krémfehér)
- Stencil
- Táblafesték (fekete)
- Antikoló festék (sötétbarna, fekete, fehér)
- Antikoló festék eltávolító
- Átlátszó repesztő gél szett
- 3D dekortoll (arany)
- lapos ecset, szivacs ecset


Azért, hogy egy biztos alapot képezzünk a dobozunknak, fessük le a teljes külső és belső felületét az alapozó festékkel.


Az alapozó festék száradása után készítsük elő a krémfehér színű krémes akrilfestéket és szintén a teljes külső és belső felületet kenjük át vele. A krémes állaga miatt nem folyik szét, ezért nyugodtan nyomhatjuk egyből a doboz felületére. Lapos ecsettel szép egyenletesre terítsük el a kinyomott festéket.


Most is várjuk meg a festék száradását és csak azt követően folytassuk a díszítést. A kiválasztott stencilt rögzítsük a dobozunk közepére. Használjunk a rögzítéshez ragasztó spray-t vagy maszkoló szalagot. Olyan stencilt válasszunk aminek a közepét is be tudjuk festeni, mert ide kerül majd a táblafesték. Ügyeljünk arra is, hogy túl kicsi stencilt ne válasszunk, mert akkor nem lesz elegendő a felület ahhoz, hogy rá tudjunk írni.


Öntsünk ki egy kis tálkába a táblafestékből és szivacs ecset segítségével fessük meg a stencil mintánkat. Figyeljünk, hogy a szivacs ecsetünkbe ne legyen túl sok festék, mert könnyen a stencil alá folyhat. Ha kevesebb festékkel dolgozunk, akkor szép kontúros marad a mintánk. Várjuk meg az első réteg táblafesték száradását, majd újra fessük át még egy rétegben. A táblafestéket minden esetben két-három rétegben ajánlott festeni. Ha a második réteggel is készen vagyunk, óvatosan emeljük le a stencilt és tisztítsuk meg. Picit gyorsíthatjuk a száradást, de csak langyos levegővel.


Ha már annyira meghúzott a táblafesték, hogy nem maszatolódik el, akkor folytathatjuk a festést. A sötétbarna antikoló festékkel fessük át a doboz külső felületét, a táblafestékes részt kikerülve, majd a feketével is fessünk bele csíkokat, foltokat. Ne várjuk meg a száradását, hanem mindjárt a felkenése után töröljük vissza. Én egy mikroszálas portörlő rongyot vetettem be, mert ennek a szövése a törölközőéhez hasonló kis hurkokból áll, ami most kifejezetten jól jön a visszatörlésnél. Picit itassuk át a festékeltávolító folyadékkal a rongyot és kezdjük el a festéket visszatörölni. A mikroszálas rongy hurkolt felülete miatt kissé csíkosra törli vissza az antikoló festékkel átkent felületet. Ettől pedig olyan hatása lesz a festett felületnek, mintha egy régi fa lenne. Igazán szép ódon külsőt tudunk így kialakítani. Ismételjük meg ezt a műveletet a dobozunk oldalain is.


Picit várjunk, hogy az antikoló festék is megszáradjon. Ha megszáradt, folytassuk a díszítést a transzparens repesztő géllel. Közepes vastagságban, egyenletesen kenjük fel a repesztő gél első fázisát. Várjuk meg a teljes száradást. A felkenéskor tejfehér gél teljesen átlátszóra szárad. Ha már átlátszó, kenjük fel a második fázist is. Ha finomabb repedéseket szeretnénk, akkor vékonyabban vigyük fel a második réteget, ha viszont mélyebb, nagyobb repedéseket szeretnénk kialakítani, akkor vastagabb réteget képezzünk. Száradás közben szépen kialakulnak a repedések. Én itt csak nagyon finoman repedezett felületet szerettem volna kialakítani, ezért a második réteget nem túl vastagon vittem fel.


A kialakult repedéseket emeljük ki a fehér színű antikoló festékkel. Finoman kenjük át a doboz felületét, majd a felesleget rögtön töröljük vissza, így csak a repedésekbe fog beleülni az antikoló festék.


Befejezésképpen emeljük ki a táblafestékes részt. A 3D díszítő tollal rajzoljuk körbe a stencilezett mintát, így még elegánsabb lesz az összkép.


Különböző módon használhatjuk az így elkészült tárgyakat, tarthatunk benne pl. ékszereket és ráírhatjuk hogy mit rejt a dobozunk.



De ki ne örülne, ha egy ilyen szeretlek feliratos dobozkát kapna ajándékba?



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...