2017. augusztus 15., kedd

Vitorlás tálca koptatott faerezet hatással

A faerezet hatás egyik érdekes verziója, amikor színezzük is az alapot úgy, hogy közben látható marad a kialakított erezet. Most egy olyan, nyári hangulatú tálcát hoztunk, ahol amolyan patinás, kissé kopottas faerezet hatást mutatunk Nektek.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Natúr fa tálca
- Lazúrgél (dió)
- Flódergumi (faerezet mintázó)
- Antikoló festék (fehér, patinazöld)
- Antikoló festék eltávolító
- Alapozó festék
- Matt krémes akrilfesték (fehér, fekete, szürke, sötétkék)
- Szalvéta (vitorlás)
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Lapos ecset, maszkoló szalag, spárga


A tálcát finoman csiszoljuk át, majd alaposan portalanítsuk. A tálca belső részének alját ragasszuk körbe szorosan az oldalainál maszkoló szalaggal, hogy az oldalak lazúrozásakor az alját ne kenjük össze. A belső rész oldalait kenjük át dió színű lazúrgéllel egy rétegben. Fordítsuk meg a tálcát és kenjük át lazúrgéllel az alját és a külső oldalait egy rétegben.


Pár perc száradás után fordítsuk vissza a tálcát. A tálca oldalain alakítsunk ki erőteljesebb faerezet mintát. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az oldalakat egyesével lekenjük egy újabb, picit vastagabb réteg lazúrgéllel, majd rögtön húzzuk végig rajta a flódergumit úgy, hogy néha billentsük a csuklónkat. Folytassuk a további oldalakon is ugyanígy, majd fordítsuk meg a tálcát és a külső oldalakon is egyesével alakítsuk ki a faerezet mintát. Várjuk meg a teljes száradást.


Az színezett, patinás hatást alakítsuk ki a tálca belső és külső oldalain, ahol a faerezetet kialakítottuk. Ehhez használjuk a fehér és patinazöld antikoló festékeket. Először vigyük fel a fehér festéket néhol erőteljesebben, néhol pedig vékonyan, halványan.


Nem kell várni a száradásra, hanem azonnal vigyük fel a patinazöld festéket is hasonlóképpen.


Egy puha rongyot itassunk át az antikoló festék eltávolító folyadékkal, majd töröljük vissza a felvitt festékeket, összemosva a színeket. A visszatörlés után ismét szépen látszani fog a faerezet, de már kialakul a patinás, öregített fa hatás.


Távolítsuk el a maszkoló szalagokat és most ragasszuk ki a belső oldalait, mert a tálca alján fogunk dolgozni. Kenjük át az alapozó festékkel az alját, majd hagyjuk teljesen megszáradni.


A kiválasztott szalvéta színeivel harmonizáló hátteret alakítsunk ki, ehhez használjuk a fehér, a sötétkék és a szürke matt krémes akrilfestéket. A színeket keverve, halványan színátmenetesre fessük meg az egész hátteret.


A matt krémes akrilfesték száradása után dekupázsoljuk fel a szalvétát a tálcára. A szalvéta alá és fölé is használjuk a matt dekupázs ragasztólakkot. Ennek száradása után, ha szükséges, fessük tovább a háttér színeivel a szalvétát.


Adjunk keretet a dekupázsolt mintának, fessük meg a fekete matt krémes akrillal úgy, hogy az ecsetünk egyik szélét a festékbe, másik szélét vízbe mártjuk. Így egy picit elmosott hatást kapunk.


A festékek teljes száradása után a tálca teljes felületét kenjük át a matt lakkal.


A vízparti hangulatot fokozni tudjuk, ha a tálca fülét szorosan körbetekerjük egyszerű spárgával.


Ezen a tálcán szervírozhatunk péksüteményeket, teát vagy kávét, máris elér minket a vízparti hangulat.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...