2018. május 26., szombat

Pitypangos ikontábla lazúrral

Gyerekkorunk oly kedves emlékeit idézi ez a pitypangos kép, amit egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. Ha neked is lesz egy ilyen képed, biztosan mosolyra invitál majd, ahányszor csak ránézel. A sok kedves és vicces emléket egy pillantás alatt felidézi.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Ikon alap fatábla
- Lazúr (barna, dió, gesztenye)
- Antikoló festék (fekete)
- Matt akrilfesték (fehér)
- 3D dekortoll (arany)
- Stencil
- Áthelyezhető ragasztó spray
- Matt lakk
- Lapos ecset, ferde lapos ecset, vékony ecset, sörte ecset
- papírguriga


Osszuk fel a táblát hosszában négy részre. Vonalzó mellett ceruzával húzzuk meg a segédvonalakat.


Hogy változatos legyen a tábla alapja, válasszunk ki tetszőlegesen, egymással harmonizáló lazúr színeket. Én a barna, a dió és a gesztenye színeket választottam. A negyedikben pedig ismét a barnát használtam. Fessük le a kialakított sávokat a különböző színű lazúrokkal. A lazúr száradása után finoman csiszoljuk át az egész tábla felületét, majd portalanítsuk le. Ha nem találjuk elég intenzívnek a színeket, nyugodtan megismételhetjük a lazúrozást. Csak arra ügyeljünk, hogy a színeket ne keverjük össze.


Az egyfajta "deszka" hatás eléréséhez emeljük ki a sávok széleit fekete antikoló festékkel. Az ecset egyik felét a festékbe, míg a másik felét vízbe mártva szép, árnyalt vonalakat tudunk festeni. Nem kell törekednünk a tökéletesen egyenes vonalakra, mert ha picit egyenetlen, attól még élethűbb hatást fogunk elérni.
Ha vonalakkal készen vagyunk, használjuk tovább az antikoló festéket és fessük meg körbe a táblánk éleit, széleit.


Készítsünk elő két papírgurigát, majd ollóval kb. 2 cm-es mélységbe vágjuk bele, alakítsunk ki egymástól 2-3 mm szélességű csíkokat. Ha körbevágtuk mindkét gurigát, az egyiket hosszában vágjuk teljesen ketté, majd tekerjük kisebb átmérőjűre.


Amíg a gurigákat elkészítettük addig a lazúr és a festék is teljesen megszáradt. Készítsünk elő egy tányért, öntsünk ki egy keveset a fehér akrilfestékből. A papírgurigákat egyenletesen mártsuk bele a fehér akrilfestékbe, majd óvatosan, picit forgatva fessük meg a pitypang formákat. Először a nagyobb gurigával alakítsuk ki a pitypangot, majd a kisebb gurigával ugyanúgy alakítsuk ki a kisebbet.


Vékony ecsettel alakítsuk ki a pitypang közepét, majd fessük meg a virágok szárait is.


A virágok közepeit a 3D dekor tollal alakítottam ki, arany színű, gyöngyszerű pöttyökkel formáltam meg.


Hogy ízléses legyen az összhatás, kézírásos mintát stencileztem a virágok mellé. Rögzítsük a stencilt áthelyező ragasztó spray-vel vagy maszkoló szalaggal, majd stencilező ecset segítségével a fehér akrilfestékkel fessük meg feliratos mintát. Ügyeljünk rá, hogy mindig kevés festéket használjunk a stencilezéshez, mert így szép kontúros marad a mintánk.



Utolsó lépésként az egész táblánk felületét lakkozzuk le a matt lakkal, így vízálló lesz a felülete és bármikor nedves ruhával könnyen letörölhető, tisztítható.


Kellemes emlékidézést kívánok! :)




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

  1. Igen hangulatos és mutatós lett a tábla. Egyszerű minta,de igen jó hangulata van. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :)
      Örülünk, hogy tetszik :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...