2017. május 27., szombat

Kisokos - Ecsethasználat az alapoktól

A különféle alapanyagok használatán túl, rengetegszer kapunk kérdéseket az eszközök megfelelő használatáról is. Ebben a bejegyzésben az egyik alap eszközünk, az ecsetek használathoz és tisztításhoz adunk pár jó tanácsot, hogy mindenki megfelelő ecsetet válasszon adott technikához és, hogy sokáig használhatóak maradjanak a kedvenc ecseteik.



Ahhoz, hogy az ecseteinket sokáig használhassuk, fontos tudni pár alapszabályt. Kezdjük a legelején. Minden ecset vásárlásánál fontos tudni, mire szeretnénk használni, milyen felületet szeretnénk vele festeni és milyen festékkel fogunk dolgozni.

Miután beszereztük a kiszemelt ecsetet, mielőtt elkezdjük használni, ki kell törni belőle (egyszerűen kiporolni) a gyártás során használt, ragasztószerű anyagot. (ez az anyag tartja össze az ecset szőreit). Ha kiporoltuk, öblítsük le langyos szappanos vízzel. Mostantól bevetésre készen áll az ecsetünk.

Szintén fontos és az alapszabály része, hogy meddig mártsuk az ecsetünket a festékbe. Minden esetben csak az ecset kb, feléig töltsük fel a festékkel. Ellenkező esetben, ha a festék belefolyik a fém összezáró részébe, mivel itt nagyon sűrű az ecset, szinte lehetetlen kimosni a belekerülő festéket. Ahogyan egyre több festék rakódik le a fém részbe, annál jobban szét fog állni az ecset szőre és ezzel a szétálló ecsettel  precíz munkát már nem tudunk elérni.

Most már tudjuk az ecset helyes használatát és a festék felvételét. Ejtsünk azért pár szót a helyes ecsettartásról is. Ahhoz, hogy biztosan pontosan tudjunk festeni, meg kell tanulnunk azt is, hogy hogyan érdemes megfogni és megtartani az ecsetet. Érdemes odafigyelni ezekre az apróságokra, mert így sokkal egyszerűbben és szebben, egyenletesebben tudunk majd festeni. Ügyeljünk rá, hogy az ecsetünk szárát középtájon fogjuk és ne a végén, mert úgy kileng a kezünkben az ecset és nem lesz szép egyenletes a festett felület. Most már csak arra kell figyelni, hogy az ecsetnek a lapos részével festünk és nem az élével. Ugye eddig nem is nehéz?!

Vegyük akkor most sorra a fontosabb ecsettípusokat! Ecseteink kínálata itt érhető el.


A lapos szintetikus ecset sokunk nagy kedvence. Fontos mindig jól megválasztani az ecseteink méretét. Kisebb felületekhez a keskenyebbet válasszuk, nagyobb felületek festéséhez a szélesebbet. Minél puhább a szőre az ecsetnek, annál simább, csíkmentes, festett felületet tudunk kialakítani vele. Ezt az ecsetet nagyon sok mindenhez használhatjuk, így alapozáshoz, festéshez, lazúrozáshoz, ragasztáshoz, lakkozáshoz.


A szélesebb ecset nagyobb felületek festéséhez a keskeny ecsetet a kisebb felületekhez ajánljuk.


Jöjjenek a sörte ecsetek! A lapos sörte ecsetet nagyon jól tudjuk alkalmazni a száraz ecsetes technikához. Mivel durvábbak a szálai, így kevés festékkel is nagyon szép, szálkás hatást lehet vele elérni. Ha picit több festékkel használjuk, akkor erőteljesebb szálkás hatás alakíthatunk ki.  Jól alkalmazható viaszoknál, valamint paszták felviteléhez is kiválóan alkalmas. Stencilező sörte ecset, szinte elengedhetetlen a precíz stencilezéshez. Kevés festékkel alkalmazva a stencil mintánk tökéletes pontosságú lesz és nem folyik be a festék a stencil alá.


Lapos sörte ecsettel, kevés festékkel, ilyen szálkás hatást tudunk egyszerűen kialakítani.


Stencilezéshez sörte ecsetet használjunk.


Így szép kontúros lesz a mintánk.


Különböző méretű stencil ecsetek közül tudunk választani, mindig a megfelelő méretet válasszuk. Kisebb mintákhoz a kisebbet, nagy mintáknál praktikusabb a nagyobbat választani.


Az eddig taglalt ecsetek:


Menjünk tovább. A dekupázshoz általában a lapos ecsetet használjuk, de lehet a lapos szivacsecsetet is használni, de azt inkább rizspapírhoz. A szalvéták nagyon vékony papírból vannak, ezért itt a puha szőrű lapos ecsetet használjuk.


Folytassuk a sort a tűecsettel. Finom vonalak kialakításához, indák megfestéséhez, kontúrozáshoz és árnyaláshoz használjuk. Különböző méretűekből válogathatunk. A nagyon vékony vonalak kialakításához használjunk, 00 vagy 0 jelölésű ecsetet.


Következzen a ferde ecset. Kontúrozáshoz, árnyaláshoz, összemosáshoz remekül alkalmazható. A ferde ecsetekből is több méret áll rendelkezésünkre.


