2017. április 20., csütörtök

Tavaszi asztaldísz betonból


A betonból készült tárgyak illetve a beton felületét utánzó technikák töretlen népszerűségnek örvendenek legyen szó egy dísztárgyról vagy akár ékszerről. A Pentart repertoárjában is megtalálható a kétkomponensű decor beton, mely háromféle szemcseméretben elérhető:  a durva, nagyobb szemcsés, usztikus felületekhez, a kisebb szemcsés a sima felületekhez és a könnyített változat amellyel felakasztható tárgyakat, ékszereket készíthetünk. Következzen egy asztaldísz, amellyel talán kicsit visszacsalogathatjuk a tavaszt legalább az otthonunkba.




Felhasznált anyagok és eszközök:

- Decor beton
- műanyag tálka, amilyen formájú tárgyat szeretnénk készíteni
- kisebb műanyag tálka, ami a belseje kialakításához szükséges
- egy tálka amiben keverjük az anyagot és egy spatula, vagy kanál amivel dolgozunk
- oázis
- termések, ágak, tollak
- nagyobb méretű tekla gyöngy
- dekorkavics (üveg)
- mozaik és kavicsragasztó


Első lépésben kimérjük azt a mennyiséget, amire szükségünk van úgy, hogy a formába beleöntjük a port. Ezt áttöltjük a keverő tálba, majd apránként hozzácsepegtetjük a folyékony reagenst. Épp csak annyit, hogy nedves homok állagú legyen.


A tégely aljába belenyomkodjuk kb. 1 cm vastagságban a betont, majd ráállítjuk a másik tégelyt, amit kicsit lesúlyozunk (zacskóban egy kis sóval például). Folytatjuk a beton betöltését, amit rétegenként tömörítünk, lenyomkodunk. Én a kezemmel nyomkodtam, de ha valaki érzékeny, használjon gumikesztyűt.


Tulajdonképpen készen is vagyunk, de lehet egy kis díszítést is alkalmazni. A tetejére szórtam egy kevés dekorkavicsot amit szintén belenyomkodtam kissé.


Egy másik adagot pedig összekevertem kavicsragasztóval, betöltöttem és egy ecsettel elegyengettem. Ezt sem árt lenyomkodni.



Következett a mikrózás. 700 W-on 5 percig. A beton megszilárdult, de a kavicsragasztó száradására még várni kellett pár órát. Időnként megnéztem, mikor válik átlátszóvá.


Elkészült és így fest az edénykém. Lehet bele mécsest tenni vagy egy kis cserép virágot és akár a kertbe is kivihetjük, de ez esetben még tegyük be a sütőbe és égessük ki 200 fokon 5 percig, hogy vízálló legyen.


Nem álltam meg itt, tovább díszítettem néhány terméssel, zuzmóval, ágakkal és kis díszekkel. Vágtam bele száraz oázist, megterveztem az ágak helyét, majd ragasztópisztollyal rögzítettem a terméseket és a zsákvászon szalagot körben a pereme alatt. Végül néhány madártoll, pár szem gyöngy és jöhettek az ágakra a díszek.


Beton tálkánk szépen felöltöztetve, egy kompozíció részeként.





Ötlet, fotó és kivitelezés: Kalmár Tímea - DecoMűhely

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...