2017. szeptember 23., szombat

Terrakotta kaspó nyomdázott mintával



A guminyomdákat nem csak papír és egyéb felületek díszítésére használhatjuk, hanem egyszerűen és gyorsan ékesíthetünk velük egyszer égetett terrakotta agyagedényeket is. A Pentart dekorálható tárgyai között sok szép cserépedényből választhatunk, ha egy kis nyomdázásra támad kedvünk. Az ősz közeledtével, egy az évszak színeit idéző virágtartót ékesítettünk ezzel a technikával. Lássuk hogyan készül a nyomdamintás edényke. 



Szükséges anyagok és eszközök:

-          Pentart terrakotta kaspó (hordó alakú kaspó 18x14cm) 
-          Pentart Dekorfesték (tojáshéj)
-         Pentart 3D lakk 
-          Ecset, ragasztószalag és hajszárító
-          Szükség szerint aeroszolos matt lakk


A kiválasztott kerámia edényünk alsó és felső részét takarjuk ki ragasztószalaggal. A legalkalmasabb erre a célra a krepp maszkolószalag, ami papírból készült és a munka végeztével nyomtalanul eltávolítható a felületről.


A szabadon hagyott sávot fessük be dekorfestékkel (tojáshéj), egy rétegben és hagyjuk teljesen megszáradni. Hajszárítóval meggyorsíthatjuk a folyamatot.


A dekorfestékkel festett sávra körbe, nyomdázzuk rá az általunk kiválasztott mintákat. Érdemes több színből, színátmenetesre pecsételni a mintákat, így igazán izgalmas hatást érhetünk el.


A nem vízállóra száradó párnafestékkel nyomdázott mintát, vizes lakkokkal és kenhető oldószeres lakkokkal sem ajánlatos tartósabbá (vízállóvá) tenni. Az ecsetvonásoktól elkenődhet a minta. Ilyenkor mi a teendő? Egy aeroszolos matt vagy fényes lakkal fújjuk le a dekorált felületet, így biztosan nem kenődik el a mintánk. Természetesen, ha oldószeres tintapárnával dolgozunk, akkor nem kell lakkozni a végén a díszítést. Mindezt most azért mutatjuk meg nektek, hogy azok is tudjanak díszítést készíteni, akiknek otthon csak hagyományos, nem vízálló tintapárnájuk van. 


Végül távolítsuk el a ragasztószalagot, és ha azt szeretnénk, hogy az edénykénk belseje is teljesen vízálló legyen, kenjük le a belsejét 3D lakkal. 


Az őszies hangulatú kerámia kaspónkba, tehetünk szobanövényt, vagy egy őszi séta alakalmával gyűjtött színes faleveleket és terméseket, de akár használhatjuk színes ceruzák tárolására is.


Reméljük kedvet kaptatok egy kis nyomdázáshoz, amit gyerekekkel közösen is elkészíthettek. Remek szórakozás egy hétvégi délutánra, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...