2017. augusztus 10., csütörtök

Hűsítő tenger az asztalterítőn

Vigyük be otthonunkba a tenger hangulatát ismét az új Pentart textilfesték spray segítségével! Ebben a nagy melegben kedvező hatással lehet ránk a tenger hűvös érzete. Mindig jól jön egy hangulatos terítő az asztalra, ha van egy kisebb vagy nagyobb összejövetel, legyen az baráti beszélgetés vagy éppen egy babazsúr. Most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetjük ezt el pár lépésben.




Szükséges anyagok és eszközök:

- Fehér terítő (70x70)
- Textilfesték spray (világoskék, türkiz, kék, oliva)
- Textilfesték (fehér, világoskék, áfonya, menta)
- Stencil 
- maszkoló szalag, karton lap, vasaló, vasalópapír


Mielőtt hozzákezdünk a textil díszítéséhez, először mindenképpen avassuk be az anyagot, majd vasaljuk át a terítőt (pamut fokozaton), mert egyrészt ekkor lesz tartós a festés, másrészt így tudunk rajta szépen dolgozni.


A munkafelületünk megóvása érdekében terítsünk le egy nagyobb méretű csomagoló papírt, melyre helyezzük el a terítőt. Permetezzünk a világoskék textilfesték spray-ből ködölve, azaz nem kell, hogy egybefüggő legyen, csak éppen adjon egy árnyalatot.


Folytassuk hasonlóan a további színekkel: kék, türkiz és oliva. Így kialakítjuk a terítőnk háttérszínét, imitálva a tengert.


Ha tenger, akkor az elmaradhatatlan hullámokat is el kell készítenünk. Roppant egyszerűan alakíthatunk ki sablont a hullámokhoz: egy kartonlapot tépjünk ketté hosszirányban, cikk-cakkban, egyenetlenül.


A hullámossá tépett kartont maszkoló szalaggal ragasszuk össze, így egy viszonylag hosszabb sablont kapunk. Helyezzük a terítőre átlósan, majd a tépések mentén fessük meg fehér textilfestékkel. Ehhez használjuk a jól bevált stencilező ecsetünket. Körkörös mozdulatokkal haladjunk végig a sablon mentén. A tengerben sem egy hullám található, így a mi terítőnkön is több lesz. Egymástól 10-15 cm távolságokban fessük meg a többit is. Ez a festék viszonylag gyorsan szárad, kb. félóra után folytathatjuk a díszítést.



Mit sem ér a tenger halak nélkül, így "telepítsünk" párat a saját tengerünkbe. Válasszunk aranyos, halacskás mintájú stencilt. A világoskék, áfonya és menta színű textilfestékekkel fessük meg a halakat, úgy hogy egy mintán belül használjuk mindhárom színt vegyesen.


Száradás után helyezzük vissza a stencilt és árnyaljuk be itt-ott a fehér textilfestékkel.


Hagyjuk megszáradni a festéket, majd utolsó lépésként vasalópapíron keresztül vasaljuk át a terítőt pamut fokozaton, így fixáljuk a festékeket. A textilünk 40 °C-on kímélő programmal tisztítható.
Az így elkészült asztalterítő biztosan nagy sikert arat majd, például egy kerti partyn!




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...