2018. február 10., szombat

Kisokos - Az alapozásról

Sokszor felmerült kérdés, hogy alapozzunk-e vagy sem, ha igen akkor pedig mit mivel. Erre a kérdésre szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani ezzel a bejegyzéssel.



Néhány szót ejtsünk az alapozás fontosságáról. Miért is van szükség az alapozásra?
Az alapozás egy előkészítési folyamat, amivel biztosítjuk a szép, sima felületet és a tapadást a következő felvitt rétegek számára. Ahhoz, hogy elkezdjünk dolgozni egy felületen, minden esetben elő kell készítenünk. A nedvszívó felületeket portalanná és zsírtalanná kell tennünk. A nem nedvszívó felületeket pedig minden esetben alaposan zsírtalanítanunk kell. Ezek után kerülhet sor az alapozásra.

Mikor alapozzunk: Minden olyan esetben célszerű alapozni amikor további anyagokat, technikákat fogunk még használni. Pl: dekupázs, továbbfestés, pasztázás, 3D minták, transzferálás, effekt anyagok, stb.

Mikor ne alapozzunk:
    - Fa felületen, ha a fa erezetét szeretnénk viszontlátni (az alapozással ezt elfednénk) és a továbbiakban lazúrral, lazúrgéllel, viasszal vagy páccal szeretnénk kezelni.
    - Üvegen felületen, ha üvegfestéket, transzparens pasztákat, gélpasztát, sűrű gélpasztát, kontúrozót, vagy tükörpermetet használunk, mert itt az a lényeg, hogy ne fedjük el az alapozóval az üveg átlátszóságát.

Alapozóink vizes bázisúak, sokféle felületen tudjuk alkalmazni (fa, fém, polisztirol, cserép, műanyag, mázas kerámia, üveg, stb.), de pár dolgot meg kell említenünk:
    - A fémeken belül, rozsdamentes felületekre célszerű használni (pl. alumínium, horganyzott fémek), ezeken a felületeken jól alkalmazható.
    - A rozsdásodásra, korrodálásra hajlamos anyagoknál (pl. vas) viszont nem javasoljuk a használatát.
    - Üveg felületeken is használhatjuk az alapozókat, sőt kell is, de ez nem azt jelenti, hogy egy nem nedvszívó felületen, pl. üvegen használva az mosogatógép álló lesz. Ebben az esetben az alapozó festék biztosítja, hogy az üvegre felvitt további anyagok, festékek ne folyjanak meg, ne csússzanak el stb, tehát jó alapot képez a további díszítéshez, megmunkáláshoz.
    - Ha nedvszívó felületen pl. fa alapon dolgozunk, akkor ebben az esetben ad egy szép sima egységes felületet, amit könnyebb lesz tovább festeni, díszíteni. Alapozás után szépen terül a továbbiakban felvitt festék, jobban megtapadnak a különböző rá kerülő anyagok, paszták, festékek és más effekt anyagok.

1. Alapozó festék (Akril Primer) - vízbázisú alapozó festék.

Bármilyen felületre lehet használni (fa, fém, polisztirol, cserép, műanyag, mázas kerámia, üveg, stb.). A kivételeket már korábban említettük.

Mivel az alapozó festék nem egy fedő festék, így egy rétegben nem fed szépen, de nem is az a feladata, hanem az, hogy egy jó alapot biztosítson.

Az alapozó festéket lapos szintetikus ecsettel vagy szivacsecsettel érdemes felvinni a kezelendő felületre. A nagyobb felületeknél válasszunk nagyobb méretű lapos ecsetet vagy lapos szivacsecsetet, de használhatunk festőhengert is. Igyekezzünk minden esetben vékonyan, egyenletesen felvinni az alapozó festéket. Az ecseteket és eszközöket az alapozó használata után mossuk el langyos szappanos vízzel.


Fa felület szivacsecsettel pamacsolva, áthúzva és ecsettel festve:


Üveg felületen szivacsecsettel pamacsolva és ecsettel festve:


2. Alapozó paszta (Gesso) - vízbázisú akril alapozó paszta.

Felületek előkészítéséhez kiválóan alkalmas, csak úgy mint az alapozó festék, viszont ez egy - ahogy a nevében is benne van - testesebb, sűrű paszta. Porózus felületek festésre történő előkészítéséhez ajánljuk. Használhatjuk műanyagra, fára, fémre, polisztirolra, stb. Első rétegként is kiválóan alkalmas anyag, amivel nem csak alapozhatunk, hanem egy lépésben rögtön a strukturált felületeket is kialakíthatjuk. 3D hatásokat is könnyedén készíthetünk vele. Rugalmasra szárad és nem csiszolható, viszont gyönyörűen fed egy rétegben is. Továbbá apróbb felületi hibák, pici repedések elfedésére, javítására is használható.

