2018. április 19., csütörtök

Fa tányér repedő festékkel

Közeleg az Anyák napja, erre az alkalomra készítettünk egy tányért, ami a régmúltat idézi a kopottas hatásával és a repedéseivel. Kedves ajándék lehet vintage hatást kedvelőinek.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Fa tányér
- Matt akrilfesték (fekete)
- Repedő festék rendszer (fehér)
- Dekorfesték lágy (fehér)
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Dekupázs rizspapír
- Antikoló festék (fekete, barna)
- Modellező paszta lágy
- Antikoló paszta (umbra)
- Matt lakk
- Lapos ecset, festőkés
- Csiszoló vászon


A tányér alapozásával kezdünk, de ebben az esetben a fekete színű matt akril festékkel alapozunk. Fessük le a tányérunk mindkét oldalát. Azért használjuk alapozásként a fekete akril festéket, mert azt szeretnénk elérni, hogy a következő lépésben felvitt repedő festék alól a fekete szín bukkanjon elő.


A festék száradását követően finoman csiszoljuk át a tányér teljes felületét, hogy szép sima legyen. Portalanítsuk le, majd a tányér széleire vigyük fel a repedő festék első fázisából, közepes vastagságban. Körbe a tányér szélein dolgozzunk, arra figyeljünk, hogy a tányér peremén maradjunk, de az egyik ecsetvonás rövidebb míg a másik hosszabb legyen. Így érdekes repedéseket tudunk kialakítani. Várjuk meg az első fázis teljes száradását, ne siettessük szárítóval, hagyjuk szabad levegőn megszáradni. A tejfehér színű anyag száradást követően színtelenné válik.


Teljes száradás után, ahová az első fázist kialakítottuk, vigyük fel a repedő festék második fázisát is. Kicsit játszhatunk is a repedő festékkel, néhol vihetünk fel vastagabb rétegben, néhol pedig kevesebbet. Az így kialakított repedő festékréteg úgy fog megrepedni, hogy ahol vastagabb rétegbe vittük fel, ott nagyobbak lesznek a repedések, ahol kevesebb, ott pedig egész apró repedések alakulnak ki.


A repedő festék száradását követően csiszolható, így az esetleges hibákat könnyen orvosolhatjuk. A csiszolással egyenletessé tudjuk tenni a felület, ezért a további festésnél könnyű dolgunk lesz. Csiszolást követően alaposan portalanítsuk le, ecsettel távolítsuk el a port a repedésekből.


Folytassuk a repedések körül a tovább festést. A szabadon marad részt fessük meg a fehér színű dekor festékkel. Ügyeljünk rá, hogy a repedésekbe ne kerüljön festék. Mivel fekete az alapszínünk, érdemes két rétegben festeni. Várjuk meg a dekor festék száradását, ha szükséges picit csiszoljuk át, majd portalanítsuk le.


Most készen áll a tányérunk a dekupázsolásra. A kiválasztott rizspapírból tépjük ki a mintát és a szokásos módon dekupázsoljuk. A papír alá és felé is kenjünk a matt dekupázs ragasztólakkból.


Ha megszáradt a dekupázsunk, emeljük ki antikoló festékkel a tányér pereme alatti részt és a széleket. Az antikoló festék fekete és barna színeivel húzzunk egy kis vékony sávot, majd az ujjainkkal kenjük el, hogy ne legyen túlzottan kontúros.


A virág motívumokat emeljük ki egy kicsit úgy, hogy a szirmoknak a széleire ecsettel vagy festőkéssel vigyünk fel egy keveset a modellező pasztából. Ettől a pár lépéstől a virágok szirmai élethűbbek, természetesebbek lesznek.


Ha modellező paszta megszáradt a szirmokon, picit öregítsük tovább az összképet az umbra antikoló pasztával. A dekupázsolt minta mellett halványan kenjük át az antikoló pasztával a felületet egy sörte ecset segítségével.


Végül kenjük át a teljes felületet matt lakkal.


Újból régit kialakítani ugye nem is olyan ördöngös feladat? Akik szeretik a ódon hatású tárgyakat, azoknak pedig igazán kedves ajándék lehet.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...