2017. december 19., kedd

Fenyő mintás üveg kehely rozsdás kiegészítővel

Az ünnepek közeledtével gyakran eszembe jutnak gyermekkorom emlékei. A nagyi kredence, amiben opálos minta díszítette az üveget, az öreg bögre rozsdásodó füle és a gyertya pislákoló fénye sejlik fel előttem. Ehhez a hangulathoz az opálos mintát és a rozsdás hatást ma már könnyedén ki tudjuk alakítani. Egy üveg kehely, egy kis üvegmaró paszta, pár ecsetvonás festék, cseppnyi kézügyesség és újra átélhetjük a régi meghitt pillanatokat.



 Szükséges anyagok és eszközök:

- Üveg kehely
- Szilikon öntőforma
- Alapozó paszta (fekete)
- Öntapadó stencil
- Üvegmaró paszta
- Rozsda hatás festék szett
- Metál viaszpaszta (bronz)
- Matt lakk
- Expressz ragasztó
- Lapos ecset, festőkés


Először az üvegünkre szánt fémveretet imitáló elemünket fogjuk kialakítani. A minta elkészítéséhez használjunk hosszabb csipke mintájú szilikon sablont, nagyjából akkora méretű sablonra lesz szükségünk ami körbeéri az üveget. Ha nincs olyan méretű szilikon sablonunk, akkor sincs baj mert ebben az esetben két vagy több mintát készítünk el. Ha több darabból áll a mintánk akkor a felragasztásánál ügyelnünk kell a pontos illesztésre. A szilikon minta kiválasztása után a fekete alapozó pasztával festőkés segítségével töltsük ki a szilikon sablont. A felesleget mindig figyelmesen húzzuk le mert így lesz egyenletes és kontúros. Ha a kitöltéssel készen vagyunk tegyük félre és hagyjuk teljesen megszáradni.


Folytassuk az előkészületeket. Fontos, hogy tiszta zsírtalanított legyen az üveg felülete, mert csak így kapjuk meg a kívánt eredményt. Alaposan mosogassuk el az üvegünket. Ha az üvegmaró pasztával dolgozunk, ne használjuk az üveg tisztító folyadékokat zsírtalanításhoz vagy ha igen akkor utána alaposan öblítsük le langyos vízzel. Így biztosan nem gyengíti a reakcióját az üvegmaró pasztának. Ha az alapos zsírtalanítással készen vagyunk, akkor a kiválasztott öntapadós stencilt ragasszuk fel ízlés szerint. Mi itt kétféle mintát használunk: a fenyőfa és a koszorú mintát. Egymással szembe ragasszuk fel mindkét stencilt és egy papírtörlő segítségével nyomkodjuk ki az esetlegesen kialakult légbuborékokat.


Ha a stencilt mindenhol szépen rögzítettük és meggyőződtünk róla, hogy mindenhol tapad a felülethez, akkor folytassuk az üvegmaró pasztával. Biztonságunk érdekében használjuk a csomagolásban megtalálható gumikesztyűt! Először alaposan keverjük fel a pasztát, majd lapos ecset segítségével, kicsit vastagabb rétegben vigyük fel. Körültekintően használjuk a pasztát, mivel ez az anyag megmarja a felületet. Ha olyan helyre is kerül, ahová nem szeretnénk, akkor ott már később nem tudunk korrigálni. A minta körül ki is ragaszthatjuk egy darabka papírral vagy maszkoló szalaggal. Az üvegmarót hagyjuk kb. 15-20 percet hatni, majd langyos folyóvíz alatt mossuk le az üvegről. Ezután eltávolíthatjuk az öntapadós stencileket is.


Amíg az üvegmaró "dolgozik", addig a szilikonba töltött alapozó pasztával folytatjuk. A teljes száradás után a szilikon sablonból emeljük ki a mintát és alakítsuk ki a rozsda hatást. Ezt a rozsda hatás festék szett színeinek használatával tehetjük meg: fessük meg foltokban a különböző színekkel. Mivel az üveg átlátszó, így ebben az esetben a minta mindkét oldalát meg kell festenünk.


Ha a festék megszáradt, adjunk neki egy pici csillogást. A színben illő bronz metál viaszpasztával éppen csak simogassuk át egy picit.


A felület tartóssága érdekében lakkozzuk le a mintát, de most ezt ragasztás előtt tesszük meg. Lapos ecsettel nagyon kevés lakkot használva kenjük le az egész csipkét. Ügyeljünk rá, hogy ne üljön sok lakk a minta mélyedéseibe.


Mérjük ki pontosan, hogy hova kerüljön a csipkeminta és vágjuk akkorára ami pontosan körbeéri az üvegünket. Expressz ragasztóval kenjük le a csipke minta egyik oldalát, majd magabiztosan ragasszuk az üveg alsó részére. Mindenhol nyomkodjuk rá az ujjainkkal, ha valahol kifolyt volna a ragasztó, egy nedves ronggyal gyorsan letörölhető.


A gyertyát vagy mécsest meggyújtva előhívhatjuk emlékeinket.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...