2017. október 5., csütörtök

Rusztikus rozsda hatás Expand (felfúvódó) pasztával

A sokoldalúan alkalmazható Expand (felfúvódó) pasztánkkal már többször is találkozhattatok. Most egy olyan felhasználási lehetőséget mutatunk, ami egy kicsit eltér a szokásostól. A szív alakú fadoboz Steampunk stílusú, rusztikus és rozsdás átváltozását, most lépésről lépésre megmutatjuk ebben a bejegyzésben.



Szükséges anyagok és eszközök:

-          Expand (felfúvódó) paszta 
-          Rozsda hatás festék szett 
-          Krémes akrilfestékek – metál (metál ólom) 
-          Metál színű viaszpaszták (viaszpaszta grafit) 
-          Expressz ragasztó 
-          Pentart doboz szett, 2db-os szív alakú (csak a nagyobbik fadobozt használjuk most, 22x19,8cm) 
-          Pentart Steampunk fafigurák (fogaskerekek) 
-          Hobbi hőlégfúvó
-          Ecset, spatula, hajszárító, szivacs és egy kartonlap vagy műanyag edény



Először ragasszuk fel a fafigurákat (Steampunk fogaskerekek) a festetlen natúr fadobozunkra. Hagyjuk megszáradni őket, hajszárítóval meggyorsíthatjuk a folyamatot.


Vegyük elő a rozsda hatás festék szettet, amiben találunk finomszemcsés 3D port is. Három rész Expand (felfúvódó) pasztához, egy rész 3D port adjunk, és jól keverjük őket össze egy spatulával.


Az elegyet ecsettel vagy a spatulával (vagy mindkettővel), hordjuk fel a fadobozunkra. Foltszerűen dolgozzunk, nem kell az egész felületet bekenni. Legyenek vastagabb, vékonyabb és teljesen fedetlen részek is.


Most jön a varázslat, vagyis a felfúvódó paszta eltérő használata, a megszokott és előírt alkalmazás helyett. Ennél a technikánál nem kell megvárnunk, hogy az Expand paszta megszáradjon! A teljes száradás előtt, már hőkezelhetjük a felhordott pasztát. Így a 3D porral kevert felfúvódó pasztánk, szabálytalan, kisebb-nagyobb puklikkal fog felfúvódni. Nyugodtan hagyhatjuk a hólyagokat kipukkadni is, mert ezzel is csak fokozzuk a rusztikus hatást. Úgy fog kinézni a dobozunk, mintha pattogatott kukoricával borítanánk. Még melegen, az ujjunk segítségével lenyomkodhatjuk a túl nagy kitüremkedéseket, amik kihűlve laposabbak lesznek. Vigyázzunk, hogy a meleg felület ne égesse meg a kezünket!


A megmunkált felületet alapozzunk le krémes akrilfestékkel (metál ólom). Ez lesz az alapszíne a rusztikusan rozsdás dobozkánknak.


Ha megszáradt az krémes akrilfestékes alapfestés, utána csurgassunk rá a rozsda hatás festék szett színeiből, és egy ecsettel oszlassunk szét a felületen.


Még száradás előtt, töröljük vissza a festéket egy szivaccsal, hogy kilátszódjon alóla a krémes akrilfestékes alap.


Végül, ha megszáradt az egész, metálszínű viaszpasztával (grafit színű), kenjük át a síkból leginkább kiemelkedő részeket.


Ezen a képen, egyben láthatjátok a főbb lépéseket a rusztikus rozsdahatás eléréséig. Az Expand (felfúvódó) paszta nem rendeltetésszerű használatát a rozsdás hatás elérésére Lakbear kísérletezte ki, amelyhez egy elrontott mintadarab adta az ötletet. 


Egy közeli képet is mutatunk nektek a nagyon rozsdásnak ható felületről.


Reméljük kedvet kaptatok egy kis őszi rozsásításhoz! A sok szép színes „rozsdásodó” falevelek mellé, bármilyen szép dekorációt készíthettek ezzel az eljárással.



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...