2017. április 10., hétfő

Fémveretes hatású húsvéti tojások

A tojáspatkolással ma már nagyon kevesen foglalkoznak, így alig találkozhatunk ezzel a technikával készült tárgyakkal. Az első patkolt tojások az 1800-as években készültek. Az elkészítéséhez bizony nagy türelem, jó kézügyesség és nagyfokú precizitás szükséges. Mi most olyan tojások készítését mutatjuk be, amelyek a patkolt, fémveretes tojásokra emlékeztetnek. A technika jóval egyszerűbb, de a végeredmény nagyon hasonló.



 Szükséges anyagok és eszközök:

- Polisztirol tojások (8 cm)
- Alapozó festék (fehér)
- Matt akrilfesték (bézs)
- Szilikon öntőforma
- Alapozó paszta (fekete gesso)
- Dekupázs rizspapír
- Dekupázs ragasztólakk (selyemfényű)
- Antikoló festék (sötétbarna)
- Antikoló festék eltávolító
- Fényes lakk (vízbázisú)
- Rozsda hatás festék szett
- Festőkés
- Fém gyöngykupak, szaténszalag, fa pálcika, puha rongy, csiszoló vászon.


A polisztirol tojásokat finoman csiszoljuk át, hogy az esetleges felületi hibákat eltüntessük. Portalanítás után kenjük át alapozó festékkel. Azért, hogy könnyebben tudjunk dolgozni, célszerű a tojásokat fa pálcikákra felszúrni.


Az alapozó festék száradása után fessük át bézs színű matt akrilfestékkel, majd hagyjuk száradni.


A szilikon öntőformát töltsük ki a fekete alapozó pasztával, ehhez használjunk festőkést. Ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl, a felesleget húzzuk le a késsel, így a mintánk szebb, kontúrosabb lesz. Hagyjuk teljesen megszáradni. (3-4 óra)


A rizspapírból tépkedjük ki a kiválasztott mintákat, majd dekupázs ragasztólakk segítségével ragasszuk a tojásokra.


A ragasztólakk száradása után a dekupázsolt minta széleit emeljük ki sötétbarna antikoló festékkel, így jól fog harmonizálni a később felkerülő "fémveret"-tel. Ízlés szerint a festéket visszatörölhetjük a megfelelő kopottságig egy antikoló festék eltávolítóval átitatott puha ronggyal.


Azért, hogy a tojások felülete szépen csillogjon, kenjük le vízbázisú fényes lakkal.


Óvatosan emeljük ki a megszáradt mintánkat az öntőformából, majd készítsünk belőle imitált fémveretet. Ehhez hívjuk segítségül a rozsda hatás festékeket, mellyel könnyedén meg tudjuk valósítani a kívánt hatást. Keverjük bátran a szettben található színeket. A rozsda festék szett alkalmazásáról itt nézhetitek meg a videót  (tekerjétek 2:01-hez).


Végül ragasszuk fel a tojásokra hosszában a korábban kialakított minta köré. A tojások tetejére tűzzük be és ragasszuk fel a gyöngykupakokat és fűzzünk bele vékony, színben hozzáillő szatén szalagokat. 


Ugye nem is olyan bonyolult, de látványban mégis nagyon hasonlítanak az eredeti fémveretes tojásokhoz.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...