2017. május 4., csütörtök

Csupaszív ajándék anyák napjára

Közeleg az anyák napja, lepjük meg őket egyedi, saját kézzel készített ajándékkal! Akinek még nem jutott ideje a készülődésre, annak most mutatunk egy gyors ötletet kevés alapanyagból, néhány látványos technika felhasználásával, így biztosan nagy örömet szerezhetünk vele!



 Szükséges anyagok és eszközök:

- Szív formájú falap
- Lazúr (dió)
- Szalvéta
- Dekor Paint Soft (fehér)
- Dekupázs ragasztólakk (selyemfényű)
- Kontúrozó festék (fehér)
- Antikoló festék (sötétbarna)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Laposecset, szivacsecset vagy szivacs darabka
- Ceruza

 

A szívecskénk dekorálását most az előrajzolással kezdjük. Azért fontos előrajzolni, mert ha lazúrozás után tennénk, akkor kevésbé látszana a minta. Először rajzoljunk meg a félköröket a szívecskénk peremén körbe. Igyekezzünk, hogy egyformák legyenek a félkörök. Ha elkészültünk, minden félkörbe rajzoljunk meg a szirmokat. Puha, azaz legalább 2B-s grafit ceruzát használjunk, mert most az a cél, hogy jól látható legyen a mintánk. 


 A minta felrajzolása után az egész felületet kenjük át a dió színű lazúrral.


Várjuk meg amíg megszárad a lazúr (ez kb, félóra), de picit rá is száríthatunk. Száradás után finoman csiszoljuk át és portalanítsuk, majd még egy rétegben ismét kenjük át a lazúrral.


Ha a második réteg lazúr is megszáradt, tépjük ki a szalvétából a kívánt mintát és igazítsuk a szívecskénk közepére. Rajzoljuk körbe, itt csak finoman, hogy lássuk a kontúrját. Ez a kontúr lesz a segédvonalunk a következő lépésnél. Ehhez használhatunk fehér ceruzát is.


Az előrajzolt kontúron belüli területet fessük le fehér dekorfestékkel, de nem csak sima festést fogunk alkalmazni. Egyszerre csak kis részt fessünk meg, mert csak addig tudjuk a széleknél kihúzni a festéket, amíg nedves. Tehát a még nedves dekorfestéket egy nedves szivacs darabkával, belülről kifelé húzzuk ki. Így kapjuk meg a fátyolos felületet.


 A kontúrral jelölt rész belsejét fessük egyenletesen át a fehér dekorfestékkel, így szép alapot ad majd a szalvétának.


A dekorfesték száradása után, igazítsuk be a szalvétát és rögzítsük a selyemfényű dekupázs ragasztólakkal.


Várjuk meg a dekupázs ragasztólakk száradását, majd a széleknél előrajzolt mintákat húzzuk át a fehér kontúrozó festékkel. Először a félköröket rajzoljuk át, majd pöttyözzük a széleit.


A kontúrozó festék száradása után egy kisebb ecsettel a félkör alatti részen fessünk egy csíkot a dekorfestékkel. Itt most nem várjuk meg a száradást, rögtön egy nedves ecsettel picit mossuk el az éleket, így szépen kialakul a fátyolos hatás.


Míg körben szárad a fátyolos rész, addig emeljük ki a széleket a rózsánk körül. Egy kisebb ecsettel dolgozzunk, nedvesítsük be és csak az ecsetünk egyik sarkát mártsuk az antikoló festékbe. Fessük meg a mintánk széleit, majd ujjainkkal picit kenjük szét a festéket, így nem lesz olyan erős a kontúr, csak finoman látszik majd.


Ha a felületen lévő összes festékünk megszáradt, folytassuk a széleken a mintát. A félkörökbe a kontúrozó festékkel rajzoljuk meg a szirmokat. Ha szirmokkal elkészültünk, várjuk meg a száradást, majd szintén a kontúrozó festékkel húzzunk nagyon vékony csíkokat, ezt ismételjük meg keresztbe is, négyzethálót kialakítva.


Végezetül ha az utolsó felvitt festék is megszáradt, kenjük át matt lakkal az egész felületet.


 Ugye, hogy nem is volt olyan bonyolult, mégis milyen kedves és látványos ajándékot készítettünk?!





Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...