2017. május 18., csütörtök

Romantikus párnahuzat kalitkával és rózsákkal

Egy olyan párnahuzatot fogunk most készíteni, amelyen a méltán népszerű transzfer technikával alakítjuk ki a fő motívumot, a kalitkát. Transzferálni ugyanis textilre is lehet, amit nagyon szépen kiegészíthetünk stencilezéssel, melyhez textilfestéket fogunk alkalmazni. Lássuk!



 Szükséges anyagok és eszközök:

- Díszpárna huzat (40x40)
- Stencilek
- Transzfer papír kalitka mintával (vagy lézernyomatóval kinyomtatott kép)
- Textilfestékek (málna, rózsaszín, áfonya, fehér, fenyőzöld, metál lila)
- Transzfer oldat
- Stencilező ecset
- fa spatula, vattapálcika, maszkoló szalag
- kartonlap, vasaló és sütőpapír



A díszítés előtt azért, hogy egyenletes felületen tudjunk dolgozni, vasaljuk át a huzatot közepes hőmérsékleten. Textilre transzferálni a legkönnyebben sűrű szövésű, tartással rendelkező (de nem kemény) anyagokra tudunk, így egy ilyen párnahuzat tökéletes választás, a minta egészen biztosan szép kontúros lesz.


A díszítést kezdjük rögtön a transzferálással. Válasszuk ki a nekünk tetsző mintát a transzfer papírról vagy lézernyomtatóval nyomtassuk ki a képet. Amennyiben esetleg feliratot is tartalmaz a kép, figyeljünk oda, hogy nyomtatás előtt tükrözzük a képet.
A huzat hátoldalának kímélése érdekében a két réteg közé helyezzünk el egy vastagabb kartonlapot.


A mintát helyezzük el a huzaton fejjel lefelé, vagyis a kép a textil felé nézzen, és rögzítsük maszkoló szalaggal. A vattapálcikát itassuk át kevéske transzfer oldattal, majd egyenletesen kenjük át a kép hátoldalát. Ezután fa spatulával nyomjuk, dörzsöljük át a papírt. Ha nagyobb a mintánk, haladjunk kisebb részletekben, néha érdemes óvatosan, a rögzítés nagy részét megtartva, a papírt felemelve a mintára pillantani, így pontosan fogjuk látni, hogy hol tartunk. Figyeljünk oda, hogy a minta minden részét dörzsöljük át megfelelően, mert a kihagyott részen hiányos lesz a minta. A transzferálásról nézd meg a videónkat itt:




Ha készen vagyunk, emeljük le a papírt a huzatról. Fontos, hogy a papírról átkerült pigmenteket rögzítsük, ezért fixáljuk a mintát: sütőpapíron keresztül, közepes hőmérsékleten vasaljuk át.


Illesszük és rögzítsük a kiválasztott stencilt a transzferált mintánk sarkához, egy kicsit rá is lóghat a transzferált mintára. Stencilező ecsetet használva, nem túl sok festékkel, körkörös mozdulatokkal vigyük fel a textilfestéket. A rózsák közepén használjunk sötétebb, kívül pedig világosabb árnyalatokat. A végén a szirmok széleit fehér textilfestékkel árnyaljuk.


A levelek festésénél hasonlóan járjunk el.


Fessünk meg a stencil segítségével, színben harmonizálóra a pillangóinkat is.


Elkészültünk a kompozícióval. A textilfestéket is célszerű fixálnunk, ehhez is használjuk a korábbi technikát: sütőpapíron keresztül közepes hőfokon vasaljuk át a teljes mintát. Az így díszített textíliák kifordítva, kímélő programmal moshatóak.


Húzzuk fel a párnára és máris birtokba vehetjük.

 

Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...