2017. december 4., hétfő

Mikulás zsákocskák szuper gyorsan

Ahogy mostanában rohan az idő, még néhányat alszunk és máris itt a mikulás. Azért, hogy ne a megszokott módon ünnepeljünk, nézzünk pár ötletes variációt mikulás zsákokra, amihez dekupázst és a Delicate textilfestéket használtunk.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Textil zsákok
- Szalvéták
- Dekupázs ragasztólakk textilre
- Stencil
- Delicate textilfesték (fehérarany és antikezüst)
- Lapos ecset, stencil ecset
- Áthelyezhető ragasztó spray
- Maszkoló szalag, organza v. szatén szalag
- Vasaló, sütőpapír, kartonlap



Mielőtt hozzákezdenénk a textil zsákunk díszítéséhez, mindenképpen elő kell készítenünk. Ahhoz, hogy szépen és precízen tudjunk dolgozni első lépésként vasaljuk át a zsákokat, pamut fokozaton.


Tetszőlegesen válasszunk ki egy olyan szalvétát, ami mikulást, hóembert vagy téli hangulatot ábrázol. Arra ügyeljünk, hogy a szalvétánk háttere fehér legyen, mert így fog szépen mutatni a fehér színű zsákon. Tépkedjük ki a szalvétából a mintát. Egy kartonból vágjunk ki egy akkora darabkát, amit be tudunk csúsztatni a zsákokba. Ez a karton fogja megvédeni a zsákok belsejét, hogy ne legyen festékes vagy ragasztós ott, ahol nem szeretnénk.
A kitépett mintánkat helyezzük fel a zsákra, nézzük meg, hogy hol mutat szépen. Rögzítsük és dekupázsoljuk ugyanúgy, mint ahogyan azt fa felületeknél szoktuk. Kenjünk a szalvéta alá és felé is a textilre való dekupázs ragasztólakkból.


A szalvéta tetején belülről kifelé haladjunk, egyenletesen kenjük a ragasztólakkot, majd hagyjuk teljesen megszáradni.


A stencilt fújjuk le az áthelyezhető ragasztó spray-vel, ezzel biztosítjuk a rögzítést. Helyezzük fel a stencilt és hogy teljesen biztosra menjünk használhatunk maszkoló szalagot is. Nagyon fontos a pontos rögzítés, mert ha elmozdul a stencilünk, itt nem tudunk korrigálni. Most jöhet a textilfesték. A stencil ecset segítségével fessük meg a mintát. Először használjuk a minta megfestéséhez a delicate fehérarany színét, majd árnyaljuk be az antikezüst színnel, azaz néhol fessünk bele a minta széleinél.


Ha a fő motívumunkat megfestettük, akkor az üresen maradt részre is stencilezzük apró csillag alakú mintákat, ehhez használjuk az antikezüst színt.


Érdemes fixálni a textilfestéket és a dekupázs mintát. Vasaljuk át a mintákat sütőpapíron keresztül, pamut fokozaton 10-20 másodpercig.


Készítsünk kedvünkre többféle mikulás zsákocskát, használjunk hozzá különböző szalvéta mintákat, valamint a stencil mintáival is variálhatunk bátran. Ezeknek a zsákocskáknak biztosan örülni fognak nem csak a gyerekek, hanem még a felnőttek is.


Végül kössünk színben harmonizáló organza vagy szatén szalagokat a zsákok szájára. Azért azt se feledjük, hogy töltsük meg a zsákokat mindenféle földi jóval, dióval, mogyoróval és természetesen finom csokoládéval.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...