2017. augusztus 24., csütörtök

Levéltartó doboz Expand pasztával

Vége a nyárnak és sokunknak vissza kell zökkennie a munkás hétköznapokba. De mindjárt jobb kedvvel tehetjük, ha van az íróasztalunkon egy szép dobozka, amiben a ceruzáinkat, papírjainkat vagy a borítékjainkat tárolhatjuk. Ennek a dobozkának a díszítését expand pasztával turbóztuk fel, ami számos lehetőséget rejt.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Natúr fadoboz (hullámos tetejű)
- Alapozó festék

- Matt krémes akrilfesték (fehér, padlizsán, repcesárga, rózsaszín, sötétkék, levendula)
- Dekupázspapír
- Dekupázs ragasztólakk (matt)
- Stencil
- Áthelyezhető ragasztó spray (Colla)
- Expand (felfúvódó) paszta
- Hőlégfúvó
- Antikoló festék (fehér)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Festőkés
- Puha rongy


Ahhoz, hogy egységes felületen tudjunk dolgozni, először fessük le a doboz teljes felületét az alapozó festékkel. Száradás után finoman csiszoljuk át, majd portalanítsuk le. Most már készen áll a felület, hogy tovább dolgozzunk rajta. A dobozunk tetejét kenjük le a fehér matt krémes akrillal, a doboz oldalait pedig a padlizsán színnel.



Amíg szárad a festék, válasszuk ki a dekupázspapírból a mintát, tépjük ki és próbáljuk a doboz tetejére. Fontos, hogy a doboz tetejének közepére kerüljön a kitépett papír, mert ezt a részt még tovább fogjuk díszíteni. Időközben megszáradt a festék, folytassuk a papír felragasztásával. A papír alá és felé is kenjünk a matt dekupázs ragasztó lakkból, ügyelve, hogy csak a papír széléig kenjük. Mivel a dekupázsolt rész körül használni fogjuk a hőlégfúvót, a lakkok pedig nem szeretik a magas hőmérsékletet, ezért célszerű csak a papír széléig kenni a ragasztólakkot. A középső minta után ragasszuk fel a doboz tetejének felső részére egy másik sormintát.



Ha megszáradt minden felvitt anyag a doboz tetején, folytassuk a virágminta továbbfestésével. Készítsük elő azokat a színeket a matt krémes akrilból, ami megtalálható a papír színeiben. Nyomjunk ki mindegyik színből egy keveset és keverjük ki azt a színt, ami a leginkább hasonlít a papír szélein megtalálható színekhez. Ahol rózsaszín ott a rózsaszínnel, ahol lilás árnyalatú ott a lilával és így tovább, fessük meg az egész doboz tetejét a papír körül.



A matt krémes akril rendkívül jól pigmentált festék és elég krémes ahhoz, hogy könnyen és szép átmenetesen tovább tudjuk festeni a papírt.



A festék száradása után, készítsük elő a stencilt. Fújjuk le az áthelyező ragasztó spray-vel (ez segít a rögzítésben), majd helyezzük fel a kívánt helyre, hogy a minta a doboz közepére kerüljön. Töltsük ki a stencilt egy festőkés segítségével az expand pasztával, ügyelve arra, hogy a dekupázsolt rész széléig kenjük.



Óvatosan emeljük le a stencilt és tisztítsuk meg langyos szappanos vízzel, így sokáig tudjuk majd használni. Várjuk meg az expand paszta száradását, (a paszta felkenéskor fehér színű, ha megszáradt, akkor picit opálosan áttetszővé válik). Ha teljesen megszáradt a paszta, kezeljük hőlégfúvóval. A hő hatására szépen felfúvódik, így egy szép 3D mintát kapunk. Legyünk körültekintőek, ha hőlégfúvót használunk, mert forró a levegő is, de az elkészült mintánk is bizony meleg marad egy rövid ideig.



Amíg kihűl a hőkezelt mintánk a doboz tetején, folytassuk a doboz oldalaival. Az előzőleg padlizsán színre festett részt, igazítsuk a doboz tetejének színeihez. Lágyítsuk a sötét színt úgy, hogy egy puha rongyot nedvesítsünk be, majd a fehér antikoló festékkel, mossuk át a felületet. Így egy izgalmas, kopottas hatást érünk el és színben tökéletesen passzol a doboz tetején található színekkel.



Azért, hogy igazán szépen keretezze a dekupázsolt részt és színben is passzoljon a mintánk, emeljük ki a lila színű metál viaszpasztával. Ha ezzel is készen vagyunk, ismételjük meg a viaszolást a doboz élein is.



Végül lakkozzuk le a doboz teljes felületét matt lakkal, így biztosan sokáig ellenálló lesz majd aktív használat esetén is.


A dolgos hétköznapok is jobb kedvvel telnek, ha egy ilyen dobozka díszíti az íróasztalunkat, ami még ráadásul rengeteg apróságot is el tud rejteni!





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...