2017. szeptember 27., szerda

Különleges patinás cukorkatartó

Bár talán most érkezik a vénasszonyok nyara, tagadhatatlanul itt az ősz. Ősszel pedig valahogy mindig jobban esik a nassolni való. Ezúttal egy elegáns cukorkatartót készítettünk, ami lehet akár bonbon vagy apró süti tartó is, ami jól jön egy őszi baráti beszélgetések alkalmával. Egy pár külön is felhasználható díszíthető tárgyat ötvöztünk néhány festékkel és egy kis díszítéssel.


Szükséges anyagok és eszközök:

- Natúr fa gyertyatartó (3 x 17,5 cm)

- Fa bútorgomb
- Kerek natúr falap
- Kis üveg (312 ml kvadro tetővel)

- Metál akrilfesték (sárgaréz)  
- Antikoló festék (patinazöld)
- Antikoló festék eltávolító 
Metál viaszpaszta (arany) 
Matt lakk (vízbázisú) 
- Lapos ecset, szivacs ecset, stencilecset 
- Festőkés
- Ragasztópisztoly



Mielőtt elkezdenénk az alapozást, az üveg felületét alaposan tisztítsuk meg. Tökéletes megoldás, ha mosogatószerrel elmosogatjuk vagy alkohollal áttöröljük. Ha a zsírtalanítással megvagyunk, kezdhetjük az alapozást. Először az üveg külső felületét kenjük le alapozó festékkel. Mivel az üveg nem szívja magába a nedvességet, ezért ez kicsit tovább szárad. Amíg az üvegünk szárad, sorban kenjük le a gyertyatartót, a kis kerek falapot, a bútorgombot és az üveg fedelét is. Ha minden elemünk megszáradt, a kis kerek falapon rajzoljuk elő a közepét és ragasztópisztollyal rögzítsük a gyertyatartóra. A bútorgombot pedig rögzítsük az üvegfedelére.


A levegőn száradó gyurmából készítsük el a 3D mintákat. A gyurmát nyomkodjuk jól bele a szilikonformába, a felesleget vágjuk le a festőkés segítségével, majd óvatosan nyomjuk ki a szilikonformából. Készítsünk annyi mintát, amennyit felhasználunk az üveg és a gyertyatartó díszítéséhes. Ebben az esetben most négy darab ovális formát, ami az üveget, valamint egy-két darab hosszabb inda mintát, ami a gyertyatartót fogja díszíteni.


Rögzítsük a még nedves állapotában lévő gyurma mintákat. Az ovális mintákat az üvegünk négy oldalára, a hosszabb inda mintát pedig a gyertyatartó aljára. Ragasztáskor óvatosan nyomjuk rá a gyurmát a felületekre, annyira, hogy a minta ne torzuljon el. Várjuk meg a gyurmák száradását, csak akkor fessük tovább.


Ha minden elemünk megszáradt, festhetjük tovább a metál akrilfesték sárgaréz színével. Alaposan mindenhol fessük át, a kis barázdákra is ügyelve. Ha megszáradt, fessük le még egy rétegben. Itt is fontos megvárni a száradást, mert a gyurma megszívja magát a festékben lévő nedvességgel, amíg teljesen ki nem szárad, sérülékeny.


Stencilező ecsettel, vékonyan és egyenetlenül, foltosan fessünk át minden elemet a patinazöld antikoló festékkel. Egy puha rongyot itassunk át a festékeltávolító folyadékkal, majd ízlés szerint töröljük vissza az antikoló festéket a felületről.


Az ovális mintát és az éleket emeljük ki az arany metál viaszpasztával.


Végül, hogy a felületét megvédjük, kenjük át matt lakkal minden elemet.


Rögzítsük az üvegünket ragasztópisztoly segítségével a gyertyatartóra. Egy kis kreativitással máris átváltozott a gyertyatartónk cukorkatartóvá!




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...