2016. november 26., szombat

Díszes lábú dobozka - színezett elefántcsont gyantával

Az elefántcsont gyanta megjelenésével egy nagyszerű anyag került a kezünkbe. Mostantól lehetőségünk van az ékszerkészítés mellett akár dobozlábak kialakítására is. Ennél a dobozkánál mi most színeztük a gyantát, hogy szépen harmonizáljon a választott szalvétánk mintájával.Szükséges anyagok és eszközök:

- Fa doboz
- Alapozó festék  (primer)
- Lazúr (ében)
- Elefántcsont gyanta szett (Ivory resin)
- Színezék oldat (fekete)
- Matt lakk
- Metál színű viaszpaszta (lila és grafit)
- Expressz ragasztó
- Dekupázs ragasztólakk (selyemfényű)
- Dekor Paint Soft (fehér)
- fa spatula


Mint mindig, most is alapozzuk le a fa doboz külső felületeit.


A belső részeket kenjük át az ében színű lazúrral.


Vágjunk le egy akkora darab szalvétát, ami a doboz tetejét teljesen lefedi, valamint a tető oldalaira is rálóg. Ezt dekupázs ragasztólakk segítségével rögzítsük. A kilógó szalvétát csiszoljuk le az éleken.


 A doboz oldalát fessük le fehér színű Dekor Paint Soft festékkel, ez lesz az alapszínünk.


Az összhatás kedvéért az ében lazúrral fessük át úgy a doboz oldalait, hogy majdnem száraz ecsettel vékony csíkokat húzzunk bele.


Készítsük elő az elefántcsont gyanta két komponensét. Ehhez használjuk a szettben található mérőpoharakat. Érzékenyebb bőrűeknek javaslom a dobozban található kesztyű használatát!
Mérjünk ki az "A" és a "B" komponensből is egyforma mennyiséget. (Én ehhez a formához 2,5 - 2,5 ml-t használtam)
Alkoholos színezék oldattal lehetőségünk van színezni ezt a nagyszerű gyantát, így nem csak a hagyományos elefántcsont szín érhető el, hanem bármilyen kedvünkre való színt ki tudunk keverni (a színezék oldatok csomagolásában megtalálhatjuk a színkeverési táblázatot). Mivel mi a doboz árnyalataival harmonizáló szürke lábakat szeretnénk kialakítani, ezért fekete oldatot használunk. Mindössze egy cseppet szükséges az "A" komponenshez keverni.


Alaposan keverjük össze az oldat egy cseppjét az "A" komponenssel.


Óvatosan öntsük össze a két komponenst, majd alaposan keverjük el.


Az így kapott elegyet óvatosan öntsük bele a kiválasztott szilikon nyomóformába. Ügyeljünk rá, hogy a formát ne töltsük túl, mert nem lesz sík a felülete. Hagyjuk száradni 30-40 percet. Nagyobb méretű mintánál hagyjunk neki több időt.


Amíg a gyantánk szárad és keményedik, addig a doboz éleit emeljük ki a lila és grafit metál viaszpasztával.


40 perc kötés után, az öntőformából kivehetjük a gyantát, ami ekkor még hajlítható, alakítható, vágható. Az esetleges öntési hibákat, túlfolyást könnyedén korrigálhatjuk, vághatjuk.
Ebben a még hajlítható formában igazítsuk a doboz aljára és rögzítsük maszkoló szalaggal.Két óra elteltével teljesen kikeményedik a gyanta, most már levehetjük a rögzítő szalagokat.


Lábak nélkül lakkozzuk le a doboz teljes felületét.


Ha a lakk megszáradt (30-40 perc), ragasszuk fel a lábakat. Tetszés szerint a lila metál viaszpasztával át is kenhetjük.


Egy egyszerű dobozkából pár lépésből varázsolhatunk egy praktikus dísztárgyat.Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...