2018. április 2., hétfő

Színátmenetes doboz Dekor zománcfestékkel

Tároló dobozból sosem elég! Mindig akad egy két apró tárgy aminek a tárolására jól jöhet egy dobozka. De a közelgő Húsvét alkalmával tárolhatunk benne tojásokat is. Bármire is használjuk, az biztos, hogy a szobánk dísze lesz.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Fadoboz
- Alapozó festék (primer)
- 3D stencil
- Alapozó paszta - lágy
- Dekor zománcfesték (barna, narancs, sötétkék, menta, fehér)
- Metál viaszpaszta (bronz)
- Lapos ecset, festőkés
- Csiszolóvászon


Mielőtt hozzálátnánk a dobozunk alapozásához, csavarozzuk le a fém zárat és a pántokat.
Ha a fém elemek eltávolításával készen vagyunk, kenjük le a doboz teljes külső felületét az alapozó festékkel. Az alapozó teljes száradása után, finoman csiszoljuk át az egész felületet, majd alaposan portalanítsuk le.


Válasszunk egy tetszőleges 3D stencilt és rögzítsük maszkoló szalaggal a doboz tetejére. Ragasszuk ki azt a részt, amit nem fogunk használni a stencilen. Kezdjük el kitölteni a mintát a lágy alapozó pasztával, ehhez használjunk festőkést. Ez a paszta száradást követően könnyen csiszolható így szép egyenletes lesz a felülete a 3D mintának is.


Készítsük el a 3D mintát a doboz tetejének másik oldalán is, majd folytassuk a minta kialakítását a doboz oldalain is. Ha elkészültünk mindenhol a 3D mintával, tegyük félre száradni. A száradást követően finoman csiszoljuk át a dobozunk teljes külső felületét, a  mintákat is beleértve. Csiszolás után alaposan portalanítsuk le, így már készen áll a dobozunk a további festésre. Mivel a dekor zomácfesték magasfényű és a fényes festékek mindig jobban kiadják a felületi hibákat, ezért fontos a jó előkészítés, azaz, hogy szép sima felületen kezdjük el a festést. Ha így járunk el, biztosak lehetünk a sikerben.


A szép simára előkészített dobozunk teljes külső felületét fessük le a barna színű dekor zománcfestékkel. A 3D mintáknál kevesebb festéket használjunk, hogy ne üljön meg a minták peremén. Várjuk meg a festék száradását.


 

Ha a barna dekor zománcfesték megszáradt, fessük meg a 3D mintáknál a narancs színű zománcfestékkel.


Most csak a mintákat színezzük át, itt is ügyeljünk, hogy ne használjunk a sok festéket. Nem baj ha nem teljesen egyenletes, homogén a narancs szín, mert ez a szín csak éppen elő fog majd bukkanni a következő réteg festék alól. A narancs színű festék száradását is várjuk meg.


Elérkeztünk arra a pontra, amikor egy izgalmas rész, az átmenetes festés következik. Csiszolás nélkül olyan felületet fogunk kialakítani, ami kicsit kopott hatást kelt mégis elegáns marad. A doboz tetejének szélét kezdjük el egy sávban lefesteni a sötétkék színnel. Ne várjunk a száradásra, máris váltsunk a menta színre és ezt a két színt kicsit mossuk össze, azaz pár ecsetvonással húzzuk egymásba a színeket.


Haladjunk tovább a közepe felé, de most még egy kis fehér színt is vegyünk fel az ecsetünkre és ismét picit mossuk össze a két színt. A 3D mintáknál nem kell jól körbe festeni, mert az a lényeg, hogy alatta kilátszódjon a narancsos szín. Haladjunk a felső széléhez, most ismét vegyünk fel az ecsetünkre egy kis menta színt, még mindig ügyelve, hogy a minta alól kilátszódjon a narancs szín. A színek váltásánál elegendő egy picit megtörölni az ecsetet.
Végül vegyünk fel az ecsetünkre a sötétkék színből és a festést a dobozzunk tetején ezzel a színnel zárjuk. Ezeket a lépéseket ismételjük meg a doboz oldalain is és végül a doboz tetejének oldalait is fessük meg, itt elég a sötétkék és a menta színt használni.


Utolsó lépésként a bronz színű metál viaszpasztával emeljük ki a 3D mintákat. Egy kevés pasztával simogassuk át a mintákat. Ügyeljünk, hogy csak a mintára kerüljön a pasztából.


Ez a dekor zománcfesték tökéletesen alkalmas a színek összemosására, nagyon szépen terül és legalább olyan jól fed. Nagyobb felületeken is bátran lehet ezt a technikát használni, sőt nagyobb felületeken még szebb hatást lehet így elérni.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...