2016. október 6., csütörtök

Ötletek szatináló festékre

Kevesen ismerik a szatináló festékben rejlő lehetőségeket, ezért mutatunk néhány egyszerűen és gyorsan elkészíthető ötletet, amellyel látványos homokfúvott üveg hatást lehet elérni. 11-féle festékünkkel a jeges hatástól a színes verzión át a ragyogó metál felületekig változatos alkotások hozhatók létre.




Szükséges anyagok és eszközök:

-üveglap, üvegpohár, üvegtányér
-szatináló festék (fehér, sárga, piros, kék, zöld, antik arany)
-stencilek
-kontúrmatrica
-ragasztó spray
-szivacsecsetek, szivacskocka
-ragasztószalag



Az üveg felületeket zsírtalanítsuk a munka megkezdése előtt. Ezt lehet alkoholos áttörléssel, vagy mosogatással végezni.
Hengeres felületre mint a pohár is, célszerű a stencilt öntapadó ragasztó spray-vel lefújni, hogy a munka során ne menjen alá a festék.


A szélét pedig azért érdemes leragasztani maszkoló szalaggal, hogy ne kelljen levakargatni ha kimentünk a sablon szélénél.


Egy tálkára öntsünk a szatináló festékből, majd egy kisebb mennyiséget egyenletesen oszlassuk el a szivacsban.


 Vékony rétegben, finoman ütögető mozdulatokkal haladjunk.


Óvatosan emeljük le a stencilt miután körbeértünk. Ha valahol mégis mellément a minta, egy késsel, vagy sniccerrel könnyedén korrigálhatjuk.


 Kész is a homokfúvott hatású poharunk. Egy nap száradás után sütőben 120 fokon 30 percig kiégethető. Ezt követően mosogatni is lehet.


Következzen egy üveglap, amely lehet szekrény betétje, vagy egy óra is. Az első lépés a stencil rögzítése, ezután kimaszkoljuk azokat a részeket, amiket nem akarunk színezni.


A zöld színnel kezdve a munkát, itt is kevés festéket egyenletesen eloszlatunk a szivacsban, majd finoman ütögetve visszük fel. 


Nem vesszük le a stencilt, hanem áthelyezzük a maszkolást a következő színnek megfelelően. A festék tapintásállóra 5-10 perc alatt megszárad.


A szatináló festék színei egymással keverhetőek. A citromsárgába pici kéket és pirosat keverve egy sötét okker árnyalat jön létre.


 Távolítsuk el a stencilt, majd a szélét körbemaszkolva folytassuk az utolsó mozzanattal...


...az ég kékjének megfestésével. Fehér hozzáadásával, egy világoskék árnyalattal dolgozzunk.


TIPP: A festékréteg száradása után, ha ugyanazzal a színnel ismételten rámegyünk, sötétebb árnyalatot is elő lehet állítani (pipacsok közepe, fű alja)


Elegáns hatást érhetünk el a metál színek használatával. Ötféle metál árnyalat közül választhatunk.


A zsírtalanított felületen tetszés szerint helyezzük el a matricákat a tányér hátoldalán.


Nagyobb felület esetén érdemes nagyobb szivacsot használni és lendületesen haladni, mert gyorsan elkezd száradni a festék.


A szélét zárhatjuk folyékony fémmel.


A teljes száradás után, ami lehet 2-3 óra, lakkozással tehetjük tartósabbá.






Ötlet, fotó és kivitelezés: Kalmár Tímea - DecoMűhely

1 megjegyzés:

  1. Saludos desde Ecuador Sudamerica. Por favor como puedo comprar los materiales de Artesanía. Es posible obtener un catalogo de sus productos. Gracia por su gentil colaboración.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...