2017. május 13., szombat

Betonhatású tükör



Biztosan ismeritek már az egyik legizgalmasabb új termékünket, a kőhatású pasztát. Nyolcféle színből is válogathatunk és különféle kőhatásokat érhetünk el velük, szinte minden felületen. Nemrégiben megmutattuk nektek, hogy egy műanyag tejfölös vödör hogyan változik át toszkán stílusú agyagcseréppé. Most egy betonra és cementre emlékeztető tükörkeretet készítettünk, hogy lássátok ilyet is lehet készíteni ezzel a nagyszerű anyaggal. Egyszerű fafelületre dolgoztunk és visszamosásos technikát alkalmaztunk a betonos hatás eléréséhez. Ha a betonra gondolunk, először egy szürke és rideg, sok esetben barátságtalan anyag jut eszünkbe. Éppen ezért a mintadarab elkészítésénél gazdagon dekoráltuk a fa alapunkat. Így minden enteriőrbe beleillő barátságos és romantikus betonhatású tárgyat kaptunk. Lássuk hogyan készült a tükörkeret és hogyan lehet „háziasítani” a betont. 




Szükséges anyagok és eszközök:

-          Pentart kőhatású paszták (cement és antracit)
-          Pentart stencilező paszta (fekete gyémánt) 
-          Pentart alapozó paszta (fekete)
-          Pentart expressz ragasztó
-          Pentart falap 25x25 cm 
-          HDF sarokdíszek 
-          Maradék csipke-textil, ecsetek, olló, festőkés, ceruza, vonalzó, filctoll, szivacs vagy szivacsecset


A négyzet alakú falapunkra úgy tudjuk tökéletes pontossággal a négyzet alakú tükrünket felragasztani középre, hogy a falap két sarkából vonalat húzunk átlósan a szemben levő sarokba. Erre az „X” alakzatra helyezzük a tükröt úgy, hogy a sarkai a vonalakra essenek. Ezután egyszerűen ragasszuk fel a tükröt expressz ragasztóval. A fafelületet stencilezzük egy maradék csipkeanyag darabbal. Ehhez vágjuk ki a csipkéből a tükör helyét és így helyezzük a falapra.


A kisimított csipkére egy festőkés segítségével, egyenletes rétegben hordjuk fel a stencilező pasztát. A négy sarok egy átellenes sarokpárját hagyjuk stencilező paszta nélkül, hiszen ide kerül majd a sarokelem.


Ragasszuk fel a sarokdíszeket expressz ragasztóval, majd ha megszáradtak, alapozzuk le az egész felületet alapozó pasztával. Mi most mindenből a fekete színű változatokat használtuk (stencilező paszta, alapozó paszta), hogy a visszamosásos technikánál, amit majd a kőhatású pasztáknál alkalmazunk, véletlenül se a falap eredeti színe üssön elő.


A visszamosásos technika első lépéseként, a kétféle színű kőhatású pasztákból (antracit és cement), vigyünk föl az alapozott felületre egy vastagabb réteget ecsettel. Amikor elkezd száradni, de még nedves, egy szivaccsal dörzsöljük át a felületet. A kiemelkedő részeknél a még nyirkos kőpasztát visszatöröljük és a fekete alap előtűnik. Hagyjuk megszáradni teljesen az első lépés eredményét (hajszárítót is használhatunk).


A két színből (antracit és cement) készült első réteg, száradáskor kicsit sötétebb lesz, mint nedves állapotában. Ez a sötétebb tónus szolgál alapnak az utolsó rétegnek. Készítsünk pépet a cement színű, világos árnyalatú kőpasztánkból, egy kis víz hozzáadásával. Ezt a hígított pépes állagú masszát egyenletesen oszlassuk el ecsettel az egész felületen. Ugyanúgy járjunk el, mint az első kőhatású pasztás rétegnél, vagyis még nyirkos állapotában dörzsölgessük vissza, hogy előtűnjenek helyenként az alatta levő tónusok. Az említett rétegeket nedves ecsettel vagy szivaccsal tovább oldhatjuk, így megfelelően össze tudjuk mosni a rétegeket.


Ezen a két közeli képen, jól láthatjátok a különböző rétegeket együtt, melyek a betonszerű hatást eredményezik. Megszólalásig hasonlít az öntött beton figurákra, épületdíszekre, vagy a cementlapokra. 



Ezzel a technikával készíthetünk mészkő, homokkő és egyéb kőszerű felületeket, dekorációkat is.


Reméljük kedvet kaptatok egy kis „betonozáshoz”és ti is kipróbáljátok ezt a sokoldalú termékünket a kőhatású pasztát. Alkossatok szépeket és mutassátok meg nekünk is műveiteket!


Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...