2017. május 20., szombat

Gyűrődésmentes dekupázs technika nagy felületeken



Az egyik legkedveltebb kreatív hobbitechnika a dekupázs vagy szalvétatechnika. Nem csoda, hisz viszonylag gyorsan és egyszerűen díszíthetünk különböző tárgyakat ezzel az eljárással. Azonban ha nagyobb síkfelületeket szeretnénk egy darabból álló szalvétával lefedni, sokszor előfordul, hogy meggyűrődik a papír, ragasztás közben. Erre a problémára mutatunk nektek egy trükköt, amivel szép sima, egybefüggő felületet lehet képezni. Egy ikonalapon mutatjuk meg az eljárást, ám hogy ne csak egy unalmas falap maradjon, vintage hangulatú, romantikus fali kulcstartót készítettünk belőle.

 Szükséges anyagok és eszközök:

-          Pentart ikon alap sima (20x25cm) 
-          Pentart matt akrilfestékek (menta és sötétbarna) 
-          Szalvéta (Maki márkájú: homokszín rózsa) 
-          Pentart antikoló paszta (umbra) 
-          Pentart fém sarokpánt (3db)
-          Ecsetek, szivacsecset, olló, vonalzó, ceruza, maszkolószalag, csillag csavarhúzó és vasaló, szükség esetén sütőpapír


A sima, natúr ikonalapot két réteg selyemfényű ragasztólakkal lekenjük. Ha színes alapot szeretnénk, természetesen először azt fessük meg. Az egy-egy réteg dekupázs ragasztólakkot hagyjuk megszáradni teljesen. A száraz ragasztós falapra fektessük rá a kihajtogatott szalvétánkat és simítsuk el rajta.


Most jön a varázslat! Egy vasaló segítségével, amit közepes hőfokra állítottunk be, szépen rávasaljuk a megszáradt ragasztólakkos fafelületre a kiválasztott szalvétánkat. Nem kell sokáig rajta tartani a meleg vasalót, elég csak átsimítani 2-3 mozdulattal. Tehetünk több réteg ragasztólakkot is a fafelületre, hogy minimálisra csökkentsük a fa szívó hatását, de ebben az esetben tegyünk egy sütőpapírt a szalvétánkra. Mi most csak két réteg ragasztólakkal dolgoztunk, így nem volt szükséges a sütőpapír használata. Láthatjátok a képeken, hogy milyen sima, gyűrődésmentes lett az eredmény.


A vasalóval a felületre simított szalvétát a szokásos módon folytatjuk, legalább két réteg ragasztólakkal zárjuk a műveletet. Ha esetleg az alapra simított szalvéta a rákerülő ragasztólakktól kicsit felhólyagosodik, nem kell megijedni, kenjük tovább a ragasztót gyengéden, amíg újra sima nem lesz. Ez az ideiglenes elváltozás akkor következik be, amikor a vasalt szalvéta a fafelület teljes síkjára nem ragadt oda vasaláskor, csak látszólagosan tűnik simának.


Ezzel a vasalós technikával síkfelületekre, mint fadobozokra, falapokra, parafára, rétegelt falemezből készült dísztárgyakra tudunk sima felszínt biztosítani. Polisztirol, műanyag és üveg felületekre ne alkalmazzuk ezt a módszert! Most tovább megyünk és elkészítjük a fali kulcstartót. Maszkolószalaggal takarjuk le a falap széleit és jelöljünk ki a felület alsó harmadában egy 7cm széles sávot. Ezt a sávot ragasztólakk és menta színű matt akrilfesték keverékével lazúrosan fessük át. A szalvéta mintája így előtűnik a zöldes árnyalat alatt. Fessük le a széleket is a matt akrilfestékkel.


Ha megszáradt a festés, távolítsuk el a ragasztószalagokat. Több színt is használhatunk, és további részeket takarhatunk ki, a kívánt kompozíció eléréséhez.


Végül antikoló pasztával (bitumenes, umbra), mossuk egybe az elkészült felületet. A sarkokat sötétebbre antikolhatjuk a rusztikus hatás kedvéért. Utoljára pedig csavarozzuk fel az amúgy fadobozokra való fém sarokelemeket, melyeket ebben az esetben, mint akasztót használunk. Természetesen bármilyen más „igazi” fémakasztókat is használhatunk.


Ezen a két képen láthatjátok, hogy milyen szép sima felületet kaptunk a vasalásos technika alkalmazásával. Ugye ti is kedvet kaptatok egy kis vasaláshoz? 


Reméljük hasznos tanácsokkal tudtunk szolgálni nektek és a gyűrött szalvéták kisimulnak végre. Örömteli alkotást és kellemes vasalást kívánunk nektek!


Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...