2016. december 8., csütörtök

Újrahasznosított karácsonyfadíszek mixed media technikával

Idén (is) türkiz lázban égek, ami mellé barátian csatlakozott a piros, ezért úgy döntöttem idén ez a két szín díszíti majd a karácsonyfánkat. Piros díszeink vannak, ráadásul ez a szín annyira "karácsonyi", hogy szinte minden üzletben meg is található. A türkizzel már komolyabb gondjaim voltak, ugyanis nem találtam olyat, ami tetszett volna, vagy ha mégis, akkor aranyárban, üvegből.
Elővettem hát a bútorfestésből megmaradt Dekor Paint Soft festékeimet, néhány mixed media alapanyagot és egy  darab hullámkartont, aztán elkészítettem az idei díszeinket.



Szükséges anyagok és eszközök:


Mielőtt bármibe belefognánk, meg kell határoznunk, hogy mekkora díszeket szeretnénk. Az én csillagaim átmérője 10 cm. Rá is szerkesztettem gyorsan 6 darabot egy A4-es méretű lapra, amit ha szeretnétek ti is letölthettek INNEN, vagy az alábbi képre kattintva:


A sablont kinyomtattam, és ráhelyeztem a hullámkartonra. Mivel sajnos nem volt itthon indigóm, más módszert kellett választanom a minták átvitelére. Ehhez nem kell más, csak egy hegyes szerszám (esetemben egy tű). Ezzel szúrtam meg minden egyes sarkát a csillagoknak. Természetesen a csillagokat kivágva körbe is lehet rajzolni azokat.


Mikor ezzel megvoltam, leemeltem a papírlapot és vázlatosan (nem fog majd látszani úgysem) összekötöttem a sarkokat ceruzával.


Egy fém vonalzó és sniccer segítségével kivágtam a csillagaimat. TIPP: az én hullámkartonom meglehetősen vastag volt, kb. 5-6 mm. Ha vékonyabb anyagból szeretnénk, akkor használhatunk sima ollót is. Túl vékony kartonnal azonban nem érdemes dolgozni, mert nem lesz tartása a díszünknek (vagy össze kell ragasztani két darabot).


Ha vastagabb a karton és a sniccer mellett döntünk, akkor érdemes a csillag "ágait" belülről kifelé megvágni (így nem vágunk bele a mintába). TIPP: a kivágáshoz használjunk vágóalátétet, vagy ha nincs, akkor egy másik kartont. Ezzel nem csak a munkafelületet védjük, de a pengénk élettartamát is növeljük. Ha készen vagyunk a művelettel, emeljük ki a formáinkat.


Ahogy a fenti képen is látszik, előfordul, hogy a másik oldalon nem vágtuk át teljesen az anyagot, és így a hullámkarton legfelső rétegét letépjük, ahogy kiszedjük a csillagokat. Én az elsőnél véletlen jártam így, és az eredmény annyira megtetszett, hogy később szándékosan leszedtem itt-ott (csak az egyik oldalán).

Miután az összes csillagot kiszedtük először az egyik, majd száradás után a másik oldalát is kenjük át egy lapos ecset segítségével, fehér színű alapozó pasztával (gesso). Ez egyrészt vízzáró réteget képez a papíron (így a később felvitt festékek nem áztatják el azt), másrészt már az ecsetvonásoktól, vagy a gesso vastagságának változtatásától is kap egy fajta textúrát. Az anyag száradását hajszárítóval segíthetjük (ügyeljünk azonban rá, hogy ne meleg, inkább hideg levegővel fújassuk).


Ha ezzel készen vagyunk és a gesso megszáradt mindkét oldalon, akkor jöhet a festés. Alapnak a Dekor Paint Soft termékcsalád méregzöld árnyalatát választottam. Nem kell, hogy egyenletes legyen a festés, nekem kimondottan tetszett, hogy a barázdákban kilátszott a fehér gesso.


Mielőtt a festék teljesen megszáradt volna, a Türkizkék árnyalattal (szintén Dekor Paint Soft) húztam bele világosabb csíkokat (mindig csak egy irányban). TIPP: az ecset legyen majdnem száraz, és éppen hogy csak a végén legyen festék. A felesleget húzzuk le a tégely száján, vagy töröljük a papírtörlőbe. Így szépen fognak keveredni a színek.



