2017. március 21., kedd

Doboz színes struktúrpasztával és krétaporral


Egy különleges dobozt hoztunk Nektek mára, melyhez saját magunk fogjuk elkészíteni a struktúrpasztát 3D porból és akrilfestékből, valamint az egészet megbolondítjuk még egy kis krétaporral is. A végső hatás igazán különleges, a színekkel pedig bátran játszhatunk!




Szükséges anyagok és eszközök:  

Lazúr, barna  
Fa doboz, ovális
3D por  
Matt akrilfesték, vajszínű 
Dekorfesték, zuzmó, barna (Decor Paint Soft)
Füstfólia ragasztó (vagy öntapadó hobbiragasztó)
Patina effekt por 
Patina effekt reagens szett
Glamour metál akrilfesték, arany 
Matt lakk, vízbázisú
Kréta, vörösesbarna  
Stencil 
Ecsetek  
Festőkés
Csiszolópapír
 

A fém részeket leszereljük és biztonságba helyezzük. Eltávolítjuk a doboz alján lévő címkét. Hajszárítóval picit felmelegítjük a papírt, így könnyen, foltmentesen lehúzható a papírcímke.


A dobozt megcsiszoljuk és alaposan portalanítjuk, majd lefestjük barna lazúrral.


A külső részt zuzmó színű dekorfestékkel lefestjük, több helyen foltokat hagyva, hogy a végeredmény még érdekesebb, kissé koptatott hatású legyen.


Száradás után csiszolópapírral összemossuk a festésünket. (kép16) 


A doboz belsejét is megcsiszoljuk és az egész doboz portalanítjuk.



 3D porból és vajszínű matt akrilfestékből struktúrpasztát készítünk.


A stencilt ráhelyezzük a doboz tetejére és belekenjük a kikevert vajszínű struktúrpasztát. A pasztával a stencilen kívül is bekenjük egy kicsit a dobozt.



Óvatosan leemeljük a stencilt és megvárjuk míg teljesen megszárad a doboz teteje.



A doboz oldalán is elkészítjük a stencil mintát.


Amíg szárad a doboz külseje, belül velúr lakkal átkenjük, hogy finom, bársonyos tapintása legyen.


Kihasználva a száradási időt, a szerelvényeket patinázzuk. Ecsettel felviszünk füstfólia ragasztót (használhatunk más típusú ragasztót is, pl. öntapadó ragasztót) a szerelvényekre.


Amikor átlátszóra száradt a ragasztónk, festőkés segítségével megszórjuk patina effekt porral. Egy ecsettel finoman belesimíthatjuk a port a ragasztóba, ezzel a felesleget is eltávolíthatjuk.


Csepegtessünk felváltva a patina effekt reagenseket a csatokra, egy ecset segítségével össze is moshatjuk a reagenseket a felületen, majd hagyjuk megszáradni. A patina hatás kb. egy órán belül már látható, de a legvégső hatásra 24 órát kell várnunk. 


Ellenőrizzük, hogy  dobozon megszáradtak a stencilezett minták, és közben válasszuk ki a nekünk tetsző krétát. Fontos, hogy jó minőségű, élénken pigmentált krétát érdemes használni, különben fakó lehet a végeredményünk!



A mintákra farigcsálunk némi krétaport.


Száraz ecsettel elkenjük a krétaport, a felesleget pedig lesöpörjük.


Barna lágy dekor festékkel és egy száraz ecsettel az egész dobozt végig cirógatjuk. Külön kiemeljük a doboz éleit.



Az arany színű Glamour metál akrilfestékkel megismételjük ezt a munkamenetet, itt főleg a minta kiemelésére koncentrálunk. 


 Legvégén, hogy tartós legyen a felület, matt vízbázisú lakkal kezeljük a doboz külsejét, beleértve a stencilezett részt is.  


El is készültünk!



Kisokos: Száraz ecset technika, azaz "dry brush technique", nagyon egyszerű, de annál látványosabb. A száraz ecsetet hegyét picit belemártjuk a festékbe, majd nagyon jól kitöröljük egy papírtörlőbe az ecseten lévő festéket. Így leheletnyi festékünk marad, és ezzel az ecsettel végig simogatjuk a tárgyunkat, mely így finoman kiemeli a mintákat. A mozdulatot újra és újra ismételhetjük, amíg el nem érjük a várt hatást. A titok, hogy mindig csak nagyon kevés festékkel dolgozzunk!

Ötlet, fotó és kivitelezés: Pagi Decoplage

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...