Tűecsettel ilyen kis vékony vonalakat, indákat festhetünk. A ferde ecsettel, ha a hosszabb oldalát festékbe a rövidebb oldalát festék lassítóba mártjuk és beledolgozzuk az ecsetbe, akkor szép átmenetes, árnyalat vagy éppen színátmenetes vonalat tudunk festeni.


A legyező ecsetet márványozáshoz, falevelek, lombok megfestésére használhatjuk.


Sokunk kedvenceit, a szivacs ecsetet nagyobb felületek festéséhez, színek összemosására használjuk leggyakrabban. Használhatjuk lakkozásra és lazúrozáshoz is. A szivacsecsetekből is van kisebb és nagyobb méretű.


A macskanyelv ecsetet a pittorico technikához (egy dekupázsolt képmotívum körül alkalmazott festési technika, melynek segítségével lényegében tovább festjük a képet, vagy annak hátterét, így igazítva az adott felület méretéhez, alakjához.) alkalmazzuk a leggyakrabban.


Pittorico technika, során fontos, hogy megfelelő színeket alkalmazzunk, vagyis teljes mértékben a papír színeihez igazodjunk, így festés teljesen beleolvad a papír színeibe.


Miután a háttér elkészült, a tűecsettel vékonyan kontúrozzuk a rózsák szirmait, majd a pici kerek szivacsecsettel, kevés lassító folyadékkal oszlassuk el a kontúrt a minta körül. Így szépen árnyalhatjuk a rózsák széleit.


Indák kialakítása a tűecsettel, árnyalt vonalak kialakítása a ferde ecsettel, pittorico a macskanyelv ecsettel és rózsák árnyalása, kontúrozása a tűecsettel és a pici szivacsecsettel.


Végül fontos beszélnünk az ecsetek tisztításáról is. A vizes bázisú festékek és alapanyagok, paszták, lakkok, lazúrok használata után, minden esetben nagyon fontos rögtön megtisztítani az ecsetünket, mert csak így tudjuk sokáig megőrizni az állagukat. Mivel ezek az anyagok gyorsan száradnak ez azt is jelenti, hogy gyorsan belekötnek az ecsetbe. Ha munka közben megállunk, akkor érdemes vízben picit kiöblíteni és addig vízben tartani, amíg folytatjuk a munkánkat. Arra mindig figyeljünk oda, hogy az ecset nyele ne ázzon a vízben, mert akkor gyorsan tönkre megy, ahogy megszívja magát a nyél a vízzel. Ha már nem használjuk az ecsetünket, tisztítsuk meg.

Az ecsetek tisztítására fejlesztették ki a Pentart ecsetmosó folyadékot, ami egy alkoholos oldat, vízbázisú termékek használata utáni tisztításra. Egyszerűen csak mártsuk bele az ecsetet a folyadékba, kicsit nyomkodjuk ki a festéket, majd töröljük szárazra, finoman, ne dörzsöljük, inkább csak itassuk le. Ennek a terméknek a segítségével könnyen, gyorsan és az ecset szőrszálainak megkímélésével, mégis nagyon alaposan tisztíthatjuk meg az ecseteinket, érdemes beszerezni. Egy másik módja az ecsetek tisztításának, langyos szappanos, folyó víz alatt a tenyerünkön dörzsöljük ki a festéket, de óvatosan, hogy ne tegyük tönkre a szőrszálakat. Ha a szappanos víz kevésnek bizonyulna, akkor folyékony súrolószerrel szintén átmoshatjuk, utána alaposan öblítsük le. Itassuk le róla a nedvességet, majd szőrszálakkal lefelé szárítsuk és tároljuk.

Amennyiben oldószeres anyagokkal dolgozunk, nagyon figyeljük rá, hogy mindig a használt anyagnak megfelelő oldószerrel tisztítsuk az ecseteinket. Az antikoló pasztákhoz és folyékony patinához használt ecsetek tisztításához a terpentin tartalmú oldószert alkalmazzunk. Vigyázzunk, ne áztassuk az ecsetet, csak mossuk ki az oldószerrel, mert ha áztatjuk, akkor hamar tönkre megy az ecsetünk. Oldószeres fényes lakk használata után és az oldószeres üvegfestékek után az ecsetünket az alkoholos oldószerrel tudjuk a leghatékonyabban kitisztítani. Az oldószeres tisztítások után, ha elillant, kiszáradt az oldószer, ki lehet mosni az ecsetet szappanos langyos vízzel, leitatni és itt is fontos, hogy szőrszállal lefelé szárítsuk és tároljuk. Mielőtt újra használjuk az oldószeres ecsetet, mindenképpen meg kell várnunk, amíg a víz teljesen kiszárad belőle. Ha egy napon belül még használni szeretnénk, akkor vízzel ne mossuk ki.

Reméljük sikerült sok hasznos tippet adnunk az ecsetekhez! A megfelelő ecset használatával megkönnyítjük a munkánkat és az alkotásunk is szebb lesz, megfelelő kezeléssel és tisztítással pedig sokáig  megőrizhetjük őket.


Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...