2018. január 20., szombat

Kincsesláda átlátszó repedő géllel

Az új repedő gél rendszerünket már bemutattuk nektek. A krémes, géles állagú második komponens sok esetben megkönnyíti a dekorációs munkálatokat, és még a gyakorlatlan alkotóknak is sikerélményt nyújt a használata. Bármilyen felületen, legyen az üveg, fa, műanyag, polisztirol, kerámia, karton jól alkalmazható, így egy igazán univerzális repedő rendszerrel lett gazdagabb a palettánk. A legegyszerűbb alkalmazását mutatjuk meg nektek, egy festett fadobozkát öregbítettünk vele. Lássuk hogyan készül a szóban forgó tárgy.



Szükséges anyagok és eszközök:

-        Átlátszó repedő gél (1-2 komponensek)
-        Dekorfesték (mentazöld és türkizzöld ) 
-        Lazúrgél (mahagóni) 
-        Befejező viaszok (fehér és barna) 
-        Stamperia stencilek ( bármilyen geometrikus mintájú) 
-        Ragasztószalag, csillagcsavarhúzó, hajszárító, ecset, dörzspapír, szivacs vagy szivacsecset és stencilecset


Először szereljük le a doboz tetejét, távolítsuk el a zsanérokat és a csattanózárat, így tisztábban és könnyebben festhetünk majd. A doboztetőt és a dobozt is, fessük le lazúrgéllel (mahagóni), kívül-belül.


A lazúrral alapozott dobozunkat (száradás után), fessük le dekorfestékkel (türkizzöld), a doboztetőt pedig, mentazöld színű dekorfestékkel.


Ha a festés megszáradt, akkor csiszoljuk vissza (közepesen finom dörzspapír) a dekorfestéket a lazúrgéllel alapozott felületig. Azokon a helyeken koptassuk, ahol a csattanózár és a zsanérok vannak.


Ezután jöhet a stencilezés. Kezdjük a türkizzöld színű doboztetővel. Helyezzük rá a stencilt és ha szükséges rögzítsük ragasztószalaggal. A mentazöld színű dekorfestékkel és egy stencilecsettel, rögzítsük a mintát a felületen. Nem szükséges teljes festékfedés, nyugodtan lehet foltos és lehetnek kihagyott részek is. Ezzel is erősítjük a kopottas, régies hatást. Stencilezés után, dörzspapírral koptassuk meg enyhén a mintát.


Végezzük el ugyanezt a műveletet a dobozon is. Itt fordítva vannak a színek, a mentazöld árnyalat az alap, és türkizzölddel stencilezünk. Itt sem szükséges a teljes festékfedés, legyenek áttetsző, vékony stencilnyomok és erőteljesebbek egyaránt.


A festéssel előkészített dobozunk készen áll a repesztésre. Kenjük le a doboztetőt és a dobozt is az Átlátszó repedő gél egyes komponensével. Nedvesen tejszínű az egyes fázis, megszáradva fényes és átlátszó. Hajszárítóval gyorsíthatunk a folyamaton.


Most jöhet a második komponens. Vastagon és vékonyan, felváltva kenjük fel, hogy legyenek nagyobb és kisebb repedések is. A száradás során keletkeznek a repedések, melyeket enyhe hajszárítózással meggyorsíthatjuk. Az átlátszó repedő gél, utólakkozást nem igényel, de természetesen lakkozhatjuk és viaszolhatjuk is.


Végül a repesztett felület repedéseit, emeljük ki barna és fehér befejező viaszokkal. Barnával a zárnál és a zsanéroknál, fehérrel a doboz többi részén. Használhatunk egy darab szivacsot vagy szivacsecsetet is.


A viaszolt felület száradása után, egy puha ronggyal kifényesíthetjük a dobozunkat. Reméljük kipróbáljátok ezt az igazán sokoldalú termékünket, és nekünk is megmutatjátok, hogy miket alkottatok vele! Jó munkát kívánunk nektek!



Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...