2017. július 22., szombat

Virág motívum Pouring Mediummal

A fluid painting, azaz a festékfolyatásos technikával fantasztikus képeket alkothatunk, akár a véletlenre bízzuk a folyatást, akár irányítottan tesszük ezt meg. Új termékünk, a Pouring Medium, lehetővé teszi, hogy az akrilfestéket folyóssá tegyük úgy, hogy a festékek színét és fedőképességét ne változtassuk meg. Szinte játszva alkothatunk, keverhetjük a színeket, önthetjük, rétegezhetjük, folyathatjuk, de irányíthatjuk is kedvünkre; a végeredmény mindig érdekes és látványos lesz. Most egy irányított folyatással készült képet mutatunk meg.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Feszített vászon (20x40)
- műanyag poharak, fa spatula (a festékek kikeveréséhez)
- Pouring medium - akrilfesték hígító
- Matt akrilfesték (fehér)
- Krémes akrilfesték - selyemfényű (fekete)
- Krémes akrilfesték - metál (rózsaszín, antikréz, ólom)
- Delicate metál akrilfesték (lilaezüst)
- Műanyag pipetta, fa pálcika


Az akrilfesték hígítót (Pouring Medium) 1-1 arányban célszerű a festékbe keverni. Készítsünk elő annyi műanyag poharat, ahány színnel szeretnénk dolgozni. Először az akrilfestéket öntsük a pohárba, majd öntsük hozzá a Pouring Mediumot és a fa spatulákkal keverjük őket csomómentesre. Az akrilfestékeket vegyíthetjük is kedvünkre, jelen esetben a Delicate lilaezüsthöz pici rózsaszín krémes metál akrilt is vegyítettünk. A feketét pedig kevés ólom színnel bolondítottuk meg. Ennél a képnél a fehér és a lilaezüst színekből használunk többet, ezért ebből majdnem kétszer annyit keverjünk be, mint a feketéből és az antikrézből. Összesen kb. 200 ml elegyet használtunk fel.


Ha kikevertük a színeket, készítsük elő a terepet a folyatáshoz. Mivel folyatni fogjuk az elegyeket, óhatatlan, hogy a vászonról lecsöppenjen, lefolyjon a festék, ezért mi lefóliáztuk a munkafelületünket.
A feszített vászonra először öntsük rá a hígított fehér festéket, majd cseppentsünk bele pár cseppet a fekete elegyből. Ezt festőkéssel simítsuk szét, egyfajta márványos felületet alakíthatunk ki háttérnek.



Most nem várunk a festék száradására, hanem rögtön vigyük fel a következő színt a márványos alapra. Először a fekete festéket vigyük fel, majd a festőkéssel húzzuk ki. Ez lesz a virág motívum közepe. Majd csepegtessünk az antikréz színből és ezt is húzzuk ki a feketéhez hasonlóan.


Ízlés szerint alakítsunk ki hasonló mintákat a vászon több pontjára.


Pipetta segítségével a fekete kihúzások közé vigyük fel a lilaezüst színű elegyet, ebből alakítjuk ki a virágok szirmait. Festőkéssel terítsük el kedvünkre.


Fa pálcikával díszítsük a szirmokat, ehhez használjuk a fekete elegyet.


A megálmodott kompozíció immár kézzel fogható formában jelenik meg a festővásznon. Látványos, egyszerű és egyedi virágokat készíthetünk ezzel a technikával.

TIPP: A klasszikus, vagyis a nem irányított folyatáshoz a hagyományos akrilfestékeinket ajánljuk, ezeket könnyebb folyékonyra keverni.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...