2017. július 27., csütörtök

Toszkán stílusú evőeszköztartó a kerti asztalra

Ha nyár, akkor kert! Most egy multifunkcionális kerámia tárolót díszítettünk. Télen a konyhapulton tökéletes fakanáltartó, nyáron pedig a kerti étkezések pótolhatatlan kiegészítője és egyben dísze lehet. Az elkészítése nagyon egyszerű és mutatunk egy különleges effektet is.

Szükséges anyagok és eszközök:

Vonalzó
Ceruza
Papírtörlőkendő
Tengeri szivacs


A kerámia színét és felületét felhasználva most nem alapoztunk. Vonalzóval és ceruzával jelöljünk ki egy 10 cm-es csíkot a rizspapír szalvétából és vágjuk le ollóval.
Majd matt dekupázs ragasztóval rögzítettük középre.

TIPP: A 10 cm-es szélesség változtatható ízlés szerint. Ez a méret kisebb vagy nagyobb is lehet, ahogy tetszik. Hajszárítóval tíz perc, természetes úton kb. félóra alatt szárad meg a dekupázs ragasztólakk. 

Utána ezt a csíkot opálrepesztő szettel festettük le. Először az első fázis jön, amelyet nem szabad hajszárítóval szárítani, csak hagyni kell, hogy magától megszáradjon. Ezután következik a második réteg. Ezt fázist már lehet hajszárítóval szárítani.

Festőkéssel vigyük fel a kerámia alsó részére, a zöldgránit és a terakotta színű kőhatású pasztát. A zöldgránit domináljon és több helyen hagyjuk, hogy az eredeti kerámia felülete is látható legyen. A legvégén a kerámia felső részére visszük fel a kőhatású pasztát. A paszta felkenése közben szárad az opálrepesztő szett. Biztonságosan könnyen lehet vele dolgozni, úgy, hogy nem sértjük meg a középen száradó csíkot. A kőhatású paszta természetes úton 2-3 óra alatt megszárad. Mi félre tettük egy éjszakára. 


Másnap reggelre tökéletesen megszáradt a kőhatású paszta. Szépséges repedések is megjelentek a középső csíkon, amelyet fehér narancsolajos antikóló pasztával kiemeltünk. Papírtörlővel visszaszedtük a fölösleges antikóló pasztát. 

A kőhatású paszta és az opálrepesztő találkozását umbra színű, bitumenes antikoló pasztával, kis ecset és szivacs segítségével picit öregbítettük. Ezt követően a KSG340-es mintájú stencillel a terrakotta színű kőhatású pasztával stencileztük. 

TIPP: Maszkoló szalaggal rögzíthetjük a stencilt, használat után pedig a stencil tisztító spray-vel könnyen letisztíthatjuk.


Kicsit vizes tengeri szivaccsal és fehér lazúrgéllel foltoztuk a kerámiának azt a részét ahová a kőhatású pasztát kentük. Jól kicsavart vizes ronggyal a kerámia külső felülete tökéletesen tisztítható. Mosogatógépbe ne tegyük!


Mivel az opálrepesztő rendszer még nem száradt át teljesen, amikor rádolgoztunk a kőhatású pasztával (esetünkben direkt) a stencilezett mintánkat az alatta levő opálrepesztő rendszer nagyon érdekesen megrepesztette. 

TIPP: A kőhatású paszta finoman csiszolható is, ha valaki a simább tárgyakat szereti.


Már  ki is tehetjük a kerti asztalra az új evőeszköz tartót! 



Ötlet, fotó és kivitelezés: Pagi Decoplage

MerkenMerkenMerkenMerken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...