2017. május 9., kedd

Pasztell romantika egy kis csillogással

Régi levelek gyönyörű virágok ölelésében a Stamperia legújabb, 2017-es tavaszi rizspapír-kollekciójából. Vintage hangulat, romantikus pasztellek ami önmagában is megdobogtatja a szíveket, ám mi most megfűszerezzük még egy csipet csillogással is. Mutatjuk is hogyan!





Szükséges anyagok és eszközök:

- tányér
- rizspapír
- alapozó festék
- dekupázs ragasztólakk
- akrilfesték (elefántcsont, rózsaszín, mentazöld, áfonya, sötétbarna)
- metál akrilfesték (antikarany)
- heavy body gél (matt)
- chameleon viaszpaszták (barack, kék, zöld)
- száradás lassító
- festőkés, csiszolópapír
- ecsetek, szivacsecsetek



Üveg felület esetén még az alapozás előtt nagyon fontos az alapos tisztítás, zsírtalanítás. Ezt legegyszerűbben mosogatószerrel végezhetjük. A száraz felületet szivaccsal alapozzuk két rétegben.


Tervezzük meg a kép elhelyezését, majd a rizspapírból tépjük ki a kívánt mintát.


Dekupázs ragasztólakkal alulról és felülről egyaránt kenve rögzítsük a rizspapírt. Használhatunk matt vagy selyemfényű ragasztót, mindkettő tökéletes.


A túllógó rizspapírt egy finom csiszolópapír segítségével távolítsuk el.


A ragasztás száradása után matt sűrű gélpasztából (Heavy Body Gel) vigyünk fel egy vékony réteget egy festőkés (spatula) segítségével azokra a helyekre, amit nem takar a rizspapír. Kicsit rá is kenhetünk a minta szélére. ami fontos, hogy egyenetlen, hepehupás felületet készítsünk.


A gél száradása után, ez vastagságtól függően lehet 1-2 óra is, a kép színeihez illeszkedő akrilfestékekkel színezzük a felületet. Dolgozzuk össze a képpel, figyeljünk a megfelelő árnyalatokra.


Az akrilfesték gyorsan szárad, így már folytathatjuk is a chameleon viaszpasztákkal. Ezekkel nagyon különleges hatást tudunk elérni, mert a felületre kenve egészen halvány, de fényben gyönyörű színekben csillog. Egyszerűen az ujjunkkal kenjük fel, minden színt a neki megfelelő helyre. A kékkel festett részre kéket, a zöldre zöldet, a rózsaszínes felületre barack árnyalatot.


A tányér szélét egy nekünk tetsző metál vagy csillogó akrilfestékkel zárhatjuk, nagyon sok lehetőségből választhatunk, például a Glamour, a Delicate akrilfesték-család káprázatos színei, vagy amit én használtam: metál akrilfesték antik arany színben


A képi elemeket ( levél, boríték, virágok) egy csipetnyi sötétbarna akrillal emelhetjük ki úgy, hogy egy kis száradáslassítót is felveszünk egy ferdén vágott szőrű ecsetre és árnyékot festünk alájuk.


Teljes száradás után tetszés szerint tovább díszíthetjük finomvonalas repesztéssel, de enélkül is tökéletes az irizáló, csillogó tányérunk.




Készítettem egy hozzá illő vázát is, ugyanezzel a technikával.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Kalmár Tímea - DecoMűhely

7 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...