2017. május 11., csütörtök

Kínáló dekorációs égetéssel - I. rész

Egy érdekes és látványos technikát veszünk górcső alá a mai bejegyzésben, mely talán kevésbé ismert: a dekorációs égetést. Az égetéssel megspékelt fa tárgyainkat pedig természetesen tovább díszíthetjük, így igazán különleges felületeket és hatásokat hozhatunk létre.




Kezdjük azzal, hogy mit is értünk dekorációs (vagy röviden dekor) égetés alatt. Ennél a technikánál csak annyira égetik meg a fát, hogy az erezete kontrasztosabban látszódjon. Otthon szakácsfáklyát vagy forrasztó lámpát használhatunk az égetéshez. Mind a kettőnek meg van az előnye. Barkácsáruházban mind a kettőt könnyen be lehet szerezni. Javasoljuk, hogy a szabadtérben végezzétek ezt a folyamatot és próbalapokon gyakorlás előzze meg. Mivel itt tűzzel dolgozunk, a balesetvédelmi szabályokat fontos betartani!

Három olyan fa kínálót választottunk, melyeknek nagyon szép volt az erezete, az égetéssel pedig mindezt kiemelhetjük. A legnagyobbat és a legkisebbet csak belül égettük, a középsőt mindenhol. Ismételjük, érdemes egy picit gyakorolni az égetést egy sima fa lapon, mielőtt a dísztárgyaknak nekilátnánk. A legfontosabb, hogy ha a lámpa ég, utána lassan, nem kapkodva, szisztematikusan dolgozzunk!


Szükséges anyagok és eszközök:



Sarokról sarokra és oldalról oldalra haladtunk a fa égetésében. 
Mi most csak a fa erezetét akartuk kiemelni, így a égetést nem szenesítettük el nagyon.




Ha esetleg nem vagyunk elégedettek az égetéssel, akkor újra visszamehetünk a már égetett oldalra és újra átsimogathatjuk a lánggal. Miután elkészültünk az égetéssel, folytathatjuk a díszítéssel. Ebben a bejegyzésben a magenta színű kínáló díszítését mutatjuk meg, a világos rózsaszín és a zöld kínálók egy következő bejegyzés témái lesznek.




Azt a kínálót fogjuk használni, melyet minden oldalán megégettünk. A magenta színű lazúrgéllel fessük le a kínálót kívül-belül. Szélesebb és keskenyebb lapos ecsetet, valamint szivacsot is használtunk erre a célra. 

Ügyeljünk arra, hogy az éleket és a sarkokat is egyenletesen befedje a lazúrgél.


Hagyjuk megszáradni, majd fessük át még egy réteg magenta színű lazúrgéllel.

Tulajdonképpen már így is nagyon mutatós a kínálónk, de ha szeretnénk kicsit tompítani színén és kicsit vintage hatást kölcsönözni neki, akkor azt dekorfestékkel tehetjük meg. A fehér dekorfestéket hígítsuk fel egy kis vízzel egy tálkában és a kínáló minden oldalát, kívül belül és még az alját is le fogjuk festeni, de nem egyszerre. Oldalanként haladjunk, majd a festést követően azonnal töröljük vissza egy ronggyal.

A fehérre mosásnak köszönhetően az összes kicsi erezetet is kitudtuk emelni sötét és világos árnyalatok segítségével.


Alaposan megszárítjuk a kínálónkat, végül végig polírozzuk az oldalakat.
Azért, hogy használat során minél tartósabb legyen,  ezárásként vízbázisú lakkal kétszer átkenjük.



El is készültünk, már csak fel kell tölteni, például édességgel.

Ötlet, fotó és kivitelezés: Pagi Decoplage 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...