2017. szeptember 14., csütörtök

Sissi királyné könyvdoboza

Sissi királynéról mindenki olvasott, hallott már. Sok legenda kering róla mind a mai napig, de egy biztos, valamiért mindannyiunkat megfog vagy a királynő szépsége vagy a kor hangulata. Mi sem tudtunk ellenállni ennek a bájnak, így Sissi szépsége és az Expand paszta most egy könyvdobozon találkoznak.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Könyv alakú natúr fadoboz
- Alapozó festék
- Matt krémes akrilfesték (fehér, földbarna)
- Lazúr (dió)
- Szalvéta
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Stencil
- Áthelyezhető ragasztó spray (Colla)
- Expand (felfúvódó) paszta

- Rozsda hatás festék szett
- Hőlégfúvó

- Antikoló festék (türkizzöld, türkizkék, fekete)
Metál viaszpaszta (bronz)
Matt lakk (vízbázisú)
- Lapos ecset
- Festőkés
- Csavarhúzó, karton lap, ceruza, olló, maszkoló szalag



Készítsük elő a könyvdobozunkat a festéshez, díszítéshez. Először szereljük le a fém zárakat és pántokat, hogy biztosan ne legyen festékes és mindenhol hozzá tudjunk férni a felületekhez. Egy karton lapból vágjunk ki egy akkora ovális formát, amibe belefér a dekupázsolni szánt mintánk. Arra figyeljünk oda, hogy akkora méretet válasszunk, hogy legyen még üresen maradt rész a dekupázs körül, mert itt még tovább díszítjük a felületet. Erre az ovális kartonra később többször is szükségünk lesz.


Most csak a doboz tetejével fogunk dolgozni. Kenjük le az alapozó festékkel, de csak a tetejét, az oldalait még nem. Várjuk meg az alapozó száradását, ezt kicsit gyorsíthatjuk szárítóval, langyos levegővel és nem túl közelről. Ha megszáradt, finoman csiszoljuk át és portalanítsuk le. Ezek után fessük le a fehér színű krémes akrilfestékkel. Itt is rászáríthatunk egy kicsit a felületre. Kezdhetjük a doboztető oldalainak festését, ezt a részt fessük le a földbarna színű krémes matt akrilfestékkel.


Amíg a dobozunk teteje szárad, fessük meg a doboz alsó részének külső oldalait a földbarna színű krémes matt akrilfestékel. A doboz belsejét pedig kenjük át a dió színű lazúrral.


Most térjünk vissza a dobozunk tetejéhez. Ez idő alatt szépen minden megszárad, kezdhetjük az előrajzolást. Az előzőekben kivágott ovális kartonlap segítségével rajzoljuk meg a dekupázsolni kívánt részt a doboztetőnk közepére. Ugyanígy a szalvétán is rajzoljuk körbe a mintát, azaz ebben az esetben Sissi királynét, majd vágjuk ki a szalvétából.


A felrajzolt ovális részre ragasszuk fel a kivágott szalvétát matt dekupázs ragasztólakkal. Maradjunk a felrajzolt ovális részen belül, a ragasztólakkból ne kenjük tovább, mert ide kerül majd az expand paszta.


Várjuk meg míg teljesen megszárad a dekupázsolt rész, csak akkor haladjunk tovább. Amíg szárad a dekupázs, készítsük elő a stencilt és a kartonlapot. Fújjuk le a Colla áthelyező ragasztó spray-vel a stencilt és az ovális kartonlapot is. Ha megszáradtak az előzőleg felvitt anyagok, folytathatjuk a stencilezéssel. Helyezzük fel a stencilt, majd a stencilre helyezzük rá a karton lapunkat, így szépen kitakarjuk a dekupázsolt részt és a stencilezett mintánk is szép kontúros marad. Festőkés segítségével vigyük fel az Expand pasztát úgy, hogy kartonlaptól kifelé húzzuk  így elkerülhetjük, hogy a karton alá folyjon, megőrizve az ovális részt és a stencil minta kontúrosságát. Ha kész vagyunk a stencilezéssel, óvatosan emeljük le először a kartonlapot, majd a stencilt is.


Amíg a doboz tetején szárad az Expand paszta, használjuk ki ezt az időt és készítsük el a doboz alját. Ragasszuk ki a  maszkoló szalaggal a doboz eleit. A rozsda hatás festék szettből nyomjunk ki egy tálra mindegyik színből és felváltva, keverve a színeket fessük meg a doboz oldalait. Minél foltosabb lesz, annál jobb.



Ha teljesen megszáradt az Expand paszta a doboz tetején, folytathatjuk a festéssel. Ezt onnan tudjuk, hogy amíg nedves fehér színű, száradás után opálosan átlátszóvá válik. Tehát csak akkor fessük tovább, ha már készen áll rá. Szintén a rozsda hatású festék színeivel, de most csak a földbarna és a vörösbarna színnel foltosan fessük meg a doboz tetején a stencilezett részt, a dekupázsolt mintát kikerülve, körbe festve.


A festék száradása után kezeljük hőlégfúvóval a stencilezett Expand pasztát. Az Expand paszta hő hatására felfúvódik, ezáltal a rákerült festék megrepedezik és szép, rusztikus hatást érünk el.


Visszatérünk a doboz aljára, addig is kihűl a doboz tetején a hőlegfúvóval kezelt rész. A rozsdás hatást fokozzuk egy kis antikoló festékkel. Itt csupán annyi a cél, hogy kicsit poros, régi hatást érjünk el. Az antikoló festékből csak nagyon pici mennyiséget vegyünk fel az ecsetünkre és éppen csak simogassuk át a türkizkék és a türkizzöld festékkel. Ha sok festék kerülne rá, a festék eltávolító folyadékkal töröljük vissza.


Ismételjük meg a doboz tetején is, de itt még annál is kevesebb festéket használjunk, szinte csak érintsük a felülethez az ecsetet.


Azért, hogy az összhatást még finomítsuk és adjunk egy mélységet a doboznak, a fekete antikoló festékkel simogassuk át a doboz oldalait, valamint az éleket a doboz alján és a tetején is.


Most még egy leheletnyi csillogást is felviszünk az élekre. Finoman kenjük át a bronz színű metál viaszpasztával, ehhez használhatjuk nyugodtan az ujjunkat.


Végül kenjük át a dobozunk teljes külső és belső felületeit a matt lakkal.


Már csak annyi van hátra, hogy visszaszereljük a fém zárakat, pántokat és élvezzük a dobozunk szépségét. Szerintünk igazán méltó környezetet biztosítottunk Sissi királynénak!




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...