2017. április 8., szombat

Ablak a tavaszra

A fátyol festés technikája mindig nagyon népszerű. Itt a remek alkalom ellesni, ráadásul egy olyan képre álmodtuk meg, amin még egy gyönyörű téglafal elkészítését is megmutatjuk az új kőhatású paszták segítségével! Sok szép technika egy alkotásban, mi kellhet még?!




 Szükséges anyagok és eszközök:

- Feszített vászon (33x33)
- Alapozó festék (primer)
- Matt akrilfestékek (fehér, sötéthomok, sötétbarna)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Antikoló festék (fekete)
- Dekupázs ragasztólakk (selyemfényű)
- Kőhatású paszták (homokkő, mészkő, barnagránit)
- Kontúrozó festék (fehér)
- Media stencil
- Festőkés
- Expressz ragasztó
- Szalvéta
- Levegőre száradó gyurma
- Karton lap
- Olló, vonalzó, ceruza, körző, szike


A festő vásznat vékony rétegben fessük át az alapozó festékkel. Erre azért van szükségünk, mert több olyan díszítési technikát is fogunk alkalmazni, ami ezt megkívánja.


Készítsük el az ablakkeret terveit. Én egy íves keretű ablakot álmodtam meg, így ehhez szükségem volt körzőre is. Persze lehet ennél egyszerűbb formájú ablakot is tervezni. Rajzoljuk meg a keretet egy kartonlapra, majd vágjuk ki ollóval vagy szikével.



A kialakított sablon segítségével halványan rajzoljuk meg az ablak helyét a vásznon.


Válasszunk egy méretben és mintában az elképzelésünkhöz illeszkedő szalvétát, melyet a kereten belülre dekupázsoljunk fel.


Az így felvitt mintát fessük tovább színben harmonizáló akrilfestékekkel, ügyeljünk rá, hogy a megrajzolt kereten belül maradjunk. Ez a látvány fog visszaköszönni az ablakból.


Most térjünk át a ház falára. Fessük meg a kereten kívüli részt a sötéthomok színű matt akrilfestékkel. Később ennél világosabb árnyalatú kőhatású pasztát fogunk használni, ezért fontos, hogy sötétebb, de harmonizáló árnyalatot válasszunk. A háttér megfestéséhez használhatunk lapos ecsetet vagy szivacsecsetet is.


A háttér száradása után fessünk meg egy függönyt, melyhez a korábban már bemutatott fátyolfestés technikát alkalmazzuk.


A függöny széleit emeljük ki látványos mintával, ehhez használjunk kontúrozó festéket.


Stencil segítségével alakítsuk ki a kőhatású házfalat a megrajzolt kereten kívüli részre. Ehhez a használjuk a mészkő, a homokkő és a barnagránit színű kőhatású pasztákat. Keverjük bátran ezeket a színeket, hiszen nem egységes színű házfalat szeretnénk kialakítani, hanem minél természetesebb, kicsit márványos hatásút. A kőhatású pasztákról itt találjátok a videót.
Ha a stencilünk nem elég nagy, mint jelen esetben, célszerű mindig megvárni a kialakított rész száradását, mely vastagságtól függően kb. 1 óra.



Az ablakkeret gyurmából fogjuk elkészíteni, ennek kialakításához ismét a korábban elkészített sablont fogjuk használni:
Egy szilikon lapon vagy sütőpapíron nyújtsuk ki a gyurmát megfelelő méretűre kb. 2-3 mm vastagságban. Helyezzük rá a sablonunkat, majd szikével vágjuk ki.



A szilikon lapról óvatosan emeljük fel a még nedves gyurma keretet és expressz ragasztóval ragasszuk fel a korábban megrajzolt helyre. Hagyjuk megszáradni (kb. 1-2 óra).
Előfordulhat, hogy a gyurma száradás közben picit megrepedezik néhány helyen, de nem kell megijedni, hiszen számtalan lehetőségünk van ezt korrigálni.


A gyurma száradása után fessük meg a sötétbarna akrilfestékkel.


A keret éleit emeljük ki fekete antikoló festékkel. Ezt nagyon kevés festékkel és stencil ecsettel tehetjük meg.


Az ablakkeret öregítését most a barnagránit kőhatású pasztával érjük el. Egyenetlenül, vékony réteget képezzünk a festőkés segítségével.


A paszta száradása után lakkozzuk le a teljes felületet.








Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...