2017. április 6., csütörtök

Fabergé-tojás házilag



Igazi Fabergé-tojást birtokolni csak kevesek kiváltsága, de hasonlót készíthetünk mi magunk is házilag. A tojás felületét egy különleges technikával díszítettük, a rátéteket pedig az új Pentart szilikonformákba öntöttük elefántcsont gyantából. A számos, Pentart polisztiroltojások egyike, a kettényitható vagy kétrészes változat, melyből háromféle méret létezik, így ajándékdobozként is funkcionálhat. Mi most különleges kézműves csokoládéval töltöttük meg a Fabergé-tojásokra emlékeztető húsvéti dobozunkat. Lássuk, hogyan készül az elegáns ünnepvárónk! 




Szükséges anyagok és eszközök:

-          Pentart krémes metál akrilfesték (padlizsán és bronz)
-          Pentart expressz ragasztó
-          Pentart chameleon viaszpaszta (lila)
-          Csipkefüggöny maradék vagy domború csipkemintás textil és dekorszalag
-          Hőlégfúvó vagy hajszárító
-          Ecsetek, olló, ragasztószalag (maszkolószalag), üres ragasztószalag henger és gombostűk


Kezdjük a munkát az elefántcsont gyantából öntött rátétekkel, díszekkel, melyeket szilikon öntőformákba öntünk. Ebben a videóban a pontos használatát láthatjátok. 


Mivel most több elefántcsont gyantából öntött díszt készítünk és egyféle formát többször is használunk, célszerűbb a teljes kötés után visszalágyítani a rátéteket. A merev darabokat egy hőlégfúvóval vagy hajszárítóval melegítsük, míg újra puha és formázható nem lesz az adott darab. Fontos, hogy ezt a lépést jól szellőző helyiségben végezzük! Így nem kell sietnünk az egyes darabokkal, hanem kényelmesen dolgozhatunk. Illesszük a melegített díszeket a polisztiroltojásunk íves felületére és egy maszkolószalaggal rögzítsük azokat. Ha ilyen helyzetben hűlnek ki, akkor felveszik az adott ív formáját és úgy is maradnak. Ha szeretnénk a tojásunknak egy tartót is készíteni, akkor egy üres ragasztószalag henger tökéletesen megfelel ennek a célnak. Melegítéssel erre a hengerre is hajlíthatunk egy elefántcsont gyantából készült díszt.


A hajlított díszeket fessük le krémes metál akrilfestékkel (bronz), valamint a tojástartó hengert is (kívül-belül).


Lássuk, hogyan készül a különleges csipkebevonat. Nyissuk ketté a polisztiroltojást és egy vékony csipkeanyagból, vágjunk ki egy akkora darabot, ami teljesen beborítja a tojásunkat. Gombostűk segítségével a szétnyitható rész pereménél rögzítsük a textilt. Úgy dolgozzunk, hogy az anyag mindenhol rásimuljon az íves felületen.


A kifeszített csipkét, kenjük le matt dekupázs ragasztólakkal (használhatunk fényeset is). Ügyeljünk rá, hogy mindenhol befedje csipkét. Ha megszáradt a dekupázs ragasztólakk, a padlizsánszínű metál krémes akrillal fessük le az egész felületet. 


A ragasztott és festett csipkés felület lesz az alapunk a további munkához. A tojás peremére ragaszthatunk expressz ragasztóval dekorszalagot, vagy bútorra való díszzsineget is. A hajlított és festett díszeket is ragasszuk fel a kiszemelt területekre.


Végül a padlizsánszínű festett részeket, szárazecset technikával viaszpasztázzuk. Mi a lila színű chameleon viaszpasztát választottuk, hogy fokozzuk a padlizsán árnyalat lilás fényét.


Kellemes és örömteli alkotást és izgalmakban gazdag húsvétra való hangolódást kívánunk nektek. Ha ti is készítetek Fabergé hangulatú tojásokat, feltétlen mutassátok meg nekünk is!



Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

3 megjegyzés:

  1. Úristen, hát ez valami csodaszép!!!! Bár nekem mindig is gyengéim voltak a Fabergé-tojások :) :)
    Gyönyörű munka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :-) Öröm ha tetszik :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...