2017. január 12., csütörtök

Irattartó dekupázzsal és fátyolfestéssel

Elkezdődött az új év, így már év elején tervezünk és rendszerezünk. Irataink, jegyzeteink tárolását sokféleképpen oldhatjuk meg, többek között irattartó papucsokkal. Azért, hogy ne csak része, hanem dísze is legyen környezetünknek, díszíthetjük kedvünkre ezt a praktikus tárgyat.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Irattartó papucs (natúr fa)
- Alapozó festék (primer)
- Matt akrilfestékek (földbarna, padlizsán, elefántcsont, fehér)
- Matt lakk (vízbázisú)
- Dekor Paint Soft festék (fehér)
- Lazúr (dió)
- Dekupázs ragasztólakk (selyemfényű)
- Stencil
- Szalvéta
- Kontúrozó festék (fehér)
- Lapos ecset és stencil ecset
- Ceruza és szivacsdarabka 


Első lépésként fessük le az irattartónk külső oldalait alapozó festékkel, majd száradás után a belső felületeit a dió színű lazúrral. Teljes száradás után finoman csiszoljuk át a külső oldalait, majd portalanítsuk le.


A kiválasztott szalvétát tépjük körbe és illesszük a kívánt helyre. Dekupázsoljuk úgy, hogy a szalvéta alá és felé is kenjünk a dekupázs ragasztólakkból. Mivel a szalvéta nagyon vékony, ügyeljünk rá, hogy óvatosan bánjunk az ecsettel a lakk felvitelekor, nehogy kiszakítsuk. Most is tartsuk be azt a szabályt, hogy a szalvéta közepétől haladjunk a széleihez kifelé, hogy a levegőt ki tudjuk szorítani a szalvéta alól.


 Ha megszáradt a ragasztólakk, enyhén csiszoljuk meg a szalvéta széleinél, majd portalanítsuk. A szalvéta színeivel megegyező színt keverjük ki és fessük tovább, ehhez használjunk matt akrilfestékeket. Én most a földbarna és a padlizsán keverékét használtam a sötét, az elefántcsont színt pedig a világosabb részeknél.


Az élethűbb összhatás elérése érdekében a világosabb részeknél nedves szivaccsal minimális fehér Dekor Paint Soft festékkel finoman árnyaltam, megadva azt a hatást, mintha fény áradna be.


A sötét részeknél, hogy legyen egy kis finom hátterünk, a szalvéta mintáját kikerülve, stencilezzük a kiválasztott mintát. Majdnem száraz ecsettel, nagyon halványan vigyük fel a kevés fehér festéket.



Hogy a teljes képet sejtelmessé és izgalmassá tegyük, átlátszó függöny-szerű mintát alakítunk ki a fátyolfestéses technikával:
Először rajzoljuk meg ceruzával a függöny alját (a hullámos vonalat), majd a függőleges és a ferde vonalakat. Én fehér ceruzát használtam, hogy jobban látszódjon az előrajzolt minta.


Rajzoltam Nektek egy segédletet, hogy jobban láthassátok a kontúrokat, ezáltal könnyebb legyen megrajzolni a végleges helyén:


Vékony tűecsettel, fehér matt akrillal fessük meg a felrajzolt kontúrokat.


Várjuk meg, amíg teljesen megszárad, majd vízzel felhígított fehér akrillal fessük meg a függönyünket, ehhez használjunk lapos ecsetet.



 Száradás után kontúrozó festékkel díszítsük a fátyol alját és belsejét pici pöttyökkel.


A kontúrozó festék száradása után, kenjük át az irattartónk teljes felületét matt lakkal, így biztosan tartós marad a felülete.


Az elkészült irattartó nem csak praktikus, hanem díszes része is lehet otthonunknak, irodánknak vagy műhelyünknek.


 




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

  1. n hola no logro uvikar la dirrecion donde se puede encontrar la caga para las cartas




    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...