2017. július 6., csütörtök

Új termék: Pouring medium és szilikon olaj festékfolyatáshoz



Új termékünk a Pouring Medium (akrilfesték hígító) a festék folyatásos technikához.

A Pentart akrilfestékek jó fedőképességű, nagy pigment tartalmú, sűrű festékek, amelyek viszonylag gyorsan száradnak. Alkalmazásuk a díszítőművészetben és a magas-művészetek világában is szerteágazó és sokszínű. Ezt a sokszínűséget az un. „fluid painting” (festékfolyatásos technika) is gazdagítja. A ma oly népszerű eljáráshoz fejlesztettük ki a Pouring Medium elnevezésű termékünket, mely lehetővé teszi, hogy az akrilfesték kellően folyós legyen és lassan száradjon. Az akrilfesték hígító, az akrilfestéket folyósabbá teszi anélkül, hogy annak színét és fedőképességét jelentősen megváltoztatná. A festékfolyatásos technikával, a kompozícióhoz kiválasztott színeket, egymás mellé csepegtetve, egymásra rétegezve felvisszük a kép alapjára (feszített vászonra, alapozott falapra stb.) majd az alapot finoman mozgatva szétoszlatjuk a teljes felületen. Az így keletkezett színes alakzatok, gyönyörű márványos mintákkal örvendeztetik meg az alkotót. Mi most egy un. irányított festékfolyatási eljárást mutatunk nektek, ahol a véletlen foltképződést a minimálisra csökkentettük. A mintadarab részletein láthatjátok, hogy az égetett tűzzománcra és a festett mázas cserépedények mintázatára hasonlítanak ezek a festékfoltok. Lássuk a részleteket, amiben megmutatjuk a termékhez tartozó szilikon olajat is, amivel egészen más folthatásokat lehet elérni.



Szükséges anyagok és eszközök:

-         Pentart Pouring Medium 

-        Pentart matt és metál akrilfestékek (rózsaszín, gesztenye, sárgásvörös és csillogó viola) 

Megjegyzés: A festékfolyatásos módszerhez bármelyik akrilfestékünket használhatjátok!

-        Pentart alapozott és feszített vászon (24x24cm) 

-       Ecsetek, szivacsecset, műanyag poharak, műanyag vagy fémkanál, hurkapálcák vagy fa hústűk, ceruza és indigópapír (másolópapír)

-      A munkafelület védelmére műanyag fólia vagy papír

-      Lepke mintakép, amit letölthettek e bejegyzésből (ha saját mintát szeretnénk készíteni, akkor egy adott kép, vagy motívum, amely alapján dolgozni fogunk)


Mielőtt belevágnánk, szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Pouring Mediumról és a szilikon olajról készült videónkat:



Először alapozzuk le a vásznunkat a kiválasztott matt akrilfestékünkkel (matt sárgásvörös), mert nem az egész felületet fogjuk az irányított festékfolyatási eljárással kezelni.


Ezen a képen egy könyvecskéből kimásolt lepke (nagy pávaszem) képét láthatjátok, ami alapján a sablon is készült. A rajz elkészítéséhez egy kis szabadkézi rajzolás is szükséges, de a munkánkat megkönnyítheti a fénymásoló vagy a nyomtató.


Azért, hogy Nektek ne kelljen ezzel bajlódnotok, ezt a fekete-fehér képet letölthetitek és tetszőleges méretben kinagyítva és nyomtatva, sablonként tudjátok használni a vászonra. Egy indigópapír és ceruza segítségével átmásolható az adott felületre.



A Pouring Mediumot technikától és festéktípustól függően általában 50 %+ arányban javasoljuk az akrilfestékhez keverni. Törekedjünk arra, hogy a különböző színű festékek legyenek körülbelül azonosan folyathatóak. Ennél a lepkés képnél egy műanyag kanalat vettünk mérőalapnak. Két rész Pouring Medium és egy rész akrilfesték elegyével dolgoztunk. Mindhárom színnél ez volt a mérőarány (gesztenye, rózsaszín és a csillogó viola).


Most nézzünk meg néhány, az irányított festékfolyatáshoz használható alapmintát. A motívumokat el is neveztük, hogy könnyebben beazonosítható legyenek, ha a későbbiekben használni fogjátok őket.


Ezen a mintaképen az előzőekben bemutatott motívumok egyikének elkészítését, és annak továbbgondolását láthatjátok. A hurkapálcával, vagy fa hústűvel kihúzott festékfoltok irányait is megjelöltük a fehér nyilacskákkal. A jobboldali képen pedig a termékhez tartozó szilikon olajat, és annak az elegybe kevert hatását láthatjátok. A cseppképző segédanyag festékfolyatásos technikánál (Fluid Painting) az akrilfesték és pouring medium elegyéhez keverjünk kevés szilikon olajat, hogy érdekes, „festék-sejt” képződést érjünk el. A hatás, szakácsfáklyával történő hevítéssel fokozható.


Ám térjünk vissza a lepkés kép készítéséhez. Az alapozott és előrajzolt vászonra, ecsettel vigyük fel a folyóssá tett akrilfestékeket. Mindegyik színhez külön ecsetet használjunk, hogy ne keveredjenek össze a különféle tónusok. Érdemes fázisonként dolgozni, ami azt jelenti, hogy nem kell az egész mintát beecsetelni, hanem csak az adott területet, amin éppen dolgozni fogunk. Bőven rakjunk festékkeverékekből, hogy szépen összefolyhassanak majd. Az sem számít, ha nem pontosan követjük a rajzolt mintát, mivel összehúzzuk a festékfoltokat a későbbiekben. Nem kell sietnünk, az elegy lassan szárad! 


Ha elkészültünk a mintával, hagyjuk száradni az egészet. A száradási idő függ a hőmérséklettől is. A legbiztosabb az, ha másnap folytatjuk a díszítést. A már száraz mintát tovább dekorálhatjuk, ecsettel vagy szivacsecsettel. Ezt a lepkét a csillogó viola metál akrilfestékkel és a Pouring Medium keverékével „lazúroztuk”, hogy 3D hatású legyen. A lepke törzsének oldalát és a szárnyak tövét beecseteltük az említett színnel, majd egy szivacsecsettel eldolgoztuk azokat. A lepke körül levő alapozott részt vékonyan lekentük a rózsaszínű eleggyel és egy szivacsecsettel elegyengettük. Ez a vékony réteg festék, gyorsan szárad, így a vékony kontúrok is felkerülhettek a lepke köré, ugyancsak a csillogó violaszínnel. Ezekhez az utólagos dekorációkhoz, természetesen a maradék keverékeket használtuk fel.


Ezen a képen láthatjátok, hogy ezzel az új technikával nem csak véletlenszerű foltokat készíthetünk, hanem irányított festékösszefolyásokat is.


Reméljük kedvet kaptatok egy kis pacázáshoz és ti is kipróbáljátok ezt a nagyon izgalmas új termékünket, amivel csodaszép, tűzzománcra emlékeztető alakzatokat lehet folyatni és festeni. Jó munkát és örömteli alkotást kívánunk nektek!






Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

2 megjegyzés:

  1. Csodálatosak az elkészült munkák.

    VálaszTörlés
  2. Szép munka. Hozzáadtam hivatkozásként a Pentart termékekről szóló cikkünkhöz: https://alkony.enerla.net/english/the-nexus/miniatures-nexus/miniature-supply-review/pentart-acrylic-paints-from-pentacolor-miniature-hobby-supply-review

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...