Könnyen kenhető, de sűrűsége miatt ecsettel picit nehezebb egyenletesre teríteni, viszont kapunk cserébe egy szépen fedett sima, rugalmas felületet. Szivacsecsettel vagy más aplikátorral, pl: flódergumival, festőkéssel strukturált felületeket is egyszerűen kialakíthatunk vele.
Ugyan nem az alapozáshoz tartozik, de szilikon sablonba töltve nagyon szép csipkemintákat készíthetünk belőle, ami rugalmasra szárad, így bármilyen, akár íves felületeken is kiválóan tudjuk használni az így kapott csipkemintát.
Két színben érhető el, fehérben és feketében. A fehéret világosabb színek alá, míg a feketét sötétebb színek alá javasoljuk használni.

Fa felületen ecsettel és szivacsecsettel felkenve:


Fa felületen struktúrák kialakítása. Szivacsecsettel felhúzva, festőkéssel mintázva, flódergumival kialakított faerezet:



Üveg felületen szivacsecsettel pamacsolva és ecsettel festve:


Csipke minta Gesso-ból:


3. Lágy alapozó paszta (Soft Gesso) - vízbázisú csiszolható alapozó paszta.

Könnyen kenhető vízbázisú paszta, porózus felületek további díszítésének előkészítéséhez használjuk. Abban különbözik az előző pasztától, hogy kicsit porózusabbra szárad és száradást követően könnyen csiszolhatjuk. Ezzel a pasztával is kialakíthatunk strukturált felületet, de mivel lágyabb anyag, így kevésbé strukturált felületet kapunk. Egyenletes felületek kialakításához kiválóan alkalmas. Ha mégsem sikerül egyenletesen felhordani, akkor utána még mindig korrigálhatjuk egy kis csiszolással. Így szép sima felületet érhetünk el. Ecsettel, festőkéssel, szivacsecsettel könnyen felvihető és nagyon szépen fed egy rétegben. Száradást követően biztos alapot képez a további alapanyagoknak.

Csiszolható gesso ecsettel és szivacsecsettel, alul visszacsiszolva. Csiszolás után tapintása finomabb:


Strukturált felületek flódergumival, festőkéssel és szivacsecsettel, majd alsó részen visszacsiszolva:


3D minták kialakítására is alkalmas paszták:


Apróbb hibák javítására is alkalmas paszták:


4. Mágnesezhető alapozó paszta - vízbázisú

Szintén az alapozó paszták családjába tartozik a mágnesezhető alapozó paszta. Vízbázisú, természetes vas-oxidot tartalmazó, mágnesezhető felületek kialakítására és további díszítések (pl. festés, dekupázs) előkészítéséhez alkalmazhatjuk. Az így előkészített felületre apró mágnesek rögzíthetők. 2-3 rétegben ajánlott felvinni, hogy megkapjuk a megfelelő vas-oxid réteget. Állaga a lágy alapozó pasztára hasonlít, jól teríthető, szépen fedő, 3D minták és strukturált felületek kialakítására is alkalmas. Színezhetjük akrilfestékkel, a mágnesezhetőségét festés után is jól megtartja.

A falap teljes felületét a mágnesezhető alapozó pasztával festettük le 3 rétegben. Majd az egyik felét akrilfestékkel színeztük. Jól láthatóan apróbb hűtőmágnesek is jól megtapadnak rajta:


5. Dekor festék alapozó (Dekor Primer) - átlátszó vízbázisú alapozó.

Dekorfestékek használata előtt ajánlott, minden olyan esetben, ha a felületet korábban kezelték.
A festék felvitele előtt záró réteget képez a felületen, így a korábbi festékek, lazúrok oldását és a tanninok felszínre kerülését megakadályozza, lezárja. Erre akkor van különösen szükség, ha egy régi bútort szeretnénk felújítani, átfesteni. Ilyenkor a csiszolás és portalanítás után használjuk az alapozót, ami lezárja az előzőekben rákerült festéket, lazúrt. Így elkerülhetjük a később rákerülő dekorfesték elszíneződését is.

Korábban lazúrral kezelt felület fehér dekorfestékkel festve, bal oldalon alapozó használatával, jobb oldalon alapozó nélkül, ahol átszivárog a lazúr színe:


Az alapozás fontosságának és részleteinek megismerése után máris bátrabban vághatunk bele az alkotásba.  Sikeres alkotást kívánunk!

Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...