2018. január 27., szombat

Tavaszváró virágtartó

Elmúltak az ünnepek és máris azon ábrándozunk, bárcsak itt lenne a tavasz. A december vége a csillogásról, a havas díszekről, na és a meleg fényekről szólt. De kinek ne hiányoznának azok a kis kiegészítők, amit az ünnepekre készítettünk. Most hoztunk nektek egy kis tavaszt váró virágtartót, amivel díszíthetjük otthonunkat a lekerült díszek helyett. De nem csak virágot lehet belerakni, hanem használhatjuk például távirányítóknak vagy telefonoknak, ha nem szeretnénk csak úgy az asztalon tárolni.




Szükséges anyagok és eszközök:

- Kör óralap (hullámos szélű)
- Fém fogantyú
- Alapozó festék (primer)
- Dekorgumi
- Stencil
- Stencilező paszta (jégvirág)
- Lágy dekorfesték (krémfehér, méregzöld, barna, farmerkék)
- Matt akrilfesték (menta, country zöld, türkizkék, okker)
- Matt lakk
- Antikoló paszta (umbra)
- Expressz ragasztó, ragasztópisztoly
- Lapos ecset, sörte ecset, festőkés
- Bortni, maszkoló szalag, ceruza, olló


Válasszunk egy olyan méretű falapot, amire kényelmesen tudunk majd dolgozni. Én egy hullámos szélű, kör alakú óralapot választottam, ami 30 cm átmérőjű. Első lépésként fessük le az akril alapozóval mindkét oldalát.


Amíg a falapon szárad az alapozó festék, addig a dekorgumiból vágjunk ki egy szív formát. Ebben az esetben teljesen mindegy milyen színű a dekorgumi, mert színre fogjuk festeni a későbbiekben. Csak arra törekedjünk, hogy akkora méretű legyen a szívecskénk, hogy a fa lapunkra ráférjen.


Válasszunk egy dús mintázatú stencilt, fújjuk le áthelyező ragasztó spray-vel, de rögzíthetjük maszkoló szalaggal is, a lényeg hogy ne mozduljon el a stencil a szívecskénken. Készítsük el a 3D mintát, töltsük ki a stencilt a stencilező pasztával festőkés segítségével. Ha éppen nincs kéznél stencilező paszta, használhatunk más pasztát is mint például a sűrű gélpaszta vagy az alapozó paszta is tökéletesen jó a minta elkészítéséhez. Az a fontos, hogy rugalmasra száradó legyen, mert a dekorgumi is egy rugalmas anyag és még lesz egy kis dolgunk vele.


Ha elkészültünk a 3D mintával, óvatosan emeljük le a stencilt és rögtön mossuk is el, így sokáig tudjuk majd használni.


Amíg szárad a mintánk, térjünk vissza a falaphoz. Az alapozó teljes száradása után finoman csiszoljuk át majd portalanítsuk le, így készen áll a falapunk a színezésre. Öntsünk ki a krémfehér, a farmerkék, a méregzöld és a barna dekor festékekből egy keveset egy tányérra. Javarészt a krémfehéret használva, mindig csak pici színeket belekeverve, fessük meg jó foltosra az egész felületet. Minél foltosabb annál szebb lesz a végeredmény, csak arra figyeljünk, hogy halvány árnyalatoknál maradjunk.


A falappal elkészültünk és amíg az szárad, ismét visszatérhetünk a szívecskénkhez. Mielőtt elkezdenénk színre festeni, előtte ragasszunk rá körbe bortnit, de a célnak megfelel a pamutcsipke is. A lényeg, hogy adjunk egy keretet a szívformánknak. Türelmesebbek expressz ragasztóval, de ha valaki kicsit jobban siet, akkor ragasztópisztollyal is rögzítheti. A keret is elkészült, most a színét fogjuk megfesteni. Készítsük elő az akrilfestékeket: menta, country zöld, türkizkék, és a okker színeket használva, foltokba fessük át az egész felületet, a bortnit is beleértve.


Ismét a falappal dolgozunk egy kicsit, a teljes felületet lakkozzuk le matt lakkal.


A lakk teljes száradása után az éleket emeljük ki az umbra antikoló pasztával.


Ha megszáradt a festék a szívecskénken, mélyítsük a színeket itt-ott az antikoló pasztával.


Ragasztópisztollyal ragasszuk fel a szívecskét a falapra. Tegyük ezt úgy, hogy egy zseb szerű formát, ráhagyást alakítsunk ki. Célszerű úgy kezdeni a ragasztást, hogy a csücskénél fogatjuk meg és kis részenként először az egyik oldalt rögzítjük, majd a másik oldalát. Ha jól dolgoztunk akkor belefér a kezünk ahová tesszük majd a kis virágkompozíciónkat.
A biztonság kedvéért én még egy ici-pici csavarral is rögzítettem a csücskénél és a két oldalán, ahol a ragasztást befejeztem, így biztosan ott marad a helyén. Ez jól jöhet, ha nem virágtartónak használjuk, hanem mondjuk telefontartónak. Ezután csavarozzuk fel az aprócska fém fogantyút, így akár a falra is rögzíthetjük.


Ilyen zsebet alakítsunk ki a ragasztással.


Végül, hogy az árnyalatokat szépen összehozzuk, finomítsuk a megjelenést száraz ecsetes technikával. Minimális krémfehér dekor festéket használva, finoman simogassuk át a szívecskénk teljes felületét.


Ugye, hogy nem bonyolult és máris van egy szép tavaszváró virágtartónk. Ha selyemvirág helyett igazi virág tárolására szeretnénk használni, akkor a virágföldet ne közvetlenül tegyük bele. Ebben az esetben a virágainkat először ültessük egy kiürült tejfölös dobozba és azzal együtt csúsztassuk a virágtartóba. Szépen harmonizál a pozsgásokkal vagy kövirózsával is, de bármilyen virágot is választunk, biztosan jól fogja magát érezni benne.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...