2017. május 6., szombat

Selyemkép egyszerűen, varázs-sóval

Folytassuk a selyem sokszínűségének bemutatását! Ezúttal egy selyem faliképet mutatunk Nektek a korábban már alkalmazott varázs-sóval és egy új trükkel. Egyszerű, csupán pár alapanyag kell hozzá, az eredmény pedig elképesztően látványos! Psszt: még anyák napjára is elkészül, csak válasszatok egy olyan mintát, ami az alkalomhoz, vagy anyukátokhoz illik!

















Szükséges anyagok és eszközök: 

selyemfesték, azúrkék, kék, sötétzöld
üvegpohár a víznek
száraz virágok
2 db tetszőleges, nyomtatott minta
kéztörlő papír




Mielőtt nekilátnánk a selyem festésének, érdemes a munkafelületet beborítani vízálló anyaggal (terítővel vagy fóliával) és javasoljuk a kötény viselését is, valamint készítsünk ki minden anyagot, hogy a kezünknél legyen. Az üvegtálba engedjünk vizet. A száraz virágainkat próbáljuk rá a selyemmandalára és a hosszabb szárakat távolítsuk el. Figyeljünk arra, hogy a ráigazításnál lehetőleg minél több helyen érintse a virágunk az anyagot. 


Egy ecset segítségével nedvesítsük be a mandalákat.

Két színt fogunk használni a mandaláknál. Először mind a két nedves selyemmandalát azúrkék színnel fessük át.

A kerek mandalánál két kisebb felületen a kék festékkel ráfestettünk az azúrkékre, az előbbi kicsit sötétebb árnyalatú. A boltíves mandalának pedig a bal oldalára festettünk foltokat a sötétzöld festékkel, szintén az azúrkék alapot felülfestve.
Majd mindkét mandalát szórjuk meg varázs-sóval.
 Helyezzük rá a száraz virágokat a mandalákra és tegyük félre száradni. 
Kb. egy óra alatt meg is száradnak a képeink. Távolítsuk el a száraz virágokat és a varázs-sót. Látható, hogy milyen érdekes hatást eredményezett ez a technika: amíg a varázs-só eltolta, a száraz virágok begyűjtötték a festéket és ezeken a helyeken sötétebb részek alakultak ki. (A varázs-sót későbbiekben újra felhasználhatjuk, nem kell kidobni csupán arra ügyeljünk, hogy hasonló színekkel alkalmazzuk). 


Vegyük elő a két nyomtatott mintát, melyet kontúrozóval rajzolunk rá a selyemre. A boltíves mandalára mi egy főnix madarat választottunk, melyet réz színű kontúrozóval, a kerek mandalára pedig egy életfát, melyet arany színű kontúrozóval fogunk átrajzolni.
A nyomtatott képeket vágjuk körbe és helyezzük a mandalák alá.


Tiszta kéztörlő papíron dolgozunk tovább, így könnyen elforgathatjuk a képet, amikor szükség van rá, a minta pedig a körbevágásnak köszönhetően stabilan a mandala alatt marad. Rajzoljuk át a mintákat a kontúrozókkal
A kéztörlő papír segítségével mindig tudtunk egy kicsit fordítani a képen, így a kontúrozóval rajzolt vonalaink még szebbek és egyenletesebbek lesznek. 

A főnix madárnál is hasonlóan járjunk el.
 
A kontúrozó száradási ideje kb. egy óra.



Tipp!
Mi két színnel dolgoztunk, de bátran alkalmazhatunk több különböző árnyalatot is. A színkeverés szabályait az érdemes szem előtt tartani, így biztosan az elképzeléseinknek megfelelő árnyalatokat kapunk majd. Ezen felül a kontúrozó festékeket is nyugodtan variálhatjuk, három féléből tudtok választani: csillogó (11 szín), metál (8 szín), normál (7 szín). 

A selyem festéséről itt találsz egy videót illetve egy korábbi posztunkban, mely a Kisokos - Selyemfestés címet viseli, rengeteg hasznos információt találsz a selyemről.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Pagi Decoplage
MerkenMerken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...