Miután mindkét oldallal készen vagyunk, és az összes csillag készre száradt, következhet a dekorálás. Az alap nálam minden egyes darabnál ugyan az volt. Mivel lehetetlenség kiszámolni, hogy a karácsonyfán éppen melyik fele fog látszani, mindkét oldalát díszíteni kell. De miért kéne, hogy ez a két oldal egyforma legyen?
A csillagok simább oldalát (azt, amelyiken nem tépkedtem fel a karton felső rétegét) sűrű fényes gélpasztával stencileztem, egy műanyag festőkés segítségével.


A gélpasztának hagyjunk időt bőven a száradásra! A felülete legyen átlátszó és száraz, mielőtt tovább haladnánk. Ha megszáradt, akkor ezt a felét kicsit magára hagyjuk, megfordítjuk és a másik oldalon dolgozunk tovább. Ehhez nem kell más, mint 3D por, 3D golyó, a méregzöld dekorfesték, és egy edény meg egy spatula, ezek összekeveréséhez.


Első lépésként öntsünk az edénykénkbe egy kevés dekorfestéket, majd ehhez ízlés szerint adagoljunk a porokból, golyókból. Erről a termékről már van szuper videó ITT.


Addig keverjük, amíg a festék egyenletesen befedi az anyagokat.


A festőkés segítségével véletlenszerűen halmozzuk fel a masszát a csillagainkra.


Mivel meglehetősen vastagon vittem fel a keveréket, ezért egy éjszakára félretettem, így garantálva, hogy a festéknek legyen ideje teljesen átszáradni, és ezzel stabilan megkösse a golyókat.
Most következhet a viaszpasztás kiemelés.


Ehhez a technikához is találtok videót ITT. A viaszpasztát fel lehet vinni az ujjunk segítségével vagy akár ecsettel is, csak a hatás lesz más.


A másik (sima) oldalon is emeljük ki a stencilezett motívumokat, majd a csillagok széleit se hagyjuk ki.


Sűrű fényes gélpasztába (Heavy Body Gel, Glossy) keverjünk apró szemű kásagyöngyöt. TIPP: Azért jobb, ha belekeverjük, mert stabilabban megfogja a gyöngyöket, mintha csak simán felkennénk a gélpasztát és abba szórnánk bele. Gyöngy helyett (vagy mellett) használhatunk bátran csillámport is!


Halmozzuk a bekevert gyöngyös masszát a 3D golyókkal díszített oldalra.


Amíg ez szárad, óvatosan ragasszuk fel az akasztókat. Vágjunk a szalagból/zsinórból kb. 20 centiméteres darabot. A csillag egyik ágának a csúcsánál óvatosan válasszuk szét a hullámkartont, majd a ragasztópisztolyból nyomjunk bele egy kevés ragasztót.


Ha szélesebb szalagot választunk, fogjuk össze kissé a szalag végét.


Így ragasszuk be.


Ezzel tulajdonképpen készen is vagyunk, én azonban mutatnék még pár lehetőséget a díszítésre. Használhatunk egy kevés sima cérnát. Csak tekerjük le és gubancoljuk össze kissé a tenyerünkben.


Helyezzük a csillagra.


Majd szintén a ragasztópisztollyal rögzítsünk rá Elefántcsont gyantából öntött díszítőelemet. (Az elefántcsont gyantáról a videót ITT találjátok, de az előző - képeslapos - cikkemben is volt róla szó.)


A következő képen átlátszó Gyöngypasztába kevertem némi fehér csillámport, ezt vittem fel festőkés segítségével. Így érdekes, jeges hatást kelt.


Egy vékony ecset segítségével és Média permetfesték használatával kontúrozhatjuk a felhordott 3D golyókat és gyöngyöket és/vagy összefröcskölhetjük a felületet. Én a karibi kéket és a feketét választottam erre a célra.




Kiegészítésképpen használhatunk még repedő pasztát, hópasztát, vagy az alapok elkészítésénél akár repesztőlakkot is. Ez már azonban egy másik projekt...

  


Ötlet, fotó és kivitelezés: Sztarenki Szilvia (beedeescrap)

2 megjegyzés:

  1. Precioso trabajo y magnifico tutorial.
    ¿Los productos se pueden encontrar en España?
    Saludos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ¡Muchas gracias Lirtea! Lo sentimos mucho, pero actualmente no puede comprar los productos de Pentart directamente en España, pero puede contactar con nuestros distribuidores en la UE y ordenar los productos. Porfavor envíanos un e-mail a info@pentacolor.hu para más información!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...